Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Tipy, Záhrada,

Krásne náhrady za fialky, bohato kvitnúce až do jesene. Pestovanie a starostlivosť o torénie

6.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Isnan Wijarno). Milujete sirôtky a je vám smutno, keď počas letných horúčav vyblednú? Existuje zaujímavý druh, ktorý sa im klamlivo podobá a navyše bohato...

6.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Isnan Wijarno).

Milujete sirôtky a je vám smutno, keď počas letných horúčav vyblednú? Existuje zaujímavý druh, ktorý sa im klamlivo podobá a navyše bohato kvitne až do jesene. Reč je o pôvabnej torénii, ktorá sa vyskytuje v desiatkach farebných odrôd. V našich klimatických podmienkach sa najlepšie uplatní ako jednoročná rastlina v črepníku. Vysvetľujeme, ako by sa mala Torenia fournieri pestovať.

Torenia fournieri je krásnou alternatívou sirôtiek.
Foto: shutterstock/Isnan Wijarno

Torenia fournieri

Naše záhrady od skorej jari zdobia pestrofarebné sirôtky. Tieto kvety sú však dosť netrvanlivé, zvyčajne začínajú kvitnúť s rastúcimi teplotami. V lete, keď sa už nemôžete tešiť z pohľadu na fialky, hľadáte k nim zaujímavú alternatívu. Jedným z druhov hodných vašej pozornosti je Torenia fournieri, často nazývaná jednoducho torénia. Je to jednoročná rastlina, ktorá sa klamlivo podobá fialkám a podobne ako ony prináša do záhrady veľa radosti a farieb.

Torenia fournieri patrí medzi linderniovité rastliny z radu jaspisov. Podobne ako mnoho iných členov tejto čeľade sa vo voľnej prírode vyskytuje v tropických oblastiach Malajzie, Filipín a Vietnamu. Hoci u nás nie je taká populárna ako fialky, určite stojí za to sa o nej dozvedieť viac. Torénia nie je v našich klimatických podmienkach vhodná na celoročné pestovanie v zemi, pretože neprežije slovenskú zimu. Je však vynikajúca v kvetináčoch, kde ju môžete vysadiť ako sezónnu rastlinu.

Krásna alternatíva k sirôtkam

Kvety Torenia fournieri sú ich najkrajšou ozdobou. Malé zvonkovité alebo trúbkovité kalichy majú rôzne farby – od bielej cez ružovú a fialovú až po modré odtiene. Charakteristickým znakom týchto kvetov je žlté hrdlo v strede, ktoré kontrastuje s farbou okvetných lístkov. Torénie majú veľmi intenzívne farby, vďaka ktorým upútajú pozornosť už z diaľky. Kvitnutie tohto druhu je bohaté a dlhotrvajúce. Farebné kvety sa objavujú v júni a zostávajú na rastline až do októbra alebo ešte dlhšie, až do jesenných mrazov.

Pôvabnú toréniu môžete zasadiť na okraj záhonu.
Foto: shutterstock/Fajar Tri Amboro

Torenia fournieri nie je u nás taká populárna ako sirôtky, čo je škoda. Táto jednoročná rastlina dorastá do výšky 20 až 30 cm, takže je skvelou voľbou do balkónových debničiek. Niektorí ľudia ju vysádzajú aj na okraje záhonov ako sezónnu okrasu. Silnou stránkou Torenia fournieri sú aj jej svetlozelené, kopijovité listy so zúbkovanými okrajmi, ktoré sa na rastline nachádzajú vo veľkom počte, čo jej dodáva hustý habitus. Navyše tento druh kvitne od jari do jesene, aj keď sa pestuje v polotieni.

Torenia fournieri – pestovanie

Torenia fournieri vám na rozdiel od fialiek, ktoré zvyčajne usychajú už v lete, ponúka nepretržitý festival kvitnutia od jari až do neskorej jesene. Aby ste sa mohli tešiť z krásy tohto druhu počas celého vegetačného obdobia, treba sa oň správne starať. Nie je obzvlášť náročný, hoci rovnako ako iným rastlinám je potrebné zabezpečiť mu optimálne podmienky na pestovanie. Ako pestovať a starať sa o Torenia fournieri? Vysvetlíme vám to nižšie.

  • Výsev – semená Torenia fournieri sa vysievajú do kvetináčov naplnených sterilným substrátom 8 až 10 týždňov pred očakávanými jarnými mrazmi. V praxi je najvhodnejším termínom zvyčajne prvá polovica marca. Semená nezasypávajte zeminou. Ak majú vlhkú pôdu a teplotu približne 21 °C, vyklíčia po 2-3 týždňoch. Potom presadíte sadenice s dvoma pármi pravých listov do väčších kvetináčov. V tomto okamihu môžete vykonať aj zaštipovanie, aby ste im dodali bujnejší habitus.
  • Výsadba – odrezky Torenia fournieri sa môžu vysádzať do záhrady len vtedy, keď im nehrozia jarné mrazy (v druhej polovici mája alebo neskôr). Až vtedy môžete vysadiť kvetináče s toréniou aj na balkón alebo terasu. Pri výsadbe dodržujte vzdialenosť medzi rastlinami aspoň 15 cm. Ak ich pestujete v kvetináči, musí mať drenážny otvor a drenážnu vrstvu na dne.
  • Pôda – Torenia fournieri uprednostňuje úrodnú, priepustnú pôdu s mierne kyslým alebo neutrálnym pH, ktorá rýchlo nevysychá. V prípade ťažkých a ílovitých alebo chudobných substrátov musíte pridať kompost.
  • Poloha – Táto rastlina bohato kvitne na tienistých, polotienistých miestach. Môže rásť aj na slnku, ale na takomto mieste si vyžaduje častejšiu zálievku.
Torenia fournieri je nenáročná na starostlivosť a nevyžaduje si veľkú údržbu, hoci nesmiete zanedbávať jej zalievanie.
Foto: shutterstock/Syams13

Torenia fournieri – starostlivosť

  • Zalievanie – substrát, v ktorom pestujete Torenia fournieri, musí byť stále mierne vlhký. Systematická zálievka je nevyhnutná na zabezpečenie správnych podmienok pre rast tejto rastliny. Vyhnite sa však nadmernému zavlažovaniu, ktoré vedie k hnilobe koreňov a vzniku chorôb. V prípade pestovania v kvetináčoch je často potrebná každodenná zálievka, najmä počas horúceho počasia.
  • Hnojenie – torénia kvitne dlho a bohato, čo je pre ňu vyčerpávajúce, preto sa odporúča pravidelne ju hnojiť. Tekuté hnojivá pre kvitnúce rastliny možno aplikovať každých niekoľko týždňov od jari do jesene. Ak chcete, môžete torénii jednorazovo po vysadení do záhrady alebo cieľového kvetináča podať aj pomaly sa uvoľňujúce hnojivo.
  • Odstraňovanie kvetov – je dobré zbaviť toréniu suchých kvetov počas celej sezóny. Na toto jednoduché ošetrenie rýchlo reaguje vyrašením nových púčikov.
  • Odolnosť voči chladu a prezimovanie – tento druh nie je odolný voči chladu a v našich klimatických podmienkach sa pestuje ako jednoročná rastlina.
  • Choroby a škodcovia – Torenia fournieri je pomerne odolná voči väčšine chorôb a škodcov, ale občas ju postihuje múčnatka a koreňová hniloba. Na rastlinách sa môžu živiť aj vošky a múčnatky.

