Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Záhrada,

Kvitnutie cukety – prečo nezakladá plody? Cuketa to má najradšej

6.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/La Huertina De Toni). Kvitnutie cukiet je moment, na ktorý sa tešia všetci záhradkári. Čo však robiť, ak napriek krásnym kvetom cuketa nenasadí plody?...

6.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/La Huertina De Toni).

Kvitnutie cukiet je moment, na ktorý sa tešia všetci záhradkári. Čo však robiť, ak napriek krásnym kvetom cuketa nenasadí plody? Príčinou problému môže byť napríklad nedostatok slnečného svetla, nevhodná pôda alebo nepriaznivé poveternostné podmienky. Povieme vám, čo majú cukety rady a čo robiť, ak nezakladajú plody.

Prečo cuketa nezakladá plody. Dôvodov môže byť niekoľko.
Foto: shutterstock/La Huertina De Toni

Kvitnutie cukety – prečo nezakladá plody?

Cukety často spôsobujú záhradníkom značné problémy. Napriek bohatému kvitnutiu sa stáva, že rastlina nenasadí plody. Prečo sa to stáva? Dôvodov môže byť mnoho a ich pochopenie je kľúčom k úspechu pri pestovaní tejto zeleniny.

Nedostatok opeľovačov

Jedným z najčastejších dôvodov, prečo cukety neplodia, je nedostatok opeľovačov. Kvety cukety sú sediace, čo znamená, že samčie a samičie kvety sa vyskytujú oddelene na tej istej rastline. Aby došlo k opeleniu, musí sa peľ zo samčích kvetov preniesť na samičie kvety. V prirodzených podmienkach sa tento proces uskutočňuje vďaka opeľujúcemu hmyzu, ako sú včely. V dôsledku nepriaznivých poveternostných podmienok alebo nedostatku rastlín, ktoré by hmyz priťahovali, to však nie je vždy možné.

Nepriaznivé poveternostné podmienky

Kvety cukety sa rozvíjajú skoro ráno, okolo piatej hodiny, ak je slnečný deň. Zatvárajú sa však v ten istý deň okolo 10. až 12. hodiny. Ak sa samičí kvet v tomto čase neopelí, plody sa nevytvoria. Kľúčovú úlohu preto zohráva počasie.

Počas daždivého rána je šanca na ovocie malá. Aj keď je ráno slnečné, ale o niekoľko hodín neskôr začne pršať, stáva sa, že kvety cukety sa skoro zatvoria a niekedy sa znovu otvoria až na druhý deň. Bohužiaľ, takéto znovu otvorené kvety sú zriedkavo navštevované včelami a čmeliakmi, pravdepodobne kvôli nedostatku nektáru.

Príliš nízke alebo príliš vysoké teploty, ako aj nadmerná vlhkosť môžu tiež brániť opeľujúcemu hmyzu. Takisto aj silný vietor, ktorý poškodzuje kvety.

Kvety cukety sa rozvíjajú ráno za slnečného dňa, zvyčajne približne o 5.
Foto: shutterstock.com/InFocus.ee

Nesprávne zavlažovanie

Ďalšou príčinou bezplodnosti môže byť zalievanie cukiet studenou vodou. Rastlina uprednostňuje vodu s teplotou blízkou teplote okolia. Neodporúča sa ani príliš časté zalievanie pred plodením. Cuketu treba zalievať, keď je pôda suchá. V období sucha je však potrebné zvýšiť frekvenciu zalievania.

Nevhodná pôda

Cukety najlepšie rastú v pôde s pH približne 6,5, ktorá je úrodná a dobre odvodnená. Nevhodné pôdne podmienky môžu viesť k problémom s nasadzovaním plodov. Nesmiete zabúdať na pravidelné pletie, pretože rastlina tak bude mať lepší prístup k vode, slnečnému žiareniu a dostatku živín.

Žiadne prerezávanie listov

Listy cukety môžu zatieniť kvety pred slnkom a opeľujúcim hmyzom. Pravidelným zastrihávaním listov sa dosiahne lepšie prevzdušnenie pôdy a rastlina bude mať lepší prístup k svetlu. Takéto podmienky podporujú proces opeľovania.

Čo má cuketa rada?

Cukety sú teplomilné rastliny, čo znamená, že najlepšie rastú na plnom slnku. Pri výbere miesta na pestovanie sa oplatí vybrať čo najslnečnejšiu časť záhrady. Upozorňujeme, že ide o rastlinu, ktorá neznáša mrazy, preto by sa mala vysádzať až po 15. máji.

Najlepšie sa jej darí v úrodnej, humusovej a dobre odvodnenej pôde. Ideálne pH pôdy pre cukety je 6 až 7. Ak chcete vytvoriť optimálne podmienky pre rastlinu, oplatí sa na jeseň obohatiť pôdu dobre rozloženým kompostom alebo minerálnym hnojivom. Okrem toho môžete pôdu pred výsadbou prikryť čiernym igelitom, ktorý pomôže zachovať vlhkosť a obmedziť rast buriny.

Cukete sa najlepšie darí na slnečnom mieste.
Foto: Pixabay/JeannieMiller

Čo ešte má cuketa rada? Ak jej chcete poskytnúť správne podmienky na rast, bude to potrebné:

Pravidelné zavlažovanie

Cukety vyžadujú pravidelné a výdatné zavlažovanie, najmä počas sucha. Je dôležité používať vodu s teplotou blízkou teplote okolia, aby sa zabránilo teplotnému šoku. Pred obdobím plodenia sa neodporúča nadmerné zavlažovanie, ale počas intenzívneho rastu a fázy plodenia rastlina potrebuje veľké množstvo vody.

Dobré susedstvo

Cuketa dobre rastie v spoločnosti určitých rastlín, ktoré podporujú jej rast a chránia ju pred škodcami. Najlepšími susedmi cukety sú cesnak, hrach, fazuľa, špenát, kukurica, reďkovka, šalát a kôpor. Bylinky ako mäta, bazalka, medovka, oregano a majoránka tiež prospievajú cuketám tým, že odpudzujú škodcov a priťahujú opeľujúci hmyz.

Správne hnojenie

Základnou zložkou hnojiva pre cukety je dusík, ktorý podporuje rast a vývoj rastliny. Okrem dusíka potrebujú cukety aj fosfor, draslík, horčík a mikroživiny. Organické hnojivá, ako napríklad kompost alebo hnoj, sú vynikajúcim zdrojom týchto prvkov.

S hnojením cukiet je najlepšie začať pred výsadbou pridaním organického hnojiva do pôdy. Následné hnojenie sa vykonáva každé 3 – 4 týždne počas obdobia rastu rastliny. Odporúča sa používať hnojivá vo forme roztokov, ktoré ľahko dodávajú živiny ku koreňom.

Cuketa potrebuje pravidelné a výdatné zavlažovanie.
Foto: shutterstock/HenadziPechan

Pravidelný zber ovocia

Najlepšie sú mladé cukety, ktorých šupka je mäkká a semená ešte nie sú zrelé. Staršie plody so zrelými semenami sú veľmi tvrdé a majú menej chutnú dužinu. Preto je dobré zbierať cukety ešte pred ich úplnou zrelosťou. Pravidelný zber stimuluje rastlinu k tvorbe nových kvetov, samčích aj samičích, čo vedie k väčšiemu množstvu plodov. Vďaka tomu môže cuketa plodiť až do septembra, ak nenastanú mrazy. Plody je najlepšie odstrihnúť nožom, záhradníckymi nožnicami alebo záhradníckymi nožnicami.

Ochrana proti slimákom

Slizniaky sú najväčšou hrozbou pre cukety, najmä v máji a júni. Najradšej majú mladé rastliny, ktoré dokážu zničiť za noc a zožerú ich až ku koreňom. Staršie rastliny, staré niekoľko týždňov, sú pre slimáky menej atraktívne, pretože majú tvrdšie listy a stonky. Výnimkou sú kvety a mladé plody, ktoré môžu slimáky konzumovať počas celej sezóny.

Na ochranu cukiet pred slimákmi musíte pravidelne vykonávať ochranné opatrenia. Účinné sú pasce na slimáky a prípravky obsahujúce fosforečnan železa, ktorý sa prirodzene vyskytuje v prírode.

