6.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa).
Cuketa je jednou z našich najobľúbenejších letných druhov zeleniny. Hneď ako sa začne sezóna, pripravujeme vo veľkom cuketové koláče, lahodné polievky a placky. Skúšal však už niekto pripraviť nakladanú cuketu? Ak nie, je najvyšší čas túto chybu napraviť.
Čo pripraviť z cukety? Na každom kroku na nás čaká množstvo chutných nápadov, ale určite ste ešte nemali príležitosť vyskúšať recept na nakladané cukety. Nakladaná cuketa je naozaj vynikajúca, perfektná do šalátov, sendvičov aj ako občerstvenie a pripravíte ju veľmi jednoducho. Čo je dôležité? Samozrejme, že nálev. Tento recept určite dobre poznáte – na liter vody musíte pridať jednu polievkovú lyžicu soli.
Nakladaná cuketa. Ako ju pripraviť?
Ingrediencie:
- 2 väčšie cukety,
- cca. 10 strúčikov cesnaku,
- nálev: jedna plná polievková lyžica soli na liter vody,
- cca. 100 g kôpru vrátane dáždnika.
Nakladaná cuketa: urobte to takto a bude to najchutnejšie
- Hneď na začiatku práce dôkladne umyte a vypáľte poháre. Nechajte ich vysušiť.
- Cuketu umyte a nakrájajte na plátky alebo štvrtiny. Kúsky zeleniny usporiadajte v pohároch pomerne tesne.
- Do pohárov pridajte cesnak (dva strúčiky na pohár) a vetvičku kôpru.
- Pripravte marinádu. Rozpusťte soľ v troch litroch vody a priveďte ju do varu. Nechajte vychladnúť. Cukety v pohároch zalejte vychladnutým nálevom a pevne uzavrite.
Takto pripravené poháre s cuketami nechajte stáť na pulte asi tri dni. Po tomto čase by sa mal začať proces kvasenia. Keď uvidíte, že sa na vrchu začala zhromažďovať pena, je to znamenie, že je všetko v poriadku. Po uplynutí tejto doby môžete poháre premiestniť do pivnice alebo špajze.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Babičkino pravidlo 3 krát 3. Uhorky budú pevné a chutné
Nasypte do hrnca a počkajte. Zelená fazuľka nestratí farbu a nebude vláknitá
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.