Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Domácnosť, Tipy, Zaujímavosti,

Čo môžete urobiť, aby vaša chladnička spotrebovala menej elektrickej energie? Jednoduché návyky ušetria peniaze

6.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Cast Of Thousands). Chladničky sú spotrebiče, ktoré sú zodpovedné za značnú spotrebu elektrickej energie v domácnosti. To platí aj pre spotrebiče v dobrej energetickej...

6.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Cast Of Thousands).

Chladničky sú spotrebiče, ktoré sú zodpovedné za značnú spotrebu elektrickej energie v domácnosti. To platí aj pre spotrebiče v dobrej energetickej triede. Čo sa dá urobiť, aby chladnička spotrebovala menej elektrickej energie? Vypnutie chladničky nie je možné. Napriek tomu malé zmeny v každodenných návykoch prispejú k úspornejšej chladničke.

Čo sa dá urobiť, aby chladnička spotrebovala menej elektrickej energie?
Foto: shutterstock/Cast Of Thousands

Koľko elektrickej energie spotrebuje chladnička?

Musí byť v prevádzke neustále. Jeden z mála spotrebičov v domácnostiach fungujúcich nonstop. Chladničky predstavujú 20 až 30 % nákladov domácnosti na elektrickú energiu. Odhaduje sa to tak. Nie je možné ju vypnúť na niekoľko hodín počas dňa. Čo možeme urobiť, aby spotrebovala menej elektrickej energie?

Každodenné návyky, ktorým ani nevenujeme pozornosť, môžu prispieť k vyššej spotrebe energie.
Foto: shutterstock/New Africa

Ukazuje sa, že každodenné návyky, ktorým ani nevenujeme pozornosť, môžu prispieť k vyššej spotrebe energie. Tým aj k zvýšeniu účtov. Skracujú tiež životnosť spotrebiča. Môžu byť príčinou porúch. Navrhujeme, ako ich odstrániť. Čomu venovať zvýšenú pozornosť?

Aká by mala byť teplota v chladničke?

Optimálna teplota by sa mala pohybovať v rozmedzí 3-5 °C. To sú správne podmienky na skladovanie potravín. Predĺžite ich trvanlivosť. Je to úroveň chladenia, ktorá zároveň umožňuje minimalizovať nadmernú spotrebu energie.

Optimálna teplota by sa mala pohybovať v rozmedzí 3-5 °C.
Foto. Shutterstock/ALPA PROD

Katastrofálny zvyk, vďaka ktorému vaša chladnička spotrebuje viac elektriny

Pri práci na domácich jedlách je v kuchyni poriadny neporiadok? Kto to nepozná? Uprostred všetkého tohto zhonu je však dôležité nezabudnúť na správne používanie chladničky. Dvere na chladničke by ste mali otvárať len na krátky čas. Dbajte na to najmä pri vyberaní potravín z chladničky. Nenechávajte ich pootvorené.

Aj malá medzera vedie k zbytočnej strate chladu. Do spotrebiča vniká teplý vzduch. Chladnička tým potrebuje viac energie na vychladenie na nastavenú teplotu. Pravidelne kontrolujte aj stav tesnení.

Poriadok na prvom mieste

Udržiavanie poriadku v chladničke vám umožní rýchlo nájsť produkty, ktoré v danom okamihu potrebujete. Nebudete tak strácať drahocenné minúty ich hľadaním v zákutiach spotrebiča. Ako už bolo spomenuté. Časté otváranie dverí chladničky má negatívny vplyv na účinnosť chladenia. Dobrým zvykom môže byť ukladanie potravín do špeciálnych nádob. Tie vám pomôžu udržať poriadok.

Udržiavanie poriadku v chladničke vám umožní rýchlo nájsť produkty, ktoré v danom okamihu potrebujete.
Foto: shutterstock/New Africa

Nezabudnite často kontrolovať obsah chladničky a odstraňovať z nej nežiaduce produkty. Odporúča sa tiež nepodceňovať úlohu pravidelného odmrazovania zariadenia. Zbavenie sa ľadu pôsobí proti zníženiu kapacity chladiaceho priestoru. Tým podporuje jeho správnu prevádzku.

Praská vaša chladnička vo švíkoch? Nie je to pre ňu dobré

Nedostatok voľných priestorov v chladničke bráni správnej cirkulácii vzduchu. To sa premieta aj do zvýšenej spotreby energie.
Foto: shutterstock.com/Andrey_Popov

Najmä počas teplých letných dní sa v spotrebiči ocitne viac produktov. Robíte si veľké zásoby potravín. Je vďaka nim vaša chladnička naplnená až po okraj? S najväčšou pravdepodobnosťou budete musieť prehodnotiť svoje zvyky. Nedostatok voľných priestorov v chladničke bráni správnej cirkulácii vzduchu. To sa premieta aj do zvýšenej spotreby energie. Spôsobí to, že na sumu na vašej faktúre za elektrinu bude nepríjemný pohľad.

Vyhnite sa tejto činnosti ako moru

Hovorím o vkladaní horúceho jedla do chladničky. Bude nútená pracovať na najvyššie otáčky. Tým sa zmení na žrúta energie. Takáto chyba môže mať za následok aj poruchu v dôsledku preťaženia chladiaceho systému.

Vypnite sa, keď je to možné

Vyprázdňujte ju pred dlhodobou neprítomnosťou doma, napríklad pred dovolenkovým výletom.
Foto: shutterstock/PeopleImages.com – Yuri A

Niekedy sú najlepšie tie najočividnejšie riešenia. Dobrým zvykom na zníženie účtu za elektrinu je dočasné vypnutie chladničky. Vyprázdňujte ju pred dlhodobou neprítomnosťou doma, napríklad pred dovolenkovým výletom. Nie je potrebné, aby zostala zapnutá. Je však možné ju vypnúť, keď sa vám podarí spotrebovať všetky produkty, ktoré boli doteraz uložené v chladničke a mrazničke.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Hromadí sa v chladničke voda? Tento problém môžete vyriešiť sami

Vonia chladnička ako ryba? Namiesto toho, aby som to hodila do koša, som to dala na poličku. Takto sa zbavím zápachu


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Kto by si pomyslel, že táto kombinácia bude lepšia ako miešané vajíčka. Odteraz sú to vaše obľúbené raňajky

5.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Elena Shashkina). Pri príprave raňajok často rozmýšľame, čo pripraviť, aby bolo jedlo sýte a plnohodnotné. Máme tendenciu siahnuť po…

Zapnete umývačku riadu a odídete? Následky môžu byť katastrofálne. Nejde len o záplavu

05.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Súkromný archív). Môžete zapnúť umývačku riadu a odísť z domu? Teoreticky áno, ale najprv sa zamyslite, či je to…

Henna na vlasy alebo bežná farba? Zistite, ktoré riešenie si vybrať

5.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pixel-Shot). Henna na vlasy namiesto bežnej farby na vlasy? Ak uvažujete o tomto riešení, určite si prečítajte tento článok.…

Obľúbené korenie pomôže zachrániť zafarbené oblečenie

05.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shuttertstock/Kmpzzz). Boli časy, keď nebolo toľko špecializovaných čistiacich prostriedkov, a tak sme sa s museli vysporiadať inak. Naše mamy…

Veľa ľudí dáva prací prášok a aviváž do nesprávnej priehradky. Existuje dôvod, prečo je na jednej z nich kvetina

5.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: súkromný archív). Ako používate priehradky v práčke? Mnohí ľudia ich reflexívne plnia pracím prostriedkom a nezamýšľajú sa nad tým,…

Auto Trendy

Predaj elektromobilov bude opäť rásť - tu je dôvod

5.10.2024 Redakcia Auto trendy - V Európe bude v roku 2025 štvrtina všetkých predaných vozidiel s nulovými emisiami vďaka úspornejším modelom a prísnejším limitom CO2.

Aston Martin nesmie sedieť a čakať, kým Newey začne - Krack

5.10.2024 Redakcia Auto trendy - Hoci Aston Martin odpočítava dni do príchodu Adriana Neweyho, pokrok musí prísť ešte predtým. Šéf tímu Aston Martin Mike Krack tvrdí, že jeho tím formuly…

Číňania kúpili továreň Nissan, teraz zastavujú výrobu

5.10.2024 Redakcia Auto trendy - Pred niekoľkými mesiacmi orgány Európskej únie oznámili zavedenie dodatočných ciel na tých výrobcov elektromobilov z Číny, ktorí využili finančnú podporu Pekingu, aby mohli konkurovať na…

Majitelia starších modelov Volvo dostanú novoročný darček

5.10.2024 Redakcia Auto trendy - Väčšina výrobcov aktualizuje svoje informačno-zábavné systémy len pri facelifte alebo úplne novej generácii konkrétneho modelu. Vodiči starších vozidiel preto môžu na nové modely pozerať so…

Prvé elektrické Ferrari sa blíži

5.10.2024 Redakcia Auto trendy . Podľa Benedetta Vignu, generálneho riaditeľa spoločnosti Maranello, sa prvé elektrické Ferrari objaví vo štvrtom štvrťroku 2025.

Európska únia schválila konečné clá na elektromobily vyrobené v Číne

5.10.2024 Redakcia Auto trendy - Európska únia schválila konečné clá na elektromobily vyrobené v Číne. Clá nadobudnú účinnosť v novembri tohto roka.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov