12.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/nerudol).
Ako správne uvariť cestoviny? Mnohí ich milujú a sú neoddeliteľnou súčasťou slaných i sladkých jedál. Ich príprava sa zdá byť triviálna, ale chyby sa dajú ľahko urobiť. Týchto sa dopúšťame najčastejšie.
Varenie cestovín môže byť pre niekoho banálne. Veď je to jedno z prvých jedál, ktoré sa mnohí z nás naučia variť sami. Čo môže byť pre mnohých šokom, pri ich príprave stále robíme niekoľko chýb. Tie majú negatívny vplyv na konečný výsledok.
Kedy dávame cestoviny do vody? Vyhnite sa týmto chybám a zakaždým získate dokonalé cestoviny
Väčšinu chýb pri varení cestovín robíme nevedome. Hovoríme o krokoch, ktoré urobíme predtým, ako ich začneme hádzať do hrnca.
- Používanie príliš malého hrnca. Cestoviny sa počas varenia výrazne zväčšia, preto je dôležité používať veľký hrniec, ktorý ich pojme. Okrem toho sa cestoviny uvaria rovnomernejšie, ak sú ponorené vo veľkom množstve vody.
- Nedostatočné osolenie vody. Varenie cestovín v nesolenej vode má negatívny vplyv na chuť a štruktúru. Keď sa cestoviny varia v osolenej vode, cesto absorbuje soľ v plnom rozsahu, namiesto toho, aby ju zachytilo z omáčky na povrchu alebo vôbec. Okrem toho soľ pôsobí ako stabilizátor, ktorý zabezpečuje oveľa lepšiu štruktúru.
- Pridanie olivového oleja do vody na varenie sa môže zdať ako dobrý nápad, aby sa zabránilo prilepeniu, ale v skutočnosti spôsobuje len problémy. Olej spôsobí, že uvarené cestoviny budú klzké a omáčky ich dobre neobalia.
Čo sa dá urobiť, aby sa cestoviny nelepili? Pravidlá varenia dokonalých cestovín nie sú známe každému
Ďalšia časť, ktorou je samotné varenie cestovín, je tiež plná detailov a podrobností, ktoré môžu ovplyvniť konečný výsledok. Je lepšie dávať si na ne pozor, aby ste sa vyhli napríklad lepivým cestovinám.
- Cestoviny by sa mali vhadzovať, keď voda zovrie, nie skôr. Ak ich vhodíte, kým je voda ešte studená, bude trvať oveľa dlhšie, kým dosiahnu bod varu, a varenie nebude rovnomerné.
- Varia sa príliš krátko alebo príliš dlho. Najčastejšou chybou je nedostatočné alebo nadmerné varenie. Pri varení cestovín postupujte podľa pokynov na obale a skontrolujte ich minútu pred navrhovaným časom. Jediný spôsob, ako zistiť, kedy sú hotové, je pravidelne ich ochutnávať.
- Voda z cestovín je tajomstvom dokonalej omáčky s hodvábnou, hustou konzistenciou, preto je dôležité pred scedením cestovín odložiť asi šálku. Keď sa voda zakalí, znamená to, že cestoviny uvoľňujú do vody škrob.
- Prepláchnutím cestovín sa odstráni škrobový povlak, ktorý pomáha priľnúť k omáčke. Ak cestoviny podávate horúce, nikdy ich po scedení neoplachujte. Ak plánujete cestoviny podávať studené alebo pri izbovej teplote, opláchnite ich, aby sa nezlepili.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Tieto cestoviny pripravíte len z dvoch ingrediencií. Je ťažké uveriť, že sú hotové za pár minút
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.