Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Chutné karfiolové hody. 3 chutné recepty na jedenie bez problémov

28.06.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Joshua Resnick). Elegantné predjedlo, domáca večera alebo možno jedlo v atmosfére slnečného Talianska? Z jednej hlávky čerstvého karfiolu vytvoríme pomerne veľa pochúťok, vďaka ktorým...

28.06.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Joshua Resnick).

Elegantné predjedlo, domáca večera alebo možno jedlo v atmosfére slnečného Talianska? Z jednej hlávky čerstvého karfiolu vytvoríme pomerne veľa pochúťok, vďaka ktorým si túto pôsobivú zeleninu obľúbia aj vyberaví jedáci.

Pizza s karfiolovým základom.
Foto: shutterstock/Joshua Resnick

Karfiolová paštéta

Karfiol je zelenina, ktorá výborne chutí v najjednoduchšej verzii, no vie ukázať aj sofistikovanejšiu stránku. Ak ho nechceme podávať zakaždým varený, obaľovaný alebo ako prídavok do polievky, vyberme si chutnú karfiolovú paštétu, v ktorej hrá hlavnú úlohu zelenina. Sila korenia zvýrazňuje chuť karfiolu a hotové jedlo môžeme podávať na chrumkavom chlebe alebo podávať teplé ako občerstvenie.

Ingrediencie na karfiolovú paštétu

  • 1 mladý stredne veľký karfiol
  • 4 malé nové zemiaky
  • ½ šálky suchého prosa
  • ½ pražených a mletých tekvicových semienok
  • 8-10 sušených paradajok
  • 1 zväzok čerstvej petržlenovej vňate
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • ½ lyžičky mletého koriandra
  • soľ a korenie podľa chuti
  • rastlinný olej

Príprava karfiolovej paštéty

  1. Odstráňte listy z karfiolu, vykrojte jadro a potom rozdeľte na ružičky. Zemiaky umyjeme, nakrájame na štvrtiny a dáme do misky ku karfiolu.
  2. Pripravenú zeleninu dôkladne potrieme olejom, potom ju poukladáme na plech pokrytý papierom na pečenie a pečieme v rúre vyhriatej na 220 stupňov Celzia asi 30 minút.
  3. Proso dôkladne prepláchneme vo vriacej vode, potom vložíme do hrnca, zalejeme jedným pohárom vody so soľou a varíme na miernom ohni 15 minút.
  4. Uvarené proso, upečenú zeleninu, tekvicové semienka, sušené paradajky, petržlenovú vňať, strúčiky cesnaku a koriander rozmixujeme dohladka.
  5. Surovú paštétu dochutíme soľou aj korením podľa chuti. Teplotu rúry nastavte na 200 stupňov Celzia, zmes dajte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte 35-45 minút.
  6. Po poslednej minúte si všimnete, že na vrchnej časti paštéty sa vytvorila zlatistá a chrumkavá kôrka.
  7. Upečenú karfiolovú paštétu necháme úplne vychladnúť, potom ju nakrájame na plátky a podávame s čerstvým chlebom. Dobrú chuť!

Pizza s karfiolovým základom

Aromatická a čerstvo vytiahnutá pizza je pochúťkou v mnohých domácnostiach. Bez ohľadu na to, či ju máme radi na tenkom základe alebo možno máme radšej trochu aj hrubší základ, vždy ju jeme s chuťou. Zaujímavou fit možnosťou pre ľudí na diéte bude pizza s karfiolovým základom. Takúto pochúťku môžeme zjesť bez obáv o zbytočné kilogramy.

Zaujímavou fit možnosťou pre ľudí na diéte bude pizza s karfiolovým základom.
Foto: pexels.com/ROMAN ODINTSOV

Ingrediencie na základ

  • 1 čerstvý karfiol alebo 1 balenie mrazeného
  • 2 vajcia
  • 2 polievkové lyžice ovsených vločiek
  • 1 čajová lyžička oregana
  • ½ lyžičky mletej sladkej papriky
  • soľ a korenie podľa chuti

Ingrediencie na omáčku

  • ½ pohára malého paradajkového pretlaku
  • 1 lyžička medu
  • 50 ml vody
  • podľa chuti: oregano, provensálske bylinky, soľ, korenie

Doplnky

  • pár plátkov šunky
  • ½ paradajky
  • ½ červenej cibule
  • 1/2 guľôčky mozzarelly
  • hrsť čerstvej rukoly

Príprava pizze s karfiolovým základom

  1. Rozmrazený alebo suchý karfiol nastrúhame na hrubom strúhadle a následne vytlačíme vodu.
  2. Zeleninu zmiešame s vajíčkom, vločkami, oreganom, sladkou paprikou, soľou a korením. Zo vzniknutej hmoty vytvarujte dve guľky.
  3. Každú časť cesta vyvaľkajte na papieri na pečenie, snažte sa jej však dať tvar pripomínajúci základ pizze.
  4. Oba základy pečieme asi 20-25 minút v rúre vyhriatej na 170 stupňov C. Omáčku natrieme na chrumkavé základy, pridáme paradajky, šunku, cibuľu a syr.
  5. Pripravené pizze vložte späť do rúry a pečte ďalších 10-15 minút. Hotové pizze s karfiolovým základom posypeme rukolou navrchu. Dobrú chuť!

Chrumkavý mletý karfiol

Okrúhle karfiolové rezne, ktoré vyzerajú trochu ako mletý karfiol, sú možnosťou večere pre ľudí, ktorí si chcú oddýchnuť od mäsa. Vďaka zlatému a chrumkavému povlaku na vonkajšej strane, ako aj jemnému a jemnému stredu sa pokrm roztopí v ústach. Dôležité je, že vyformované surové odrezky možno zmraziť a upečené skladovať v chladničke až týždeň.

Hotové karfiolové rezne z mletého mäsa sa podávajú ako tradičné mleté.
Foto: shutterstock/Liliya Kandrashevich

Ingrediencie na mletý karfiol

  • 2,5 šálky strúhaného karfiolu
  • 1 veľká cibuľa
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • 1,5 šálky vareného prosa
  • ½ šálky pražených a nasekaných slnečnicových semienok
  • ¼ šálky zemiakovej múky
  • ¼ šálky rastlinného oleja
  • 2 polievkové lyžice sójovej omáčky
  • ½ lyžičky agávového sirupu
  • 2 čajové lyžičky mletého bylinkového korenia
  • soľ a čierne korenie podľa chuti

Príprava mletého karfiolu

  1. Karfiol zbavíme lístkov, umyjeme, osušíme a spolu so stopkou nastrúhame na strúhadle na zeleninu s veľkým otvorom.
  2. Ošúpanú cibuľu tiež nastrúhame na strúhadle s veľkými otvormi, ošúpaný cesnak na najmenšom strúhadle. Vložte pripravenú zeleninu do misy.
  3. Do nastrúhanej zeleniny pridáme mierne prepečené proso, slnečnicové semienka, zemiakovú múku, rastlinný olej, sójovú omáčku a agávový sirup.
  4. Rukami všetko vymiesime na kompaktnú hmotu. Ak je príliš suchá, môžeme pridať ďalšiu lyžicu oleja. Nakoniec všetko dochutíme bylinkovým korením, soľou a čiernym korením.
  5. Umytými a osušenými rukami vytvarujeme tiež rezne a uložíme ich na plech chránený papierom na pečenie.
  6. Karfiolové rezne pečieme 20-25 minút v rúre vyhriatej na 180 stupňov Celzia, potom ich obrátime a pečieme ďalších 5-10 minút.
  7. Hotové karfiolové rezne z mletého mäsa sa podávajú ako tradičné mleté. Najlepšie však chutia so zemiakmi, cviklou alebo uhorkovým šalátom. Dobrú chuť!

