Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Zdravie,

Je to skutočný zázrak prírody. Prababičky poznali silu tejto rastliny po celé generácie

9.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/JoannaTkaczuk). Vysoká, štíhla, so žltými kvetmi. Po stáročia zdobí slovenské polia, niekedy záhrady domov alebo pustatiny. Nenápadná rastlina však skrýva veľkú silu, o ktorej...

9.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/JoannaTkaczuk).

Vysoká, štíhla, so žltými kvetmi. Po stáročia zdobí slovenské polia, niekedy záhrady domov alebo pustatiny. Nenápadná rastlina však skrýva veľkú silu, o ktorej vedeli už naši predkovia. Má široké využitie v ľudovom liečiteľstve a dodnes podporuje liečebný proces, a tiež jej bolo pripisované dôležité miesto v tajomnom svete mágie.

Divozel je nádherná rastlina so žltými drobnými kvetmi, ktorá v sebe skrýva veľkú silu
Foto: shutterstock/JoannaTkaczuk

Ako vyzerá divozel? Hľadajte ho na lúkach a čistinách


Divozel veľkokvetý (Verbascum densiflorum) je rod rastlín z čeľade krtičníkovité (Scrophulariaceae). Je to dvojročná alebo viacročná rastlina, ktorá sa často vyskytuje v Európe, Ázii a severnej Afrike.

Existuje mnoho druhov divozelu, pričom najznámejšie sú divozel veľkokvetý (Verbascum densiflorum) a divozel čierny (Verbascum nigrum). Divozel rastie a zdobí slovenské lúky svojimi žltými kvetmi už po stáročia a je veľmi ľahké ho rozpoznať.

Divozel má zvyčajne rovnú, vysokú stonku, ktorá môže dosahovať výšku až 2 metre. Stonka je husto pokrytá kvetmi. Listy sú naopak veľké, chlpaté a kopijovité. Vyrastajú zo stonky v prízemných ružiciach.

Kvety divozelu sú zhromaždené v hustých strapcoch na vrchole stonky a majú charakteristickú päťlistovú korunu, zvyčajne žltej farby, hoci niektoré druhy môžu mať biele, ružové alebo fialové kvety. Na druhej strane, plodom divozela je tobolka obsahujúca množstvo semien.

Odkiaľ pochádza názov divozel? Zdroj možno nájsť v slovanskej mytológii

Do 50. rokov 20. storočia sa rastlina volala divizna veľkokvetá.

Ľudové resp. zastarané názvy sú: divizna (resp. varianty dibizna, divizňa, divisňa, dvižna), devina (resp. varianty dzevana, dzievana, divina), kráľovská svieca, cisárska svieca, volský chvost (resp. varianty volov chvost, volový chvost, volový ocas, volov ocas), ovčí chvost, huniak, medveďá zelina, onuca, pánbožkova onučka, kruželica, oranka, divoké korenie.

Slovanská mytológia hovorí o existencii bohyne Devany, ktorá bola spojená s lesmi, prírodou, jarou a lovom. Verilo sa, že je ochrankyňou mladých dievčat, čo ďalej spája rastlinu s dievčenskosťou a plodnosťou.

Spája sa aj so slovom „divý“, čo siaha k pôvodu slovanskej ženy, pochádzajúcej z divokých lesov a čerpajúcej sily prírody.

V ľudových tradíciách sa divozel používal aj pri rôznych obradoch a rituáloch, najmä pri tých, ktoré súviseli s jarnými a letnými slávnosťami.

V slovanských časoch bol divozel vždy blízky ženám a zdá sa, že dnes sa táto rastlina vracia do obľuby.

Divozel je dvojročná liečivá rastlina s krásnymi žltými kvetmi
Foto: shutterstock/Chris Lawrence Images

Čo obsahuje divozel? Skutočný poklad zdravia

Divozel obsahuje množstvo účinných látok, ktoré prispievajú k jej liečivým vlastnostiam. Predovšetkým obsahuje saponíny, ktoré majú expektoračný účinok, pomáhajú čistiť dýchacie cesty od hlienov a napomáhajú vstrebávaniu ďalších účinných látok.

Divozel obsahuje aj flavonoidy. Tie majú zase protizápalové a antioxidačné účinky. Posilňujú tiež cievy a podporujú obehový systém.

Iridoidy, ktoré sú tiež obsiahnuté v tejto rastline, majú protizápalové a analgetické účinky a pomáhajú regenerovať tkanivá a znižovať opuchy. Polysacharidy zasa pôsobia upokojujúco na sliznice, pokrývajú ich ochrannou vrstvou, znižujú podráždenie a upokojujú dýchacie cesty a tráviaci trakt.

Divozel obsahuje aj fenolové kyseliny. Majú antibakteriálne a protiplesňové účinky. Pomáhajú chrániť organizmus pred infekciami.

Na čo by sa mal divozel používať? Spektrum pôsobenia je široké

Funguje dobre pri prechladnutí. Bojuje proti kašľu, pretože má expektoračný účinok, upokojuje kašeľ, pomáha odstraňovať hlieny z dýchacích ciest a upokojuje zapálené hrdlo – na podráždené sliznice má upokojujúci účinok.

Pri vážnejších ochoreniach, ako je bronchitída a astma, pomôže zmierniť príznaky a uľahčí dýchanie.

Bojuje aj proti kožným problémom: pri vonkajšej aplikácii napomáha hojeniu rán, popálenín a iných poranení kože. Kedysi ženy používali divozel ako protikŕčový a močopudný prostriedok pri problémoch s močovými cestami.

Čaj z divozela má expektoračné a upokojujúce vlastnosti
Foto: shutterstock/FotoHelin

Divozel sa môže konzumovať v rôznych formách:

  • Odvar: z kvetov divozela sa používa vnútorne ako čaj pri prechladnutí a kašli.
  • Sirup: s medom a inými prísadami, pre deti a dospelých pri infekciách dýchacích ciest.
  • Tinktúra: používa sa ako doplnok pri liečbe rôznych ochorení.
  • Masť alebo olej: používa sa zvonka na pokožku na liečbu zápalov a podráždenia.


Divozel v starovekých vierach. Používal sa nielen na liečbu

Divozel hral významnú úlohu v starovekých vierach a mágii, najmä v slovanských kultúrach. Rastlina bola cenená nielen pre svoje liečivé vlastnosti, ale aj pre ochrannú a magickú moc, ktorá sa jej pripisovala.

Verilo sa, že chráni pred zlými duchmi, nežiaducimi entitami a energiami. Používal sa ako ochranný talizman. Verilo sa, že má silu odháňať zlých duchov a chrániť domy pred nebezpečenstvom. Vetvičky divozela sa vešali nad dvere a okná, aby chránili pred zlými silami.

Hojne sa používal aj pri rituáloch a obradoch, najmä pri tých, ktoré súviseli s prechodom, ako napríklad pri narodení, svadbe a pohrebe, s cieľom poskytnúť ochranu a požehnanie.

Na tradičný slovanský sviatok oslavujúci letný slnovrat, si dievčatá plietli vence z divozela, ktorý symbolizoval plodnosť, lásku a mladosť.

Človek mohol so sebou nosiť aj kúsok koreňa divozela, ktorý mal chrániť pred smolou a nešťastím. Na druhej strane, pálenie sušených listov divozela malo očistiť priestor od negatívnej energie.

Verilo sa, že divozel dokáže prilákať aj lásku a zabezpečiť plodnosť. Kvety divozela sa používali v nápojoch lásky a amuletoch a počas rituálov plodnosti ženy používali divozel na zabezpečenie plodnosti a zdravého potomstva.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Tieto bylinky spomaľujú starnutie! Vyživujte svoju pokožku a zlepšujte svoju pohodu

Táto rastlina pomáha pri chudnutí. Pite pravidelne alebo pridajte do šalátu


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Citrusová kôra môže byť toxická. Takto odstránite škodlivé látky

17.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Sviatlana Yankouskaya). Citróny sú nepochybne najobľúbenejším citrusovým ovocím v našej krajine. Najčastejšie z nich vytláčame šťavu, ale na konzumáciu…

Je to najzdravšia huba. Odborníci na výživu ju odporúčajú jesť pravidelne a len málo ľudí ju zbiera

17.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Miljan Zivkovic). Táto huba je nielen veľmi chutná, ale aj mimoriadne zdravá. Rastie v slovenských lesoch a napriek mnohým…

Dva dôvody, prečo už nikdy nebudete mať v byte sušiak

17.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Na jeseň a v zime väčšina z nás suší bielizeň doma - buď na radiátoroch, alebo v…

Žiadna polievka neposilňuje imunitu tak ako táto. Cesnak je dôležitý, ale nezabudnite na toto korenie

17.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Anastasia Kamysheva). Cesnaková polievka je veľmi obľúbená v našej krajine a keď sa ochladí a začne chladné obdobie, každý…

Choré kĺby vám za to poďakujú. Tieto produkty zmierňujú zápal

17.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Dragana Gordic). Pri zápaloch a artritíde je mimoriadne dôležitá strava, ktorú dodržiavame. Je dôležité vyberať si produkty s protizápalovými…

Auto Trendy

Tieto ojazdené autá z Nemecka sa teraz predávajú ako žreby

18.10.2024 Redakcia Auto trendy - Slováci sú čoraz ochotnejší kupovať ojazdené autá a predajcovia dovážajúci ich z Nemecka majú čoraz viac dôvodov na radosť. Podobne ako v posledných rokoch sú…

Nebezpečné baktérie v aute! Odkiaľ pochádzajú, aké choroby spôsobujú a ako sa ich zbaviť?

18.10.2024 Redakcia Auto trendy - Mnohí ľudia trávia v aute až niekoľko hodín denne. Nie všetci však nezabúdajú na pravidelné a dôkladné čistenie a dezinfekciu jeho interiéru. Podľa štúdie vedcov…

Nemci sú frustrovaní z elektromobilov. Každý tretí majiteľ sa vracia k nafte a benzínu

17.10.2024 Redakcia Auto trendy - Každý tretí nemecký majiteľ elektromobilu sa vracia k spaľovaciemu vozidlu. O nemeckom rozčarovaní z elektromobilov informuje portál denníka Welt s odvolaním sa na údaje najväčšej…

Kedy vymeniť kvapalinu do ostrekovačov za zimnú? Vodiči na toto pravidlo stále zabúdajú

17.10.2024 Redakcia Auto trendy - Kedy by sme mali vymeniť kvapalinu do ostrekovačov? Ak nechcete, aby vás na parkovisku čakalo nepríjemné prekvapenie, radšej si tento termín zapamätajte. Odborníci poukazujú na…

Čo použiť na vyčistenie čalúnenia auta

17.10.2024 Redakcia Auto trendy - Čalúnenie auta je vystavené rôznym druhom nečistôt, od drobných škvŕn až po trvalé stopy po jedle, nápojoch a blate. Mnohí ľudia sa pýtajú, čím vyčistiť…

Alfa Romeo prekvapuje v plus. V roku 2027 sa objaví úplne nový model a nástupcovia Giulie a Stelvia nebudú výlučne elektrické

17.10.2024 Redakcia Auto trendy - Odchádzajúci šéf značky Alfa Romeo Jean-Philippe Imparato potvrdil uvedenie úplne nového veľkého modelu v roku 2027. Rozptýlil pritom pochybnosti o pohonnom ústrojenstve budúcich generácií modelov…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov