19.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/zi3000).
Čučoriedkové koláče sa stali pevnou súčasťou letných pochúťok. Sú mimoriadne chutným dezertom, ktorého popularita vrcholí na prelome júna a júla. Môžete si ich pripraviť sami doma, takže chutia ešte lepšie a sú plné bobúľ až po okraj. Pozrite sa, ako si pripraviť domáce čučoriedkové koláčiky s drobenkou.
Domáce čučoriedkové koláčiky by mali byť plné bobúľ, obklopené chutným pečivom a posypané lahodnou drobenkou. Pripravili sme takýto recept, aby tento obľúbený letný dezert vyšiel dokonale chutný. Dáme vám tipy, ako pripraviť domáce čučoriedkové koláčiky s drobenkou tak, aby chutili všetkým v dome.
Recept na čučoriedkové koláčiky s drobenkou. Čo pripraviť ako prvé?
Príprava domácich čučoriedkových koláčikov by sa mala začať prípravou kysnutého cesta. Na to budeme potrebovať niekoľko základných produktov. Tu sú ingrediencie, ktoré si musíme pripraviť:
- 7 g instantného droždia,
- 125 ml mlieka,
- 250 g pšeničnej múky,
- štipka soli,
- 80 g cukru,
- 1 vajce,
- 70 g masla.
Celý proces začneme rozpustením masla v hrnci, potom k nemu pridáme mlieko, premiešame a odstavíme. Do veľkej misy dajte sušené droždie, múku, cukor a štipku soli a všetko spolu premiešajte. Potom do suchých prísad prilejte maslo a mlieko a pridajte vajce a smotanu.
Celú zmes hnetieme, kým nie je pružná a nelepí sa na ruky. Ak sa cesto po dlhom miesení stále lepí, môžete pridať 1 polievkovú lyžicu múky. Ďalším krokom je zakryť misu utierkou a odložiť ju na teplé miesto na 3 hodiny. Počas tejto doby by malo cesto zdvojnásobiť svoj objem.
Po 3 hodinách cesto rozdelíme na osem rovnakých častí. Každú z nich premiesime v rukách a vytvarujeme z nej guľu. Potom ho rozvaľkajte do kruhu.
Ako pripravíte náplň do domácich čučoriedkových koláčikov?
Po príprave cesta prejdeme k príprave náplne do domácich čučoriedkových koláčikov. Na to budeme potrebovať 2 šálky čučoriedok, 1 polievkovú lyžicu zemiakovej múky, 1 žĺtok a 2 polievkové lyžice mlieka.
Pripravíme si bobule, pričom nezabudneme na to, aby sme to urobili chvíľu pred prípravou náplne, pretože by mohli predtým pustiť príliš veľa šťavy. Keď sú bobule umyté, zmiešame ich so zemiakovou múkou a prípadne s 1 lyžičkou želírovacieho cukru. To zabezpečí, že bobule zostanú po upečení na svojom mieste bez toho, aby sa vysypali z buchty.
Na vopred vyvaľkané cesto dáme 2 – 3 polievkové lyžice bobúľ a okraje spojíme. Je dobré robiť to veľmi opatrne a konce cesta opakovane premiesiť, aby sme mali istotu, že sa dobre spojí.
Potom čučoriedkovú buchtu otočíme tak, aby bol šev na spodnej strane. Tento postup opakujte s každou časťou cesta. Naplnené čučoriedkové koláčiky poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a rozmiestnite ich tak, aby neboli príliš blízko pri sebe, pretože v rúre ešte narastú.
V ďalšom kroku zmiešame mlieko a žĺtok. Zmes odložte bokom a predhrejte rúru na 200 stupňov a nastavte ju na konvekčný ohrev.
Príprava drobenky. Čo si musíte zapamätať?
Nakoniec si pripravíme drobenku, ktorou posypeme naše domáce čučoriedkové koláčiky. Na jej prípravu potrebujeme len:
- 4 lyžice pšeničnej múky,
- 20 g studeného masla,
- 1 lyžicu práškového cukru.
Maslo vymiešame mixérom s múkou a práškovým cukrom. Buchty potrieme žĺtkom zmiešaným s mliekom a posypeme drobenkou. Vložíme do rúry a pečieme približne 20 minút. Je však dôležité z času na čas skontrolovať zhnednutie a podľa toho upraviť čas pečenia.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Jemne maslové a rozplývajúce sa v ústach. Vôňa z nich je cítiť v celom dome ešte aj na druhý deň.
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.