5.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Elena Veselova).
Mnoho ľudí si na raňajky vyberá ovsenú kašu. Nie je to vôbec prekvapujúce. Je chutná a dá sa pripraviť na mnoho spôsobov. Zároveň je považovaná aj za mimoriadne zdravé jedlo. Musíme si ich správne pripraviť a vyhnúť sa pridávaniu niektorých prísad. Len tak budú ovsené vločky prospievať nášmu telu. Aké chyby nerobiť pri príprave ovsenej kaše? Prečítajte si o nich.
Ovsená kaša je dobrou voľbou na raňajky. Je to najmä vďaka vysokému obsahu vlákniny. Tá je pre naše telo skvelá. Odborníci však varujú, aby sme boli pri pridávaní ingrediencií do nej rozumní. Niektoré z nich môžu znížiť výživovú hodnotu tohto jedla. Ako pripraviť ovsené vločky tak, aby boli stále výživné a zdravé?
Prečo sú raňajky také dôležité?
Vynechávanie raňajok je jednou z najväčších stravovacích chýb. Majú obrovský vplyv na náš organizmus. Ich vynechávanie môže mať vážne následky.
Vynechávanie raňajok prispieva k spomaleniu metabolizmu. Musíme si to uvedomiť hneď v prvom rade. Najmä ak nám záleží na našej postave. Keď je naše telo vyhladované, prejde do režimu prežitia. Dodané kalórie nespotrebuje okamžite. Namiesto toho ich hneď uloží vo forme tuku. Pripraví sa takto na ďalšie obdobia bez jedla. V dôsledku toho sa zvyšuje riziko vzniku nadváhy a obezity.
Okrem toho vynechanie raňajok zvyšuje pravdepodobnosť večerného a nočného občerstvenia. Je to najmä hladovaním v prvej časti dňa prispievame. Naše telo si aj tak žiada energiu potrebnú na fungovanie. Večer tak začnete pociťovať väčší hlad. Okamžite tak siahnete po niečom na jeho rýchle uspokojenie. Zvyčajne to budú jednoduché sacharidy a tuky. Tie nám neposkytujú veľkú výživovú hodnotu.
Nejedenie raňajok predlžuje reakčný čas mozgu. Aj to je potrebné vedieť. Znamená to, že ste ráno bez energie, trvá vám dlhšie, kým spracujete informácie a pomalšie reagujete na podnety. To môže mať za následok napríklad zníženú produktivitu v práci. Vynechávanie raňajok môže viesť k poruchám príjmu potravy. Neraňajkovanie môže mať za následok nervozitu, podráždenosť a frustráciu. Pamätajte na to.
Vzhľadom na to môžu byť dôsledky vynechávania raňajok veľmi závažné pre organizmus. Psychický stav na tom tiež nebude o nič lepšie. Preto je vhodné zabezpečiť si ráno porciu zdravého a vyváženého jedla. Dodá vám energiu na zvyšok dňa.
Prečo sú ovsené vločky zdravé?
Jednou z bežných raňajok je ovsená kaša. Je to výborná voľba na prvé jedlo. Zhodujú sa na tom odborníci na výživu.
Ovsené vločky obsahujú špecifický typ vo vode rozpustnej vlákniny. Tá je známa ako beta-glukán. Prispieva k znižovaniu hladiny zlého cholesterolu. Znižuje tiež hladinu cukru v krvi. Okrem toho podporuje funkciu našich čriev. Vláknina tiež zabezpečuje, že zostaneme dlhšie sýti . Takto nebudeme mať neustálu chuť na občerstvenie. Táto látka tiež zlepšuje črevnú bakteriálnu flóru. Chráni telo aj pred vznikom rakoviny hrubého čreva.V ovsených vločkách sa nachádzajú aj flavonoidy, vitamíny skupiny B, minerálne soli a lecitín.
Dôležitou funkciou ovsených vločiek je, že vám dodajú energiu na celý deň. Jedlo je zdrojom cenných vitamínov B. Vitamín B6 zlepšuje koncentráciu a pamäť. Napomáha aj vstrebávaniu horčíka. Prvok má veľký význam pre nervový systém. Zlepšuje činnosť buniek a znižuje nervové napätie. Vitamín B1 prítomný v ovsených vločkách však znižuje pocit únavy a podráždenosti. Denná porcia ovsených vločiek sa odporúča ľuďom trpiacim poruchami nálady.
Nie všetky ovsené vločky sú zdravé. Musíme si to uvedomiť. Niekedy sa pri ich príprave dopúšťame chýb. Tieto chyby potom znižujú hodnotu tohto jedla. Môžu nám tiež dokonca uškodiť.
Akým chybám sa vyhnúť pri príprave ovsenej kaše?
Ovsená kaša je jedlo z ovsených vločiek. Čomu sa pri príprave ovsených vločiek vyhnúť? Oplatí sa to vedieť. Len tak zostanú zdravými a výživnými raňajkami.
Akých chýb sa pri príprave hodnotnej ovsenej kaše nedopustiť:
- Niektorí ľudia sa v snahe zlepšiť chuť ovsenej kaše rozhodnú pridať cukor. Nie je to však najlepší nápad. Nielenže prispievame k zvýšeniu kalorickej hodnoty jedla, ale zároveň znižujeme jeho zdravotné prínosy. Odborníci pred tým varujú. Pridávanie cukru, hustej smotany alebo sirupu do ovsenej kaše môže v našom tele spôsobiť zápal. Vzhľadom na to je lepšie vylepšiť chuť ovsenej kaše napríklad pridaním čerstvého ovocia. Nič nepokazíte ani sušeným ovocím.
- Vyberajte si dobré mlieko. Ďalšia chyba pramení z výberu nesprávneho mlieka. Ak do ovsenej kaše pridáte vysokotučné alebo sladené rastlinné mlieko, môžete výrazne zvýšiť jej kalorickú hodnotu. V týchto výrobkoch je veľa tuku a cukru. Z tohto dôvodu je vždy dobré čítať etikety výrobkov. Skontrolujte, či rastlinné mlieko nie je dodatočne sladené. Vyberajte si výrobky, ktoré majú čo najkratšie zloženie. Tie sú najprirodzenejšie.
- Na prídavných látkach taktiež záleží. Pri príprave ovsenej kaše na to nezabudnite. Prídavné látky by mali byť prírodné. Do nášho jedla sa oplatí pridať bobuľové ovocie. Vlašské orechy, mandle a ľanové semienka sú veľmi prospešné pre telo. Nič nepokazíte pridaním trochu medu. Vaša ovsená kaša bude plne zložená len zo zdravých produktov. Tie prispejú k zlepšeniu stavu vášho organizmu.
Ktorú ovsenú kašu si vybrať?
Pri príprave zdravých ovsených vločiek si musíme rozumne vybrať. Niektoré ovsené vločky sú menej zdravé ako iné. Nie každý o tom vie.
Pri príprave raňajok, ktoré sú výživné a priam dokonalé, musíme mať niekoré údaje na pamäti. Najviac spracované sú instantné vločky. Tie skracujú prípravu ovsených vločiek. Počas výrobného procesu strácajú časť svojich živín. Okrem toho majú aj vyšší glykemický index ako ostatné vločky. Najlepšou voľbou by preto boli obyčajné ovsené vločky.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
3 superpotraviny, po ktorých by ste mali siahnuť v roku 2024. V nákupnom košíku vám nesmú chýbať
Tento nápoj je skutočné „zelené zlato“. Odstraňuje usadeniny z čriev ako čistiaci prostriedok
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.