08.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/HiTecherZ).
Paradajky z vlastnej záhrady chutia úplne inak ako tie, ktoré kupujete v supermarkete. Vaše vlastné plody určite predčia tie kupované v obchode, ale mnohí ľudia sa pýtajú, ako ich urobiť ešte sladšími a aromatickejšími. Čo ovplyvňuje chuť paradajok? Ako môžete ľahko zlepšiť ich vlastnosti? Navrhujeme, čo robiť, aby boli paradajky sladšie.
Čo ovplyvňuje chuť paradajok?
Každý záhradkár určite uzná, že chuti paradajok z vlastného kríka sa nič nevyrovná. Toto typické letné ovocie, ktoré je spomienkou na detstvo, je skutočným potešením pre chuťové bunky. Úroda z vlastného pestovania je nepochybne chutná, ale mnohí záhradkári chcú, aby bola ešte sladšia a aromatickejšia. Chuť paradajok ovplyvňuje niekoľko faktorov a väčšinu z nich máte pod kontrolou. Tu sú tie najdôležitejšie:
- Odroda – rôzne odrody paradajok produkujú plody s viac alebo menej sladkou chuťou v dôsledku rozdielov v obsahu cukrov a organických kyselín. Za najsladšie odrody sa považujú paradajky Black Cherry a Rodeo;
- Načasovanie výsadby a zberu – paradajky by ste mali zasadiť čo najskôr, ak to počasie dovolí. Predĺžením vegetačného obdobia môžete zlepšiť chuť plodov. V ideálnom prípade by ste ich mali nechať na kríkoch pokojne zhnednúť. Predčasne pozbierané paradajky, ktoré dáte dozrieť na parapet, sú často menej sladké ako tie, ktoré necháte dozrieť na trse;
- Úrodnosť pôdy – pôdne podmienky majú veľký vplyv na chuť paradajok. Keďže sú to nenásytné rastliny, potrebujú výdatnú pôdu bohatú na živiny. Dôležitá je správna príprava pôdy na pestovanie aj prihnojovanie kríkov počas celej sezóny. Na tento účel môžete použiť hotové hnojivá na paradajky, hnojivá z kvasníc, banánových šupiek, hnoj alebo kompost;
- Zalievanie – príliš často zalievané paradajky sú vodnaté a menej sladké. Nedostatok vody tiež zhoršuje chuť plodov, preto sa oplatí dodržiavať pravidlá správneho zavlažovania kríkov;
- Počasie – tento faktor do veľkej miery ovplyvňuje chuť paradajok. Ak je nedostatok slnečného svitu, chladno a časté zrážky, plody budú menej sladké. Dlhotrvajúce horúčavy majú tiež negatívny vplyv na kvalitu úrody.
Čo sa dá urobiť, aby boli paradajky sladšie?
Chuť paradajok závisí od ich chemického zloženia. Správna rovnováha cukrov a organických kyselín, ktoré obsahujú, je do veľkej miery odrodová vlastnosť, hoci podmienky pestovania, techniky pestovania a počasie majú tiež značný vplyv. Treba tiež spomenúť, že choroby a škodcovia môžu zhoršiť chuť plodov, preto je veľmi dôležité neustále sledovať rastliny, vykonávať ochranné postreky a bojovať proti problémom hneď, ako sa objavia.
Ak chcete mať paradajky vynikajúcej chuti, musíte dbať na všetky vyššie uvedené faktory. Samozrejme, počasie nemôžete ovplyvniť, ale pestovanie pod krytom pomôže vytvoriť čo najlepšie teplotné podmienky pre tieto teplomilné rastliny. Čo ešte môžete urobiť, aby boli paradajky sladšie? Oplatí sa použiť detsky jednoduchý trik.
Ak chcete zbierať sladké paradajky, rozotrite okolo každého kríka 4 polievkové lyžice sódy bikarbóny a toto ošetrenie opakujte každý mesiac až do ukončenia zberu. Namiesto kuchynského výrobku môžete použiť epsomskú soľ (horkú), z ktorej pripravíte roztok (1 čajová lyžička takejto soli na 1 liter vody). Vzniknutou tekutinou zalievajte kríky každých niekoľko týždňov, vďaka čomu budú paradajky sladšie.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Listy paradajok sa krútia a vädnú? Záhradkár navrhuje, čo treba urobiť
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.