Použitie torénie

Torenia fournieri je jedinečná, ale u nás stále neznáma rastlina. Výborne sa hodí ako okrasná drevina do mierne zatienených záhonov. Rovnako dobre vyzerá zasadená v kvetináči na balkóne alebo terase. Keďže tŕnisté rastliny dobre znášajú tieň, možno ich v kvetináčoch kombinovať s inými letničkami, ktoré ho znášajú. V záhrade by sa farebná torénia mala kombinovať s rastlinami s okrasnými listami, napr. s hostami alebo papradím.

Toréniu možno pestovať v kvetináči na balkóne alebo terase.
Foto: shutterstock/LIN MEI CHEN

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Zasaďte ich namiesto muškátov. Sú rovnako krásne. Balkón plný kvetov a motýľov zaručený

Babičky pred touto rastlinou varovali. Nenechávajte ju v dome, pretože prináša utrpenie


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Špinavé tajomstvo je kľúčom k čistým džínsom. „Nikdy som ich nedával do práčky“

05.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Aleksandr Finch). „Nikdy som nedával džínsy do práčky,“ priznal Charles Bergh, generálny riaditeľ Levi Stauss, značky, ktorá sa už…

Matrac bude ako nový. Stačí ho posypať prípravkom z kuchyne

5.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa shutterstock.com/Cristina.A). Čistenie matraca je pomerne náročné, ale s týmto jednoduchým spôsobom rýchlo osviežite svoj matrac a zbavíte…

Umývate sa každý deň? Dermatológovia varujú pred nepríjemnými účinkami

05.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/gpointstudio). Je každodenné umývanie tela zdravé? Mnohí z nás si nevedia predstaviť ísť spať bez toho, aby si dali…

Tento domáci prípravok vyčistí všetky nečistoty v kúpeľni a kuchyni. Potrebujete dva produkty

4.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Došiel vám tekutý prášok na čistenie kuchyne a kúpeľne? Nemusíte sa ponáhľať do obchodu - vyrobte si…

Spálite viac kalórií ako pri obyčajnej chôdzi. Potrebujete jednu vec

4.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Slawomir Kruz). Nordic walking (severská chôdza) je forma fyzickej aktivity spočívajúca v chôdzi s použitím špeciálnych palíc, ktorá si…

Auto Trendy

Majitelia starších modelov Volvo dostanú novoročný darček

5.10.2024 Redakcia Auto trendy - Väčšina výrobcov aktualizuje svoje informačno-zábavné systémy len pri facelifte alebo úplne novej generácii konkrétneho modelu. Vodiči starších vozidiel preto môžu na nové modely pozerať so…

Prvé elektrické Ferrari sa blíži

5.10.2024 Redakcia Auto trendy . Podľa Benedetta Vignu, generálneho riaditeľa spoločnosti Maranello, sa prvé elektrické Ferrari objaví vo štvrtom štvrťroku 2025.

Európska únia schválila konečné clá na elektromobily vyrobené v Číne

5.10.2024 Redakcia Auto trendy - Európska únia schválila konečné clá na elektromobily vyrobené v Číne. Clá nadobudnú účinnosť v novembri tohto roka.

Aká je budúcnosť spoločnosti Seat, odchádza alebo nie?

5.10.2024 Redakcia Auto trendy - Pred rokom sa hovorilo, že sa zmení na iný typ mobility. V akom stave sa nachádzame Pred rokom, začiatkom septembra 2023, generálny riaditeľ spoločnosti Volkswagen…

Je dovolené jazdiť na aute s hrdzavými časťami?

5.10.2024 Redakcia Auto trendy - Aby mohli vozidlá jazdiť po cestách, musia spĺňať určité minimálne bezpečnostné kritériá. Ale ak sú na prahoch, karosérii alebo iných miestach pod vozidlom hrdzavé časti,…

Mitsubishi Outlander PHEV (2025): Prvé fotografie európskej verzie

3.10.2024 Redakcia Auto trendy - Takto vyzerá nové vydanie pre NemeckoMitsubishi Motors Europe pokračuje vo svojej produktovej ofenzíve a investíciách na európskom trhu premiérou nového modelu Outlander PHEV v segmente…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov