19.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Sea Wave).
Cmar alebo kefír? Na prvý pohľad sa tieto nápoje zdajú byť podobné, ale v praxi to tak vôbec nie je. Nielenže každý z nich má inú chuť, ale môžu mať aj odlišný vplyv na náš organizmus. Čo je lepšie piť, cmar alebo kefír? Vysvetlíme vám, prečo by ste mali piť cmar.
Na cmar sa trochu zabudlo a vytlačili ho kefíry, jogurty na pitie. Kedysi bolo súčasťou takmer každej domácnosti. Teraz, keď si už len zriedkakedy niekto vyrába vlastný cmar, tento nápoj už nie je taký obľúbený, a to neprávom. Naozaj sa ho oplatí nahradiť kefírom?
Čo je lepšie, cmar alebo kefír?
Cmar aj kefír sú nápoje bohaté na výživové hodnoty. Kefír sa vyznačuje vysokým obsahom vitamínov skupiny B, vitamínu D a cenného vápnika. Okrem toho má v sebe baktérie mliečneho kvasenia. Na druhej strane cmar dodáva telu vitamíny A, E, bielkoviny, fosfolipidy, horčík a draslík.
Či je lepšie piť cmar alebo kefír, závisí od toho, čo chcete. Ak ste na redukčnej diéte, určite je lepšie siahnuť po cmare. Má len 40 kcal na 100 g, zatiaľ čo kefír má 75 kcal. Tento rozdiel sa môže zdať malý, ale ak ho pijete veľa, môže mať obrovský vplyv na vašu hmotnosť.
Navyše, cmar je lepší ako kefír pri nízkotučnej diéte. Kefír dodá telu až 4,1 g tuku, zatiaľ čo rovnaká porcia cmaru len 0,9 g. Oba tieto nápoje napriek tomu znížia hladinu cholesterolu, ale cmar, ak sa pije pravidelne, bude mať oveľa lepší vplyv na výsledky testov.
Okrem toho je cmar v porovnaní s kefírom bohatý na lecitín. Táto zložka zabraňuje molekulám cholesterolu priľnúť k stenám ciev a zabráni ich hromadeniu.
Prečo piť cmar?
Cmar je nápoj, ktorý je zdrojom vitamínov skupiny B, vitamínu A, D, E, vápnika, draslíka a horčíka. Rovnako ako kefír obsahuje prospešné baktérie mliečneho kvasenia.
Cmar tak vykazuje neoceniteľné vlastnosti pre tráviaci systém. Reguluje tráviace procesy a stará sa o črevnú mikroflóru. Zabráni zápalom tohto systému, bojuje proti hnačke, páleniu záhy alebo plynatosti.
Protizápalové vlastnosti cmaru sú prospešné nielen pre tráviaci systém. Táto funkcia podporí imunitu celého organizmu, čím sa zníži riziko ochorenia. Platí to pri prechladnutí, ako aj pri vážnejších ochoreniach, ako sú napríklad kardiovaskulárne choroby.
O srdce sa postará aj fakt, že cmar dokáže pri pravidelnom pití znížiť hladinu cholesterolu. Je to vďaka obsahu fosfolipidov, ktoré zvyšujú rozpustnosť tukov z prijatej potravy. Tým okrem iného zabraňujú hromadeniu cholesterolových usadenín a vzniku aterosklerózy.
Toto pôsobenie napomôže aj pri chudnutí. K ľahšiemu chudnutiu prispeje vďaka cmaru aj vysoký podiel bielkovín. Vďaka tomu nápoj zasýti na dlhší čas a zabráni maškrteniu medzi jedlami.
Vápnik obsiahnutý v cmare udržiava silné a zdravé kosti a zuby. Zvyšuje ich hustotu a zlepšuje ich odolnosť voči zlomeninám. Chráni tak pred vznikom osteoporózy.
Nezabúdajte ani na to, že vitamín B a horčík v cmare môžu zlepšiť funkciu nervového systému. Nápoj podporí pamäť, koncentráciu, schopnosť učiť sa. Zlepší náladu a pohodu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Vezmite kefír a postriekajte rastliny v záhrade. Rýchlo si poradíte s častým problémom
Zlepšuje trávenie a znižuje zápal. Pohár denne stačí
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.