28.06.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Joshua Resnick).
Elegantné predjedlo, domáca večera alebo možno jedlo v atmosfére slnečného Talianska? Z jednej hlávky čerstvého karfiolu vytvoríme pomerne veľa pochúťok, vďaka ktorým si túto pôsobivú zeleninu obľúbia aj vyberaví jedáci.
Karfiolová paštéta
Karfiol je zelenina, ktorá výborne chutí v najjednoduchšej verzii, no vie ukázať aj sofistikovanejšiu stránku. Ak ho nechceme podávať zakaždým varený, obaľovaný alebo ako prídavok do polievky, vyberme si chutnú karfiolovú paštétu, v ktorej hrá hlavnú úlohu zelenina. Sila korenia zvýrazňuje chuť karfiolu a hotové jedlo môžeme podávať na chrumkavom chlebe alebo podávať teplé ako občerstvenie.
Ingrediencie na karfiolovú paštétu
- 1 mladý stredne veľký karfiol
- 4 malé nové zemiaky
- ½ šálky suchého prosa
- ½ pražených a mletých tekvicových semienok
- 8-10 sušených paradajok
- 1 zväzok čerstvej petržlenovej vňate
- 1-2 strúčiky cesnaku
- ½ lyžičky mletého koriandra
- soľ a korenie podľa chuti
- rastlinný olej
Príprava karfiolovej paštéty
- Odstráňte listy z karfiolu, vykrojte jadro a potom rozdeľte na ružičky. Zemiaky umyjeme, nakrájame na štvrtiny a dáme do misky ku karfiolu.
- Pripravenú zeleninu dôkladne potrieme olejom, potom ju poukladáme na plech pokrytý papierom na pečenie a pečieme v rúre vyhriatej na 220 stupňov Celzia asi 30 minút.
- Proso dôkladne prepláchneme vo vriacej vode, potom vložíme do hrnca, zalejeme jedným pohárom vody so soľou a varíme na miernom ohni 15 minút.
- Uvarené proso, upečenú zeleninu, tekvicové semienka, sušené paradajky, petržlenovú vňať, strúčiky cesnaku a koriander rozmixujeme dohladka.
- Surovú paštétu dochutíme soľou aj korením podľa chuti. Teplotu rúry nastavte na 200 stupňov Celzia, zmes dajte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte 35-45 minút.
- Po poslednej minúte si všimnete, že na vrchnej časti paštéty sa vytvorila zlatistá a chrumkavá kôrka.
- Upečenú karfiolovú paštétu necháme úplne vychladnúť, potom ju nakrájame na plátky a podávame s čerstvým chlebom. Dobrú chuť!
Pizza s karfiolovým základom
Aromatická a čerstvo vytiahnutá pizza je pochúťkou v mnohých domácnostiach. Bez ohľadu na to, či ju máme radi na tenkom základe alebo možno máme radšej trochu aj hrubší základ, vždy ju jeme s chuťou. Zaujímavou fit možnosťou pre ľudí na diéte bude pizza s karfiolovým základom. Takúto pochúťku môžeme zjesť bez obáv o zbytočné kilogramy.
Ingrediencie na základ
- 1 čerstvý karfiol alebo 1 balenie mrazeného
- 2 vajcia
- 2 polievkové lyžice ovsených vločiek
- 1 čajová lyžička oregana
- ½ lyžičky mletej sladkej papriky
- soľ a korenie podľa chuti
Ingrediencie na omáčku
- ½ pohára malého paradajkového pretlaku
- 1 lyžička medu
- 50 ml vody
- podľa chuti: oregano, provensálske bylinky, soľ, korenie
Doplnky
- pár plátkov šunky
- ½ paradajky
- ½ červenej cibule
- 1/2 guľôčky mozzarelly
- hrsť čerstvej rukoly
Príprava pizze s karfiolovým základom
- Rozmrazený alebo suchý karfiol nastrúhame na hrubom strúhadle a následne vytlačíme vodu.
- Zeleninu zmiešame s vajíčkom, vločkami, oreganom, sladkou paprikou, soľou a korením. Zo vzniknutej hmoty vytvarujte dve guľky.
- Každú časť cesta vyvaľkajte na papieri na pečenie, snažte sa jej však dať tvar pripomínajúci základ pizze.
- Oba základy pečieme asi 20-25 minút v rúre vyhriatej na 170 stupňov C. Omáčku natrieme na chrumkavé základy, pridáme paradajky, šunku, cibuľu a syr.
- Pripravené pizze vložte späť do rúry a pečte ďalších 10-15 minút. Hotové pizze s karfiolovým základom posypeme rukolou navrchu. Dobrú chuť!
Chrumkavý mletý karfiol
Okrúhle karfiolové rezne, ktoré vyzerajú trochu ako mletý karfiol, sú možnosťou večere pre ľudí, ktorí si chcú oddýchnuť od mäsa. Vďaka zlatému a chrumkavému povlaku na vonkajšej strane, ako aj jemnému a jemnému stredu sa pokrm roztopí v ústach. Dôležité je, že vyformované surové odrezky možno zmraziť a upečené skladovať v chladničke až týždeň.
Ingrediencie na mletý karfiol
- 2,5 šálky strúhaného karfiolu
- 1 veľká cibuľa
- 1-2 strúčiky cesnaku
- 1,5 šálky vareného prosa
- ½ šálky pražených a nasekaných slnečnicových semienok
- ¼ šálky zemiakovej múky
- ¼ šálky rastlinného oleja
- 2 polievkové lyžice sójovej omáčky
- ½ lyžičky agávového sirupu
- 2 čajové lyžičky mletého bylinkového korenia
- soľ a čierne korenie podľa chuti
Príprava mletého karfiolu
- Karfiol zbavíme lístkov, umyjeme, osušíme a spolu so stopkou nastrúhame na strúhadle na zeleninu s veľkým otvorom.
- Ošúpanú cibuľu tiež nastrúhame na strúhadle s veľkými otvormi, ošúpaný cesnak na najmenšom strúhadle. Vložte pripravenú zeleninu do misy.
- Do nastrúhanej zeleniny pridáme mierne prepečené proso, slnečnicové semienka, zemiakovú múku, rastlinný olej, sójovú omáčku a agávový sirup.
- Rukami všetko vymiesime na kompaktnú hmotu. Ak je príliš suchá, môžeme pridať ďalšiu lyžicu oleja. Nakoniec všetko dochutíme bylinkovým korením, soľou a čiernym korením.
- Umytými a osušenými rukami vytvarujeme tiež rezne a uložíme ich na plech chránený papierom na pečenie.
- Karfiolové rezne pečieme 20-25 minút v rúre vyhriatej na 180 stupňov Celzia, potom ich obrátime a pečieme ďalších 5-10 minút.
- Hotové karfiolové rezne z mletého mäsa sa podávajú ako tradičné mleté. Najlepšie však chutia so zemiakmi, cviklou alebo uhorkovým šalátom. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Toto je najjednoduchšie cesto na pizzu. Pripravíte ho za pár minút
Je vaše cesto na pirohy príliš tvrdé? Robíte veľa triviálnych chýb. Toto je tajomstvo
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.