2.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Dementieva Iryna).
Panna cotta je dezert, ktorý sa spája so slnečným Talianskom. Niet divu, pretože práve odtiaľ pochádza a dáva nám ochutnať taliansky život. Názov dezertu, ktorý znamená „varený krém“, v skutočnosti nemá nič spoločné s varením. Tento šialený oblak chutí najlepšie vytiahnutý priamo z chladničky. Ako ho pripraviť?
Keď sa z oblohy valí horúčava, hľadáme chvíľkové osvieženie v podobe dezertu. Zmrzlina so šľahačkou? Studený nápoj? To už tu bolo. Ale prečo sa nerozhodnúť pre špeciálny dezert, ktorý vyzerá a chutí ako skutočná päsť na oko? Samozrejme, hovoríme o talianskej špecialite, kráľovnej všetkých dezertov – panna cotte. Najlepšie chutí s čerstvou ovocnou penou, ale dobre poslúži aj mrazená alebo z pohára.
Panna cotta alebo nadýchaný krém zaliaty v šialenej omáčke
Panna cotta sa tradične podáva s ovocnou penou – tú dostanete najčastejšie v talianskych reštauráciách a cukrárňach. Moja mama sa rozhodla pre mangovú polevu a dezert vždy rýchlo zmizne zo stola. Fotografie v galérii sú dôkazom, že sa u nás doma objavuje veľmi často. Záver? Je to skvelá alternatíva k tortám a hlavne, nech sa rozhodnete pre akúkoľvek omáčku, vždy vyjde šialene, pretože najdôležitejší je tu ten krémový obláčik.
Jeho príprava nie je zložitá a ani časovo náročná. Tajomstvo však spočíva v jednej ingrediencii – vanilkovom extrakte (vanilkový olej nie je povinný).
Recept na nebesky dobrú panna cottu. Zjete ju a budete sa cítiť ako v nebi
Ingrediencie:
- Čajová lyžička želatíny,
- veľké balenie 30% smotany (400 ml),
- pol pohára mlieka (120 ml),
- 1/3 šálky cukru (približne 50 ml),
- 2 lyžičky vanilkového extraktu alebo vanilkového oleja.
Ovocná pena:
- 300 g malín, černíc, čučoriedok alebo jahôd,
- 2 čajové lyžičky cukru,
- 6 g želatíny,
- čerstvé ovocie a niekoľko lístkov mäty na ozdobu.
Príprava:
- Želatínu zalejte trochou vriacej vody, miešajte, kým sa nerozpustí, a nechajte vychladnúť.
- Do hrnca nalejte smotanu, mlieko a cukor a všetko spolu premiešajte. Nakoniec pridáme vanilkový extrakt. Všetko zahrejte. Tekutá zmes musí byť horúca, ale nie vriaca. Potom prilejte vychladnutú želatínu. Odstavte z ohňa a nechajte mierne vychladnúť a zhustnúť.
- Počas tejto doby môžete pripraviť misky, v ktorých sa bude dezert podávať. Potom do nich nalejte smotanovú zmes a vložte do chladničky (najlepšie na noc), aby zmes úplne stuhla. Keď je krémový oblak hotový, pripravte penu.
- Ovocie a cukor vložte do hrnca a na miernom ohni priveďte do varu. Za občasného miešania varte, kým ovocie nezmäkne, nerozpadne sa a nepustí šťavu. V prípade manga môžete ešte použiť mixér.
- Horúcu ovocnú zmes odstavte, aby vychladla (ak nemáte radi plávajúce kúsky a napríklad semienka z malín, môžete ovocie precediť cez sito). Do peny pridajte želatínu a premiešajte.
- Penu opatrne nalejte na vopred pripravenú a stuhnutú panna cottu a ozdobte čerstvým ovocím a niekoľkými lístkami mäty. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Dezert, ktorý sa nikdy neomrzí. Kombinácia jemných chutí zaujme každého
Sesternica mi dala recept na dezert, ktorý zmizne hneď, ako sa pripraví. Šialene mäkký