Minimálna plocha 1 meter

Cukety sú veľké rastliny, ktoré rastú ako kríky. Každá rastlina potrebuje aspoň meter štvorcový priestoru. Ich veľké listy môžu zatieniť inú zeleninu rastúcu v blízkosti, preto sa neodporúča vysádzať vedľa nich cibuľu, mrkvu alebo petržlen. Pod listami cukiet takmer nerastú buriny. Ak sú cukety vysadené príliš husto, sú náchylnejšie na hubové choroby. Aby sa tomu zabránilo, možno použiť prípravky, ktoré obsahujú prospešné huby, ktoré parazitujú na hubách spôsobujúcich choroby. Tento prostriedok je bezpečný pre včely a iný opeľujúci hmyz.

Aby cuketa správne rástla, potrebuje veľa priestoru. Nesmie byť husto vysadená.
Foto: shutterstock/Kotenko Oleksandr

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Pestujete vo svojej záhrade cuketu? Vďaka tejto metóde budú vaše plodiny mimoriadne veľké a chutné

Cuketa neprináša plody? Musíte ju pomôcť opeliť. Niekoľko lyžičiek zmiešaných s vodou priláka armádu včiel


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Vaše orchidey môžu kvitnúť dlhé roky. Všetko, čo musíte urobiť, je starať sa

04.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Alie04). Orchidey sú krásne exotické rastliny, ktoré zdobia domáce parapety. Ich nápadné a pestré kvety môžu lahodiť oku aj…

Prečo vresy hnednú a usychajú? Takto tieto rastliny zachránite

04.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Crunchy Beans). Vres je jednou z najznámejších rastlín jesennej krajiny, ktorej nádherné kvety dodávajú záhradám a terasám jedinečný charakter.…

Posledné kosenie trávnika pred zimou. Je stanovený konkrétny termín

04.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Nick Fedirko). Kosenie tesne pred zimou musíte vykonať na udržanie trávnika v dobrom stave. Ak sa vykoná v správnom…

Posledná výzva na jeseň. Až po tomto ošetrení budú rododendrony na jar krásne

04.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ronstik). Ošetrované, nádhernými kvetmi pokryté a oku lahodiace rododendrony sú najlepším dôkazom záhradníkovej odbornosti. Bujné rastliny sú skutočnou ozdobou…

Plánujete vysadiť tuje? Dôležité je nielen načasovanie, ale aj vzdialenosť od susedovho plota

04.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/FotoHelin). Mnoho ľudí rado sadí tuje pri svojom plote. Potom tvoria živý plot, ktorý poskytuje účinnú ochranu pred zvedavými…

Auto Trendy

Európska únia schválila konečné clá na elektromobily vyrobené v Číne

5.10.2024 Redakcia Auto trendy - Európska únia schválila konečné clá na elektromobily vyrobené v Číne. Clá nadobudnú účinnosť v novembri tohto roka.

Aká je budúcnosť spoločnosti Seat, odchádza alebo nie?

5.10.2024 Redakcia Auto trendy - Pred rokom sa hovorilo, že sa zmení na iný typ mobility. V akom stave sa nachádzame Pred rokom, začiatkom septembra 2023, generálny riaditeľ spoločnosti Volkswagen…

Je dovolené jazdiť na aute s hrdzavými časťami?

5.10.2024 Redakcia Auto trendy - Aby mohli vozidlá jazdiť po cestách, musia spĺňať určité minimálne bezpečnostné kritériá. Ale ak sú na prahoch, karosérii alebo iných miestach pod vozidlom hrdzavé časti,…

Mitsubishi Outlander PHEV (2025): Prvé fotografie európskej verzie

3.10.2024 Redakcia Auto trendy - Takto vyzerá nové vydanie pre NemeckoMitsubishi Motors Europe pokračuje vo svojej produktovej ofenzíve a investíciách na európskom trhu premiérou nového modelu Outlander PHEV v segmente…

Najhoršie ojazdené autá. Tento rebríček je prešľap za prešľapom

4.10.2024 Redakcia Auto trendy - Hľadáte bezporuchové vozidlo? Okrem poruchovosti sa oplatí zvážiť aj servis - náklady na opravy a čas potrebný na odstránenie najčastejších porúch. Takto hodnotí ojazdené vozidlá…

Tento Rolls-Royce Spectre má jedinečný dúhový lak

4.10.2024 Redakcia Auto trendy - Išlo o jednorazovú zákazku pre významného amerického zákazníka s dúhovým holografickým lakom. Divízia Rolls-Royce, ktorá sa zaoberá zákazkovou výrobou, pokračuje v realizácii objednávok až do…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov