Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Zdravie,

Nazýva sa „čierne zlato“. Upokojuje črevá, chráni obličky a mozog. Jedzte po celý rok

16.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Orest lyzhechka). Čierne ríbezle sú známe a cenené po celom svete už po stáročia. Radi z nej vyrábame konzervy, ako sú džemy, marmelády a...

16.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Orest lyzhechka).

Čierne ríbezle sú známe a cenené po celom svete už po stáročia. Radi z nej vyrábame konzervy, ako sú džemy, marmelády a šťavy. A je veľmi dobré, že na ňu nezabúdame, pretože čierne ríbezle sú pre naše telo ako balzam. Regeneruje pokožku a pečeň, znižuje hladinu cholesterolu, posilňuje imunitu. Jej zdravotné vlastnosti je ťažké vymenovať jedným dychom.

Na čo slúžia čierne ríbezle?
Foto: shutterstock/Orest lyzhechka

Čierne ríbezle sú jedným z najobľúbenejších sezónnych druhov ovocia. Bežne sa vyskytuje v Európe a Ázii. Medzi najznámejšie odrody čiernych ríbezlí patria: Titania, Bona a Ceres. Slováci si ovocie radi kupujú alebo pestujú a pripravujú z neho konzervy. Džem z čiernych ríbezlí, konzerva, šťava, tinktúra, želé. Ovocie sa dá spracovať mnohými spôsobmi. Preto sa oplatí urobiť si počas sezóny zásoby čiernych ríbezlí a pripraviť si z nich chutné pochúťky na zimu. Toto ovocie je pokladom zdravia a mali by ste ho jesť nielen v lete, ale po celý rok.

Hovorí sa, že je to „čierne zlato“. Posilňuje imunitu a zlepšuje trávenie

Čierne ríbezle obsahujú veľa vitamínu C, polyfenolov, antokyanov a antioxidantov. Vďaka prítomnosti všetkých týchto zlúčenín a látok je toto ovocie neoceniteľné pri podpore nášho imunitného systému a ochrane pred vznikom chorôb vrátane rakoviny. Cenné sú aj listy, ktoré majú protizápalový účinok. Pozitívne účinky na náš organizmus má aj olej zo semien čiernych ríbezlí.

Tieto malé sezónne plody sú tiež balzamom pre tráviaci systém. Vďaka flavonoidom majú diastolický účinok, preto sa odporúčajú konzumovať ľuďom, ktorí často trpia bolesťami brucha. Nálevy z listov zmierňujú žalúdočno-črevné ťažkosti. V ľudovom liečiteľstve sa používajú pri hnačke. Prípravky z čiernych ríbezlí sa používajú na liečbu močových ciest a močového mechúra, gastritídy a črevných porúch.

Mnoho zdraviu prospešných vlastností majú aj listy.
Foto: shutterstock/Sunny_Smile

Čierne ríbezle chránia mozog a obličky

Čierne ríbezle tiež zmierňujú príznaky migrény. Má totiž vazodilatačný účinok na cievy, čím zmierňuje bolesť. Okrem toho zlúčeniny, ktoré bojujú proti nadmernému množstvu voľných radikálov, spomínané antioxidanty, chránia štruktúry mozgových buniek. Minimalizujú tiež výskyt oxidačného stresu, ktorý zasa prispieva k rozvoju chorôb, ako sú okrem iného Alzheimerova a Parkinsonova choroba. Zlepšujú tiež pamäť a kognitívne schopnosti.

Predpokladá sa, že prítomnosť cenných antioxidantov má vplyv aj na správne fungovanie obličiek. Oplatí sa tiež piť šťavu z čiernych ríbezlí, ktorá pomáha telu odstraňovať kyseliny citrónovú a šťaveľovú, ktorých nadbytok môže viesť k spomínanému ochoreniu. Čierne ríbezle môžu konzumovať ľudia, ktorí už majú obličkové kamene.

Dobré pre zrak a cholesterol. Jedzte po celý rok

Konzumácia čiernych ríbezlí pomáha znižovať hladinu cholesterolu. Zodpovedajú za to antokyány. To tiež znižuje riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení. Antokyány majú priaznivý vplyv aj na zrak. Polyfenoly obsiahnuté v čiernych ríbezliach sa zasa podieľajú na regenerácii pečene.

Čierne ríbezle zohrávajú v strave veľmi dôležitú úlohu.
Foto: shutterstock/Pawelotto

Čierne ríbezle preto zohrávajú v strave veľmi dôležitú úlohu. Predovšetkým by sa malo konzumovať čerstvé, surové ovocie, ku ktorému však máte prístup hlavne v lete. Preto by ste v zime mali siahnuť po konzervách, ako sú džemy alebo šťavy. Recept na džem z čiernych ríbezlí nájdete nižšie. Sú v ňom len dve ingrediencie.