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Toto je najjednoduchšie cesto na pizzu. Pripravíte ho za pár minút

Je vaše cesto na pirohy príliš tvrdé? Robíte veľa triviálnych chýb. Toto je tajomstvo


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Zmiešam 3 ingrediencie a mám domácu zmrzlinu. Neexistujú žiadne zmrzlinárne ani obchody s touto

02.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Shutterstock/Brent Hofacker). Keď nás slnko nešetrí, hľadáme spôsoby, ako sa schladiť. Okrem studenej vody a iných nápojov to zvládneme…

Melónová limonáda dokonale osvieži v horúcom dni. S týmto prídavkom vyzerá ako drahý nápoj

02.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Katerina Dalemans). Dostatočná hydratácia v lete je nevyhnutná. Čo by ste však mali piť, keď je voda príliš nudná?…

Dezert ako z talianskej cukrárne? Pridajte túto ingredienciu a vyjde vám šialený. Všetkých potešíte

2.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Dementieva Iryna). Panna cotta je dezert, ktorý sa spája so slnečným Talianskom. Niet divu, pretože práve odtiaľ pochádza a…

Ženy v domácnosti prezradili, ako nestrácať čas v kuchyni. Takto uvaríte zemiaky za krátky čas

2.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Mirko Graul). Nie je nič lepšie ako slovenské nové zemiaky na večeru. S trochou masla a kôprom chutia najlepšie,…

Funguje to ako botox a stojí pár drobných. Tento recept je hitom Tiktoku

1.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Prostock-studio). Každý sníva o hladkej pleti bez vrások napriek plynúcemu času. Na dosiahnutie tohto efektu sa mnohí ľudia rozhodnú…

Auto Trendy

Chystáte sa do Čiernej Hory? Zistite, akou menou sa tam platí

2.7.2024 Redakcia Auto trendy - Slnečné pláže, olivové háje, vysoké hory, Kotorský záliv pripomínajúci fjord, veľkolepé jaskyne a zaujímavé pamiatky sú len niektoré z atrakcií, ktoré čakajú na turistov v…

Honda Africa Twin Adventure Sports ES: roztrasená, ale lepšia ako kedykoľvek predtým

3.7.2024 Redakcia Auto trendy - Honda CRF1100L Adventure Sports ES má až nočnú moru, ale teraz sa ešte viac priblížila k ideálu cestovného singletracku. Spoločnosť nasledovala nový trend dobrodružných motocyklov,…

Koľko stojí cesta do Grécka? Ktorá je najlepšia trasa

3.7.2024 Redakcia Auto trendy - Mnohí Slováci uprednostňujú cestu do Grécka autom, najmä ak sa o náklady delia s ostatnými. Tu je najlepšia trasa a koľko stojí cesta autom.

Ako predĺžiť životnosť vozidla - 8 tipov

3.7.2024 Redakcia Auto trendy - Ceny nových automobilov sú v súčasnosti veľmi vysoké. Hoci by ste sa o svoje auto mali starať vždy, teraz sa to zdá byť dôležitejšie ako…

Smerovka či nie? To je metla slovenských ciest. Vodiči sa stále mýlia

3.7.2024 Redakcia Auto trendy - Pre mnohých skúsených vodičov je len málo situácií na ceste, ktoré by mohli predstavovať problém. Napriek tomu je zdanlivo jednoduchá križovatka s prednosťou zdrojom zbytočných…

Nové SUV za 25 000 eur nie je polovičný hybrid. Skvele vybavené by bolo ideálnou voľbou pre mnohých

2.7.2024 Redakcia Auto trendy - Stellantis podporuje čínsku spoločnosť Leapmotor, ktorá chce ísť s trendmi. Nové SUV ázijskej značky má atraktívnu cenu a je silným protiútokom na obmedzenia EÚ. Nielenže…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov