27.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Agnyeshka).
Jún je mesiac, keď sa v obchodoch a na trhoch začína objavovať bôb. Výborne chutí ako samostatná pochúťka, môžete ho pridať do cestovín, šalátov alebo z neho pripraviť lahodné nátierky na sendviče. Viete však, ako ho pripraviť a čo urobiť, aby získal krásnu zelenú farbu? Tu je niekoľko tipov.
Bôb patrí medzi strukoviny a obsahuje veľa bielkovín, vlákniny a kyseliny listovej. Sezóna tejto zdravej zeleniny je pomerne krátka, preto sa oplatí ju čo najviac využiť. Niektorí ľudia po ňom siahajú s nevôľou, pretože pri varení vzniká nie veľmi príjemná vôňa. Zistite, ako variť bôb, aby nezapáchal. Stačí jeden jednoduchý trik a bude chutný a nestratí svoju farbu.
Je varený bôb zdravý?
V bôbe je veľa látok, ktoré sú pre telo prospešné. Obsahuje veľkú dávku kyseliny listovej (vitamín B9), ktorá sa odporúča budúcim mamičkám, pretože prispieva k normálnemu vývoju plodu. Okrem toho sa vitamín B9 podieľa na syntéze DNA a zabraňuje anémii a ateroskleróze. Konzumácia bôbov podporuje kardiovaskulárny systém, pomáha znižovať nadmerne vysokú hladinu „zlého“ cholesterolu v krvi, reguluje krvný tlak a znižuje riziko anémie. Má tiež priaznivý vplyv na nervový systém a podporuje liečbu Parkinsonovej choroby.
Bôb je skvelým zdrojom rastlinných bielkovín, ktoré sú stavebným prvkom organizmu a podporujú funkciu svalov. V bôboch nájdete aj vlákninu, ktorá podporuje trávenie, zabezpečuje správnu funkciu čriev a zabraňuje nadúvaniu a zápche. Vláknina tiež pomáha regulovať hladinu cukru a cholesterolu v krvi.
Bielkoviny a vláknina v bôboch prispievajú k pocitu sýtosti, udržujú vás dlhšie sýte a znižujú chuť na občerstvenie. Táto kombinácia zložiek podporí váš metabolizmus a zlepší chudnutie.
Ako pripraviť bôb? Zachováva farbu a chuť
Skôr ako sa pustíte do chrumkania bôbov, je potrebné ich najprv uvariť. Bôb prepláchnite v sitku, potom ho vložte do hrnca, zalejte vodou, malo by jej byť dvakrát toľko ako bôbov, a pridajte rovnú lyžičku soli a cukru. Mladý bôb sa bude variť kratšie 6-8 minút, starší s väčšími semenami 10-15 minút. Oplatí sa však pár minút pred koncom varenia uistiť, že je dostatočne mäkký. Aby bol bôb zelený a pevný, pridajte do vriacej vody aj čajovú lyžičku sódy bikarbóny.
Zaujíma vás, ako variť bôb, aby nezapáchal? Stačí pridať do vody korenie, možno niekoľko bobkových listov, lyžičku rasce alebo vetvičky čerstvého kôpru. Do hrnca môžete tiež vytlačiť trochu citrónovej šťavy.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Jedzte na raňajky. Vyženie z čriev nánosy a pomôže vám schudnúť
Nejedzte toto ovocie na raňajky
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.