28.06.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Malshak).
Záhradkári, ktorí si cenia prírodné riešenia, zriedka používajú hotové chemické hnojivá z obchodu. Namiesto toho používajú domáce triky, ktoré fungujú rovnako efektívne a sú bezpečné pre životné prostredie. Ako sa starať o paradajky a iné plodiny? Použite epsomskú soľ.
Hnojivo vyrobené z banánových šupiek, kávy alebo vaječných škrupín je obľúbeným spôsobom, ako udržať rastliny v dobrej kondícii. Hodia sa ako na plodiny, kry a záhradné kvety, tak aj tie, ktoré sa pestujú v kvetináčoch, aj keď samozrejme treba pamätať na to, že nie všetky sú vhodné. Čo ešte môžete urobiť na posilnenie paradajok? Na záchranu príde nezrejmý produkt.
Na čo sa Epsomská soľ používa? Skrýva veľa vlastností
Horká soľ, tiež známa ako síran horečnatý alebo Epsomská soľ, je obľúbeným produktom s mnohými zdraviu prospešnými vlastnosťami. Pôsobí uvoľňujúco, protizápalovo a podporuje relaxáciu, a to ako z hľadiska zmiernenia príznakov stresu, tak aj svalov.
Používa sa aj v kozmetike, pretože reguluje sekréciu kožného mazu. Veľmi často sa pridáva do relaxačného kúpeľa, aj keď to nie je jediné využitie, ktoré stojí za to vedieť. Okrem toho ju úspešne využijete aj v záhradníctve. Urobte z nej účinné hnojivo a kríky vašich paradajok budú plné úrody.
Aké rastliny ako Epsomská soľ? Nielen paradajky
Horká soľ je bohatým zdrojom horčíka a síry, ktoré priaznivo pôsobia na kondíciu mnohých rastlín a podporujú ich správny vývoj. Vďaka tomu rastú zdravo a bujne.
Je ideálna okrem iného aj pre ihličnany, pretože ich dodatočne chráni pred žltnutím alebo ružovnutím. Môžete ju použiť aj pri pestovaní zeleniny, najmä paradajok, ale nielen to, pretože rovnako dobre poslúži aj na uhorky a papriky. Úroda bude hojnejšia, bez chorôb a jednoducho chutnejšia.
Ako využiť Epsomskú soľ v záhrade? Postrek podporuje rastliny a bojuje proti škodcom
Epsomská soľ sa najlepšie používa ako sprej. Pri pravidelnom používaní ochráni listy pred chlorózou a priaznivo ovplyvní aj vývoj plodín. Čo budete potrebovať?
- 1 polievková lyžica horkej soli,
- 2 litre vody.
Soľ rozpustite vo vode, dôkladne premiešajte a nalejte do rozprašovača. Používajte raz za mesiac. Ak postreku potrebujete viac, nezabudnite dodržať pomer 1:2 (lyžica na 2 litre). Takto pripravená zmes pomôže aj v boji proti vytrvalým voškám.
POZOR! Epsomskú soľ nepoužívajte na hrášok, fazuľu, kapustu, šalát a inú listovú zeleninu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Prečo listy na uhorkách žltnú? Vezmite si ich obrazne pod lupu. Všetko sa vyjasní
Starostlivosť o pór v júni. Zasypávanie, hnojenie a zalievanie póru
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.