10.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Shutterstock/nikolay100).
Brány do balkánskej kuchyne otvára pochúťka podávaná najčastejšie tesne pred hlavným jedlom. Tento tradičný bulharský chlieb je vynikajúcou odpoveďou na taliansku pizzu. Ak ste ho nikdy neskúšali, ľahko si ho vykúzlite vo vlastnej kuchyni.
Parlenka je vzácnym pokladom bulharskej kulinárskej scény. Nemusíte však cestovať do zahraničia, aby ste si vychutnali miestne chute. Postupujte podľa nižšie uvedeného receptu a rýchlo pochopíte, prečo si tento lahodný chlieb získal chuť mnohých ľudí.
Ochutnajte bulharskú kuchyňu. Ako urobiť dobrú parlenku?
Tradičný bulharský chlieb sa často objavuje na stole namiesto bežného chleba. Funguje skvele ako samostatný snack a hodí sa k mäsitým jedlám a polievkam. Môže sa podávať mnohými rôznymi spôsobmi. Perfektne chutí posypaný fetou alebo strúhaným žltým syrom. S minimálnym miesením a rýchlym vyprážaním na panvici si túto chutnú pochúťku vychutnáte behom chvíľky.
Recept na bulharskú parlenku
Teplý chlieb namažte lahodnou zmesou masla a prelisovaného cesnaku alebo posypte rozdrobeným bielym slaným syrom pre autentickú chuť Bulharska.
Ingrediencie:
- 400 g pšeničnej múky typu 500,
- pohár bulharského jogurtu, gréckeho jogurtu alebo bieleho jogurtu,
- lyžička sódy bikarbóny,
- maslo alebo olivový olej,
- 2-3 strúčiky cesnaku,
- štipka soli a cukru.
Príprava krok za krokom:
- Najprv nasypte múku do misky, v strede vytvorte malú jamku. Nalejte do nej jogurt, potom pridajte štipku cukru, soľ a lyžičku sódy bikarbóny.
- Suroviny premiešajte rukami, kým nezískate hladké a lepkavé cesto. Hmotu je možné miešať aj pomocou mixéra.
- Hotové cesto položte na dosku jemne posypanú múkou a nožom ho nakrájajte na osem rovnakých kúskov. Sformujte každý do gule. Odstavte asi na päť minút.
- Každú guľu rozvaľkajte na okrúhly koláč. Posypte ich múkou, aby sa neprilepili.
- Predhrejte panvicu na stredne vysokú teplotu a začnite smažiť placky – asi dve-tri minúty, kým nebude spodok zlatistý. Otočte kúsok cesta a smažte ďalších pár minút. Odporúčame vyprážať každú zvlášť.
- Parlenku je najlepšie zjesť hneď, kým je ešte teplá a mäkká. Po vychladnutí to bude ťažšie. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Miešané vajcia budú zamatové a krémové. Nikto netuší, že tento prídavok dokáže zázraky
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.