Džem z čiernych ríbezlí – recept

Ingrediencie:

  • 1 kg čiernych ríbezlí,
  • 500 g cukru.

Spôsob prípravy:

Ovocie zalejte studenou vodou. Oplachujte ich 10 minút. Potom ich osušte a ošúpte stopky. Ovocie vložte do veľkého hrnca a pridajte 1/3 šálky vody. Na miernom ohni varte ríbezle, kým nepustia šťavu. Keď ovocná zmes výrazne zhustne, pridajte cukor a premiešajte. Opäť priveďte do varu a vypnite sporák. Nechajte úplne vychladnúť.

Na druhý deň džem opäť uvarte. Keď je taký hustý, že „lyžička stojí“, ihneď ho nalejte do suchých pohárov. Pevne ich uzavrite a otočte hore dnom, aby sa viečka uzavreli. Potom ich prikryte prikrývkou a nechajte 12 hodín chladnúť. Džem z čiernych ríbezlí skladujte na tmavom, suchom a chladnom mieste.

Z čiernych ríbezlí si môžete uvariť vynikajúci džem.
Foto: shutterstock/Melica

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Vitamíny a minerály uzavreté v malej guličke. Teraz je najlepší čas na konzumáciu

Majú viac vitamínu C ako citrón. Kedysi ich jedol každý, dnes sú zabudnutým ovocím


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Jednu čajovú lyžičku nalejte do vody pred varením. Vajcia nebudú praskať. Je to starý trik skúsených kuchárov

16.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/senadamie). Mnoho ľudí sa sťažuje, že vajcia počas varenia praskajú. Zistite, čím je to spôsobené a čo môžete urobiť,…

Rozpadajú sa vám mleté rezne pri vyprážaní? Možno robíte chybu už v obchode

15.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/FotoDax). Rezne z mletého mäsa sú veľmi obľúbeným jedlom na obed alebo večeru, ale aj napriek tomu sa niektorí…

Moja babička robila krémeše podľa tohto receptu. Vychádzajú lepšie ako z cukrárne

15.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Agnes Kantaruk). Ak hľadáte inšpiráciu na dezert, oplatí sa siahnuť po recepte na jeden z najobľúbenejších koláčov, ktorý je…

Je to najzdravšia zelenina na svete. U nás nie je veľmi známa, hoci prababičky ju jedli

14.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Katya Rekina). Americkí vedci vybrali najzdravšiu zeleninu na svete. Obsahuje veľa vitamínu C, viac draslíka ako paradajky a v…

Aké vitamíny chýbajú na jeseň? Zahrňte 10 vecí do svojho jedálneho lístka. Únava a ospalosť nebudú problémom

14.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/F01 PHOTO). S príchodom chladného počasia sa mnohí z nás cítia slabí a unavení. Niektorí ľudia si myslia, že…

Auto Trendy

Kia EV2 (2025): Malé kórejské elektrické vozidlo v predpremiére

16.9.2024 Redakcia Auto trendy - Naše stvárnenie predpovedá línie malého kórejského elektromobilu Kia EV2, ktorý sa očakáva v roku 2025.

Čína odporúča výrobcom automobilov, aby neinvestovali v Európe

16.9.2024 Redakcia Auto trendy - Na stretnutí s priemyselným odvetvím Peking odporučil, aby sa automobilky nestavali v zahraničí. Zároveň sa usiluje o dosiahnutie dohody o clách. Čína odporúča výrobcom automobilov…

Nové bezpečnostné vozidlo MotoGP

16.9.2024 Redakcia Auto trendy - Nová generácia BMW M5 sa bude používať ako bezpečnostné vozidlo v MotoGP. Hybridný sedan s výkonom 727 koní bol predstavený na špeciálnom podujatí.

Hyundai pripravuje uvedenie nového veľkého SUV. Kedy bude predstavený ďalší Ioniq 9?

16.9.2024 Redakcia Auto trendy - Hyundai uvedie na trh nové veľké elektrické SUV, ktoré bude úzko spolupracovať s modelom Kia EV9. Predstaviť by sa mal koncom tohto roka. Hyundai uvedenie…

Dongfeng Box debutuje v Európe: Čínsky hatchback dlhý niečo vyše 4 metrov

16.9.2024 Redakcia Auto trendy - Technologický čínsky hatchback s tvarmi navrhnutými tak, aby maximalizovali vnútorný priestor, má množstvo palubných technológií a V2L.

Rusi Ladu skrátili a privarili 25 cm. Má byť lepšia ako Passat

16.9.2024 Redakcia Auto trendy - Lada pripravuje spustenie výroby nového modelu - Lada Aura. Ide o „biznis sedan“, ekvivalent automobilov ako Toyota Camry alebo donedávna Volkswagen Passat. Automobil vznikol rozšírením…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov