Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Domácnosť, Ekológia, Záhrada,

Ako kompostovať organický odpad bez kompostéra? Recept je jednoduchý a má výhody

13.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ashley-Belle Burns). Kompostovanie je obľúbenou praxou na pozemkoch, ale v paneláku je to ťažké. Prvým problémom je nedostatok vhodného priestoru, druhým sú procesy v...

13.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ashley-Belle Burns).

Kompostovanie je obľúbenou praxou na pozemkoch, ale v paneláku je to ťažké. Prvým problémom je nedostatok vhodného priestoru, druhým sú procesy v takomto prostredí. Ako kompostovať organický odpad bez kompostéra, bez charakteristického zápachu a iných nepríjemností? Ukazuje sa, že organické hnojivo pre rastliny môže pripraviť každý, a to v čistom, priestorovo nenáročnom prostredí. Prezradíme vám tajomstvo kompostovania na balkóne; odteraz už nebudete vyhadzovať zvyšky do smetí.

Ako kompostovať organický odpad bez kompostéra? Potrebujete len nádobu a veľa šupiek na spracovanie. Budete prekvapení, aké je to jednoduché.
Foto: shutterstock/Ashley-Belle Burns

Ako kompostovať organický odpad bez kompostéra?

Obľúbenou praxou je využívanie postupne zozbieraného kuchynského a záhradného odpadu v spracovanej forme na kompost. Kompostéry sa stavajú na rekreačných pozemkoch a v záhradách rodinných domov. Ťažko si však predstaviť prípravu organického hnoja v paneláku, na balkóne alebo otvorenej terase.

Prvým problémom je obmedzený priestor. Ďalším problémom je sprievodný zápach a skutočnosť, že rozkladajúci sa odpad, aj keď je uzavretý vo vhodnej nádobe, priťahuje množstvo hmyzu. To všetko znamená, že pri pestovaní ovocia a zeleniny v paneláku sa vzdávate prípravy vlastných rastlinných živín, pretože nechcete dráždiť susedov.

Čo keby ste sa naučili využívať kuchynský odpad bez kompostéra? Určite by to prinieslo mnoho výhod najmä pre vaše rastliny. Pri sledovaní záhradníckych trendov v zahraničí som narazila na francúzsky spôsob kompostovania bez kompostéra: čistý, praktický a mimoriadne bezpečný. Odvtedy zbieram všetky šupky zo zeleniny a ovocia, ako aj iné organické zvyšky, aby som nimi obohatila pôdu – práve vďaka nim sú moje paradajky v tejto sezóne veľké ako päsť, dozrievajú dokonale červené a voňavé.

Chcete vedieť, ako kompostovať organický odpad bez kompostéra? Prezradím vám svoje tajomstvo, uvidíte, že rastlinám a najmä paradajkám pestovaným v kvetináčoch to prospeje.

Ak sú kríky paradajok vysadené z malej sadenice správne vyživované, rastú a prinášajú dobrú úrodu ovocia – nepotrebujú syntetické hnojivá, stačí im organická domáca výživa.
Foto: shutterstock/HiTecherZ

Prírodné hnojivo na zeleninu bez kompostéra

Prírodné hnojivo vo forme kompostu umožňuje kontrolovateľnú starostlivosť o rastliny bez rizika prehnojenia. Pôda, v ktorej rastú, je vďaka nemu bohatšia na humus, ľahšia, kyprejšia a hnojivejšia. Nemáte kompostér? To už nie je problém. Existuje jednoduchšia technika na recykláciu odpadu, najmä šupiek zo zeleniny (listy šalátu, uhorky, cukety), ovocia (napr. melóna), ako aj vaječných škrupín alebo sušenej kávovej usadeniny, ktoré nazbierate v kuchyni.

Môžete ich recyklovať tak, že ich vložíte priamo do kvetináčov a nádob na terase.

Ako si vyrobíte prírodné hnojivo na zeleninu bez kompostéra?

  1. Pripravte si priestranný plastový kvetináč s vopred pripravenými otvormi na dne.
  2. Namiesto klasickej drenáže vysteľte dno kvetináča nazbieranými ošúpanými šupkami z ovocia a zeleniny až do 1/3 objemu.
  3. Na organickú vrstvu nasypte trochu univerzálnej zeminy a všetko pevne udupte.
  4. Pridajte zeminu do ¾ objemu kvetináča alebo po okraj (uvedomte si, že spodná vrstva šupiek sa zhutní a klesne viac na dno).
  5. Do takto pripravenej pôdy zasaďte sadenice paradajok.
  6. Pod kvetináč s paradajkami zasuňte tanierik, aby ste chránili dosky na terase alebo balkónové dlaždice pred znečistením od šťavy, ktorá čoskoro začne vytekať na tanierik.
  7. Pravidelne rastlinu zalievajte, aby sa vytvorila cenná šťava zo šupiek – ekologické hnojivo, ktoré môžete z tanierika naliať do kanvičky, mierne zriediť a použiť na zalievanie zeleniny.

Uistite sa, že pôda, ktorú používate na výsadbu paradajok, neobsahuje hnojivá. Presaďte sadenicu paradajok do novej pôdy, pričom okolo koreňového systému ponechajte hrudku starej pôdy. Rastlina sa tak ľahšie prispôsobí.

Presadením sadenice paradajok do pôdy, pod ktorou ste predtým pripravili vrstvu šupiek na kompostovanie, vyrobíte pre rastliny čisté a bezpečné tekuté hnojivo.
Foto: shutterstock/Agenturfotografin

Zakopanie šupiek na dno kvetináča, do ktorého neskôr zasadíte rastlinu, je najjednoduchší spôsob kompostovania bez kompostéra. Nepodarilo sa vám vyprodukovať toľko odpadu, koľko potrebujete na naplnenie odpadkového koša? Vždy môžete pozbierať trochu žihľavy alebo kostihoja. Nakrájané zelené časti týchto rastlín dokonale doplnia vrstvu a vytvoria cenné hnojivo, ktoré najlepšie absorbujú vaše rastliny.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Pridajte do kompostu. „Čierne zlato“ spôsobí, že rastliny porastú ako bláznivé

Čo nedávať na kompost? Týmito zvyškami môžete rozšíriť nákazu po celej záhrade


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Toto je posledný okamih na vysadenie tejto rastliny. Na jar vám budú závidieť všetci susedia

17.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Nick Pecker). O záhradu sa môžeme starať aj na jeseň. Je to ideálny čas zasadiť do nej krásnu rastlinu,…

Ako sa zbaviť vlhkosti z okien? Osvedčená metóda pre suché okná

17.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/salarko). Problém zaparených okien a kondenzácie vody na ich povrchu je citeľný najmä v jesennom a zimnom období a…

Je to najzdravšia huba. Odborníci na výživu ju odporúčajú jesť pravidelne a len málo ľudí ju zbiera

17.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Miljan Zivkovic). Táto huba je nielen veľmi chutná, ale aj mimoriadne zdravá. Rastie v slovenských lesoch a napriek mnohým…

Vhoďte to do nádržky toalety. Toaleta bude voňať a žiariť belosťou

17.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/EL BANCO04 pixabay/stevepb). Toaleta sa musí pravidelne čistiť čistiacimi prostriedkami, no aj z toho môže vzniknúť nepríjemný zápach. Aby…

Stráca váš tučnolist listy? Obnovte jeho pôvodný vzhľad pomocou tejto výživy z odpadu

17.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Umbetbayeva Alexandra). Tučnolist, známy aj ako strom šťastia, je obľúbená črepníková rastlina, ktorá poteší svojimi mäsitými, lesklými listami umiestnenými…

Auto Trendy

Škoda sa nemôže nabažiť vozidiel SUV. Česi ohlásili ďalší Kylaq

18.10.2024 Redakcia Auto trendy - Škoda oznámila nové malé SUV, ale nebude ho predávať v Európe. Pripravovaný model Kylaq bude určený pre indický trh.

Tieto ojazdené autá z Nemecka sa teraz predávajú ako žreby

18.10.2024 Redakcia Auto trendy - Slováci sú čoraz ochotnejší kupovať ojazdené autá a predajcovia dovážajúci ich z Nemecka majú čoraz viac dôvodov na radosť. Podobne ako v posledných rokoch sú…

Nebezpečné baktérie v aute! Odkiaľ pochádzajú, aké choroby spôsobujú a ako sa ich zbaviť?

18.10.2024 Redakcia Auto trendy - Mnohí ľudia trávia v aute až niekoľko hodín denne. Nie všetci však nezabúdajú na pravidelné a dôkladné čistenie a dezinfekciu jeho interiéru. Podľa štúdie vedcov…

Nemci sú frustrovaní z elektromobilov. Každý tretí majiteľ sa vracia k nafte a benzínu

17.10.2024 Redakcia Auto trendy - Každý tretí nemecký majiteľ elektromobilu sa vracia k spaľovaciemu vozidlu. O nemeckom rozčarovaní z elektromobilov informuje portál denníka Welt s odvolaním sa na údaje najväčšej…

Kedy vymeniť kvapalinu do ostrekovačov za zimnú? Vodiči na toto pravidlo stále zabúdajú

17.10.2024 Redakcia Auto trendy - Kedy by sme mali vymeniť kvapalinu do ostrekovačov? Ak nechcete, aby vás na parkovisku čakalo nepríjemné prekvapenie, radšej si tento termín zapamätajte. Odborníci poukazujú na…

Čo použiť na vyčistenie čalúnenia auta

17.10.2024 Redakcia Auto trendy - Čalúnenie auta je vystavené rôznym druhom nečistôt, od drobných škvŕn až po trvalé stopy po jedle, nápojoch a blate. Mnohí ľudia sa pýtajú, čím vyčistiť…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov