8.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Max Bukovski)
Čo je zábavné pripraviť na grilovačku? Vyberte si libanonskú pochúťku, ktorá poteší aj veľmi vyberavé chuťové bunky. Keď ju môj kolega pripravil na nedávnom stretnutí, zmizla zo stola pred klobásou a špekáčkami. Je vynikajúca a jednoduchá na prípravu.
Niektorí žartom považujú grilovanie za národný šport Slovákov. Niet divu, veď len čo to vonkajšie teploty dovolia, takmer všetky spoločenské stretnutia sa konajú pri jedle pripravenom na ohni. Kráľujú tu klobásky, bravčové kotlety, kuracie krídla a niekedy aj zeleninové špízy. Ak máte chuť na niečo rovnako chutné, ale menej banálne, vyberte si libanonskú pochúťku. Môžete si byť istí, že zo stola zmizne v okamihu.
Čo je zábavné pripraviť na grilovačku? Kolega z Libanonu všetkých potešil svojimi chutnými šašlíkmi.
Grilované šašlíky možno nie sú také populárne ako klobásky alebo bravčové rezne, ale keď sa objavia na stole, všetci ich zjedia. V slovenskej verzii sú to zvyčajne kúsky akéhokoľvek mäsa napichnuté na špáradlá so zeleninou, ako sú papriky, baklažány, cibuľa, huby a cukety. Ak chcete svojich hostí prekvapiť zaujímavou alternatívou, vyberte si Shish Tawook alebo libanonské kuracie špízy. Vďaka správnej marináde získajú výnimočnú chuť a po ugrilovaní sú zvonka chrumkavé a zvnútra mäkké. Navyše sa pripravujú veľmi jednoducho. Ako ich pripravíte? Začnite nákupom.
Čo je originálne na grilovanie? Urobte si zásoby kuracieho mäsa, špajli a korenia
Na prípravu aromatických špízov priamo z Libanonu budete potrebovať:
- asi pol kilogramu kuracích pŕs,
- šťavu z malého citróna,
- 3 strúčiky cesnaku,
- približne. 150 g (malé balenie) hustého jogurtu,
- olivový olej,
- korenie: po pol čajovej lyžičke sladkej papriky, tymiánu, soli, korenia, po 1/4 čajovej lyžičky škorice a prípadne chilli,
- voliteľné: niektorí pridávajú aj trochu (asi 1 čajovú lyžičku) paradajkového pretlaku.
- Začnite prípravou mäsa. Dôkladne ho očistite a nakrájajte na veľké kusy.
- V miske zmiešajte jogurt, cesnak, korenie, olivový olej a citrónovú šťavu.
- Do marinády vložte mäso. Dbajte na to, aby sa dostala ku každému kúsku. Umiestnite do chladničky aspoň na 3 hodiny.
Marinované kuracie kúsky navlečte na špajle tak, aby sa dotýkali. - Niekoľko minút grilujte, aby sa opekali zo všetkých strán.
- Najlepšie sa podáva s čerstvou zeleninou a obľúbenou omáčkou. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Bravčová krkovička tvrdá ako podrážka a vláknitá? S pravidlom „1:10“ bude každá grilovačka úspešná
Ako pripraviť dobrú klobásu na grile? Pozor na 3 chyby. Kvôli nim je suchá a chutí ako podrážka
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.