29.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/alicja neumiler).
Ovocie je dôležitým zdrojom vitamínov, minerálov a vlákniny, preto by nemalo chýbať v každodennej strave. Čoraz viac sa hovorí nielen o ich výživovej hodnote, ale aj o úlohe dennej doby z hľadiska ich zaradenia do jedálnička. Je možné jesť ovocie večer? Keď sa konzumuje v druhej polovici dňa, môže mať skutočne vplyv na priberanie?
Zdravá porcia alebo úloha ovocia v strave
Nie je to tak dávno, čo odborníci na výživu odporúčali, aby bolo čerstvé ovocie súčasťou každodenného jedálnička. Sú výborným zdrojom mnohých vitamínov a minerálnych látok. Vďaka obsahu vlákniny prispievajú k lepšiemu tráveniu a efektívnej činnosti čriev. Sladká chuť zasa pomáha prekonať náhlu chuť na sladké, keď by sme si radšej dali nezdravé a kalorické pochutiny.
Konzumácia ovocia je tiež skvelým spôsobom hydratácie organizmu. Najmä počas horúcich dní pociťujeme zvýšený smäd. Voda je, samozrejme, najlepší spôsob, ako doplniť tekutiny, ale je dobré jesť aj ovocie, ktoré nás hydratuje. Predovšetkým:
- vodové melóny,
- melóny,
- jahody,
- pomaranče,
- jablká.
Najhorší čas na konzumáciu ovocia – odkiaľ sa vzalo?
V akom čase jesť ovocie? Pri hľadaní informácií na túto tému ľahko narazíte na teórie, že poslednú porciu dňa treba zjesť do 14.00 h. Čerstvé ovocie totiž obsahuje jednoduché cukry – glukózu, fruktózu, sacharózu. Ich konzumácia vo večerných hodinách vraj sťažuje zaspávanie a narúša metabolické procesy, čo má za následok rast tukového tkaniva, najmä v oblasti brucha. Koľko je na tom pravdy?
Ovocie večer nemusí nutne znamenať priberanie na váhe
Hlasy, ktoré tvrdia, že konzumácia ovocia v popoludňajších alebo večerných hodinách spôsobuje nárast hladiny cukru v krvi, ktorú telo nemusí zvládnuť regulovať pred spaním, poukazujú na to, že je to hlavná príčina priberania. Národné centrum pre vzdelávanie v oblasti výživy však vysvetľuje, že neexistujú žiadne vedecké dôkazy o tom, že konzumácia ovocia popoludní spôsobuje väčší nárast hladiny cukru v porovnaní s inými časťami dňa.
Konzumácia akéhokoľvek výrobku obsahujúceho sacharidy spôsobuje zvýšenie hladiny glukózy – bez ohľadu na hodinu. Ovocie nevybočuje z radu. Je síce pravda, že tolerancia sacharidov sa môže u každého organizmu v priebehu dňa líšiť, ale tieto rozdiely nie sú dostatočne významné na to, aby sa považovali za faktor, ktorý ničí rýchlosť metabolizmu.
Ovocie pred večerou – vyvrátenie mýtu
Národné centrum pre vzdelávanie v oblasti výživy uvádza aj štúdiu, ktorá ukázala, že konzumácia zmesi bobuľovín hodinu pred večerou namiesto sladkého dezertu s rovnakým obsahom kalórií znižuje množstvo kalórií prijatých pri poslednom jedle dňa.
Ak ste stále skeptickí voči konzumácii ovocia večer, vyberajte si výrobky s čo najnižším glykemickým indexom. Odporúča sa tiež kombinovať ovocie s potravinami bohatými na bielkoviny a vlákninu. Pri tejto kombinácii bude hladina glukózy stúpať pomalšie a zabráni sa náhlym výkyvom.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Stačí niekoľko kúskov denne. Srdce ako kladivo, črevá takmer ako nové
Nikdy ich nezapite studenou vodou. Nepríjemné pocity sú zaručené
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.