2.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Nitr).
Začiatok leta si spájame so sezónnym ovocím. Jedným z najobľúbenejších sú nepochybne šťavnaté čerešne. Treba však vedieť, že nie vždy sú pre nás také zdravé, ako sa môže zdať. Ukazuje sa, že môžu v našom tele spôsobiť rôzne vedľajšie účinky.
Keď sa vrátite do detstva, určite si spomeniete na dni, keď ste jedli masy čerešní. Tento pocit pretrváva aj dnes, pretože sú stále jedným z najobľúbenejších sezónnych druhov ovocia. Žiaľ, červivé, plesnivé alebo rozmočené čerešne môžu spôsobiť nepríjemné ťažkosti. Nie každý si na nich môže pochutnať. Prečo je to tak?
Množstvo vitamínov, ale nie pre každého
Na začiatku leta nie je nič lepšie ako hrsť šťavnatých čerešní. Nielenže sú dobré pre vašu postavu, ale sú aj neuveriteľne zdravé. Vitamíny, ktoré obsahujú, majú protizápalové a protialergické účinky, zatiaľ čo antioxidanty regulujú krvný tlak a hladinu cholesterolu. Môže si ich chuť vychutnať každý?
Hoci ich väčšina ľudí dobre vstrebáva, mali by sa im vyhýbať tí, ktorí trpia potravinovými alergiami. Bohužiaľ, ich konzumácia môže spôsobiť nežiaducu reakciu. Na druhej strane diabetici ich môžu konzumovať, ale len v malých množstvách.
Z jedálnička by ich mali vylúčiť najmä ľudia trpiaci syndrómom dráždivého čreva a žalúdočnými a dvanástnikovými vredmi. Čerešne sú ťažko stráviteľné, najmä v surovej forme a preto môžu dráždiť a zhoršovať bolesť. Ak trpíte tráviacimi problémami, gastritídou, pankreatitídou, zápalom čriev alebo žlčových ciest, je najlepšie vyhnúť sa nadmernej konzumácii týchto pochúťok.
Čerešne zapíjané vodou, čo je na tom zlé?
Treba si uvedomiť, že čerešne, najmä pri izbovej teplote, by sa nemali kombinovať so studenou vodou. Ovocie bohaté na vlákninu, ktoré sa zapíja veľkým množstvom tekutiny, môže urýchliť tráviace procesy a viesť ku kontrakciám hladkého svalstva žalúdka. V dôsledku toho môžete očakávať žalúdočné problémy, bolesti brucha alebo intenzívnu plynatosť. Ak si bezpodmienečne musíte dať niečo na zapitie, najlepšie je vybrať si nápoje, ktoré majú rovnakú teplotu ako ovocie, ktoré jete. Ideálnou alternatívou vody môže byť vlažný čaj.
Takéto čerešne je lepšie nejesť
Ak čerešne vykazujú zmenu farby, sú príliš mäkké alebo z nich vyteká tekutina, radšej si ich nedoprajte. Ak čerešne nie sú čerstvé, môžu nám uškodiť. Na rozdiel od toho, čo si možno myslíte, hmyz nachádzajúci sa v ovocí nie je vôbec nebezpečný pre vaše zdravie. Stačí ovocie poriadne opláchnuť a zbaviť sa chrobákov, aby sme si mohli chuť stále vychutnávať.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Osviežujúci sirup z čerstvej mäty. V lete ho podávam s kockami ľadu
Bylinky, ktoré potláčajú chuť na sladké. Pite ich každý deň a zabudnete na sladkosti
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.