22.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Snoopytkd).
Sezóna čučoriedok je v plnom prúde a my si môžeme do sýtosti vychutnávať chuť tohto lahodného letného ovocia. Ako najlepšiu vec s lesnými plodmi môžeme popri čučoriedkových koláčikoch s istotou spomenúť lahodný, zamatovo studený tvarohový cheesecake so želé. Tento koláč robím v lete nonstop a rodina ho nikdy nemá dosť.
![](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2024/06/shutterstock_2244903973.jpg)
Foto: shutterstock/Snoopytkd
Čučoriedkový cheesecake je dokonalý dezert na leto a len čo sa začne sezóna čučoriedok, nevrhám sa, ako väčšina, na čučoriedky, ale robím tento vynikajúci studený cheesecake. Recept na čučoriedkový studený cheesecake je triviálny a najťažšou časťou na príprave tohto koláča je príprava želé – musíte to správne načasovať. Ak máte radi domáce koláče a horúce počasie vás nenabáda používať rúru, toto je ideálny nápad na sladký dezert k popoludňajšej káve
Čučoriedkový tvarohový koláč – chutný a jednoduchý želé koláč
Ingrediencie:
- 500 g homogenizovaného tvarohu s vanilkovou príchuťou
- 200 ml smotany na šľahanie
- 2 želé z lesných plodov
- 600 g čerstvých čučoriedok
- 250 g mascarpone
- 3 PL práškového cukru
- 1 lyžička vanilkového cukru (môžete vynechať)
- 2 PL želatíny
- horúca voda na rozpustenie želatíny (asi 1/3 šálky)
- sušienky alebo piškóty na dno
![](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2023/09/cucoriedky.jpg)
Foto: shutterstock.com/Bukhta Yurii
Studený tvarohový cheesecake s čučoriedkami – ako ho pripraviť
Príprava:
- Začnite rozpustením želé. Prášok nasypte do hrnca a zalejte asi 600 ml vriacej vody. Dôkladne premiešajte a odložte do chladničky. Nedovoľte však, aby začalo tuhnúť. Želé vložené do chladničky tuhne pomerne rýchlo.
- Teraz pripravte plnku. Želatínu rozpustite v horúcej vode a rovnako ako želé nechajte vychladnúť. Smotanu na šľahanie nalejte do misky a pomocou mixéra na vysokých otáčkach ho vyšľahajte do tuha. Potom pridáme vanilkový tvaroh a mascarpone a pokračujeme v mixovaní pri nižších otáčkach. Potom pridáme práškový a vanilkový cukor.
- Keď je tvarohová zmes hladká a nadýchaná, opatrne a postupne pridávajte želatínu a stále miešajte na nízkych otáčkach. Odporúčam ju pridávať lyžicou alebo ju sypať veľmi pomali.
- Pripravte si tortovú formu alebo plech na pečenie a vyložte ho piškótami alebo sušienkami (dno je dobré vopred potrieť maslom, aby sušienky držali na svojom mieste). Na piškóty opatrne nalejte tvarohovú zmes a vrch zarovnajte.
- Potom na vrch koláča poukladajte očistené bobule. Teraz opatrne prelejte vychladnutým želé.
- Najlepšie je nalievať ho postupne, potom želé nesteká po dne koláča. Hotový cheesecake opatrne preložte do chladničky. Koláč by sa mal chladiť aspoň niekoľko hodín.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Jahody vložím do formičiek a zalejem ich zmesou. Za chvíľu mám vynikajúce koláčiky
Palacinky bez gramu múky? Ak do cesta pridáte túto prísadu, vyjde nadýchané, ľahké a…. zdravé!