27.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/lhermans).
Máte už dosť klasických koláčov? Vyberte si ľahký sviatočný koláč zdobený šialeným krémom a sezónnym ovocím a nebudete ľutovať. Jeho tajomstvom je chrumkavosť, biela farba a štedro naplnený vnútrajšok. Táto kombinácia je skutočným potešením pre chuťové bunky, ideálna na každý deň aj na sviatky.
Bezé je výstavný dezert, ktorý vždy podávam v júni. Sladké pečené bielky sa dokonale hodia k nebesky nadýchanému krému a štedrej porcii sezónneho ovocia. Žiadny tvarohový koláč, piškótová torta, ba ani ten najlepší jahodový koláč ju neprekoná! Tento recept si radšej schovajte, pretože ak ho raz vyskúšate, všetci z neho budú vo vytržení!
Najlepší dezert na leto? Pre mňa sú to pusinky s ľahkým krémom
Klasika v cukrárstve, obľúbený sladký dezert, ale aj prekliatie, ktoré potrápi v nejednu noc, nejedného cukrára. Táto šialená chuť si vyžaduje zručnosť. Často sa stáva, že bielková zmes klesá, príliš spadne alebo zhnedne alebo sa jednoducho nedá poriadne upiecť. Existuje však jednoduchý spôsob, ako pripraviť dokonalý dezert na letné popoludnia.
Tajomstvo dokonalej pusinky spočíva v niekoľkých detailoch. V prvom rade musí byť nádoba, v ktorej budeme šľahať penu, takmer sterilne čistá a suchá. Nezabudnite tiež na to, aby ste žĺtok omylom nepridali do bielka alebo aby ste v bielku nenechali škrupinu. Čerešničkou na torte je správne pečenie, či skôr sušenie a špecifická teplota.
Ak nám pusinky vyjdú bezchybne, môžeme prejsť k oveľa príjemnejšej časti, ktorou je zdobenie. Upečené bielka najlepšie chutia s krémovou náplňou alebo s pridaním mascarpone. Aj tu by malo nastať chuťové vylepšenie, a to so sezónnym ovocím. Sladko-kyslé maliny, čučoriedky, černice a jahody sú na to ako stvorené.
Bohatý variant bezé. Pridajte ovocie a nebudete sa nudiť
Ingrediencie na pusinky:
- 5 vajec,
- 200 g jemného cukru,
- pol lyžičky zemiakovej múky (nie je potrebné, ale takéto pusinky majú ťahavý stred).
Prídavky:
- 150 g mascarpone,
- 150 g 33 % smotany,
- maliny,
- jahody,
- čučoriedky,
- lístky mäty na ozdobu.
Spôsob prípravy:
- Na začiatku presne oddeľte bielka od žĺtkov. Dbajte na suchú čistú nádobu a príslušenstvo na šľahanie.
- Keď zmes začne nadobúdať pevnú konzistenciu, začnite po lyžičkách pridávať cukor.
- Nakoniec pridajte zemiakovú múku. Naposledy premiešajte penu a skontrolujte, či je dostatočne tuhá, aby sa prilepila na misu.
- Keď sú bielky pripravené, preložte ich na plech vyložený papierom na pečenie. Vytvarujte do estetickej pusinky.
- Pripravené pusinky vložte do rúry vyhriatej na 110 stupňov a pečte asi 30 minút, potom teplotu znížte na 80 stupňov a takto pusinky hodinu sušíme.
- Hotové pusinky nechajte vychladnúť.
- Teraz je čas na krém – vymiešajte smotanu a postupne, po lyžiciach, pridávajte syr mascarpone. Hotový krém naaranžujte na bezé (môžete ho vopred nakrájať alebo ho spracovať ako základ/vrch).
- Sladký dezert ozdobte ovocím a mätou. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Toto je najlepší koláč na leto. Urobte ho rýchlo, pretože toto ovocie môže zmiznúť v okamihu
Chutí a vyzerá ako z drahej cukrárne. Čučoriedkový cheesecake robím celé leto
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.