20.06.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/bonchan).
Guláš je jedlo, ktoré dokáže poriadne zasýtiť. Na naplnenie brucha vám postačí jedna porcia, aj keď pravdepodobne budete chcieť viac. Guláš z tohto receptu je naozaj jedinečný a svojou chuťou dokonca predčí babské recepty.
Stoofvlees, tiež známy ako Vlaamse stoverij, je tradičné belgické jedlo, ktoré môže úspešne konkurovať slovenským jedlám. Pozostáva prevažne z kúskov hovädzieho mäsa duseného na čiernom pive, často s prídavkom cibule, horčice a korenia. Kľúčovou zložkou je belgické pivo, ktoré dáva jedlu hlbokú a bohatú chuť. Dlhým dusením je mäso mäkké a aromatické a omáčka získa hustú konzistenciu.
Tradične sa stoofvlees podávajú s belgickými hranolkami, ktoré sa dvakrát vyprážajú, aby získali chrumkavú kôrku a mäkký stred. Táto kombinácia sa topí v ústach a stimuluje chuť do jedla.
Recept na belgický guláš
Ingrediencie na guláš:
- 1 kg hovädzieho mäsa nakrájaného na kocky,
- 2 nakrájané cibule,
- 2 mrkvy, nakrájané na plátky
- 2 strúčiky cesnaku,
- 2 polievkové lyžice pšeničnej múky,
- 500 ml tmavého piva,
- 500 ml hovädzieho vývaru,
- 2 polievkové lyžice vínneho octu,
- 2 lyžice horčice,
- 2 bobkové listy,
- 2 vetvičky čerstvého tymiánu,
- 2 vetvičky čerstvého rozmarínu,
- soľ a korenie podľa chuti,
- olej na vyprážanie,
- 300 g belgických hranolčekov.
Spôsob prípravy:
- Vo väčšom hrnci alebo hrnci na strednom ohni orestujte na malom množstve oleja cibuľu a prelisovaný cesnak, kým nezmäknú a nezhnednú.
- Pridajte nakrájané hovädzie mäso a opečte ho zo všetkých strán, kým nebude jemne hnedý.
- Mäso posypeme múkou a premiešame, aby sa rovnomerne obalilo. Potom nalejte pivo a znova premiešajte.
- Zalejeme vývarom, vínnym octom, horčicou, bobkovým listom, tymiánom a vetvičkami rozmarínu.
- Všetko priveďte do varu, potom znížte teplotu a hrniec prikryte. Varte na miernom ohni asi 2-3 hodiny, kým mäso nezmäkne a omáčka nezhustne. Počas varenia občas premiešajte a skontrolujte, či sa jedlo nepripáli.
- Keď je stoofvlees hotové, odstráňte vetvičky byliniek a bobkové listy. Jedlo podľa chuti okoreníme.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Čo znamená biela pena pri smažení kurčaťa? Nepodliehajte panike. Nie je to tak, ako si myslíte
Takéto mäso nie je v žiadnom obchode. Vyrobíte si ho doma za pár minút
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.