18.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/catceeq).
Rodina Melisových prekonala rekord v dlhovekosti. Ukazuje sa, že ich strava musí obsahovať určitú výživnú polievku, nabitú až po okraj zeleninou. Oplatí sa ju zaradiť do jedálnička, pretože je chutná a veľmi zdravá. Ako ju uvariť?
V roku 2012 vytvorila rodina Melisových žijúca na Sardínii nový svetový rekord v dlhovekosti, presnejšie povedané, najvyšší kombinovaný vek. Deväť súrodencov, teda traja bratia a šesť sestier, malo spolu 818 rokov a 205 dní, vďaka čomu sa zapísali do Guinessovej knihy rekordov. Dnes má najstarší v rodine 109 rokov. Ukazuje sa, že v ich jedálničku dominuje jedlo, ktoré jedia neustále.
Táto rodina prekonala rekord v dlhovekosti. Ich strava musí obsahovať jednu polievku – minestrone
Sardínia je považovaná za jednu z tzv. modrú zónu, teda oblasť, kde ľudia žijú mimoriadne dlho, mnohí z nich majú viac ako 100 rokov. V roku 2012 ich bolo na ostrove až 371. Samozrejme, dôležité sú tu genetické záležitosti, no nielen to. Na tento stav má veľký vplyv aj stredomorský životný štýl, vhodná strava s miestnymi produktmi, fyzická aktivita a pokoj v duši.
„Len pokračuješ v práci a ješ minestrone, fazuľu a zemiaky,“
– prezradila pred rokmi jedna zo sestier, Claudia, v rozhovore pre „The Guardian„.
Niektorí ľudia verili, že táto výživná polievka je tajomstvom dlhovekosti Sardínčanov, pretože bola dôležitou zložkou ich každodennej stravy. Okrem toho si každý deň vypijú aj malý pohár červeného vína a zjedia kúsok domáceho ovčieho syra alebo kozej ricotty.
Z čoho sa vyrába polievka minestrone? Talianske tajomstvo dlhovekosti
O recept na minestrone, ktorý pripravila rodina Melisových, sa okrem iných podelila aj stránka „Today“. Tajomstvo spočíva v použití niekoľkých druhov fazule a cíceru, vďaka ktorým je jedlo nielen zdravé, ale aj sýte.
Čo budete teda potrebovať?
- 1/3 šálky sušeného cíceru alebo 1/2 plechovky scedeného cíceru,
- pol pohára ďalších dvoch sušených fazúľ, podľa pôvodného receptu by to mala byť fava alebo brusnica, ale dobre poslúži aj biela a pinto alebo červená (alebo konzerva scedenej),
- 1 konzerva paradajok,
- 1 stredne veľká cibuľa,
- 2-3 mrkvy,
- 2 stonky zeleru,
- 2 lyžičky mletého cesnaku alebo cca 6 strúčikov čerstvého cesnaku,
- 3 stredne veľké zemiaky,
- fenikel,
- petržlenová vňať,
- čerstvá alebo sušená bazalka,
- voda,
- kuskus alebo malé cestoviny, napr. acini di pepe (pôvodne by to mali byť sardínske cestoviny fregola),
- olivový olej,
- soľ a korenie podľa chuti.
- Voliteľné: môžete pridať aj inú čerstvú zeleninu, ktorú máte radi. Poslúži aj baklažán, paprika, cuketa, fazuľa, karfiol či brokolica. Pre výraznejšiu paradajkovú chuť budú fungovať 2 lyžičky paradajkového pretlaku.
- Ošúpeme a nakrájame cibuľu, mrkvu a zeler. Kôpor, bazalku a petržlenovú vňať tiež nasekáme, zemiaky ošúpeme a nakrájame na kocky.
- Do hrnca nalejte trochu olivového oleja, pridajte cibuľu, mrkvu a zeler a varte na miernom ohni, kým nezmäknú a nezhnednú. Pridajte cesnak, paradajky, zemiaky, kôpor, bazalku, petržlenovú vňať, fazuľu a cícer. Zalejeme vodou (cca 7 pohárov) a premiešame.
- Zvýšte teplotu a priveďte polievku do varu. Potom zredukujeme a varíme odokryté, kým fazuľa úplne nezmäkne. Čím dlhšie a pomalšie budete variť, tým bude polievka chutnejšia a výživnejšia. Bolo by dobré, keby to bola hodina a pol. Ak použijete fazuľu a cícer z konzervy, varte asi 10-15 minút. Ak je polievka príliš hustá, pridajte vodu.
- Pridajte cestoviny a znova varte asi 10 minút, kým nezmäknú. Môžete pridať trochu vody. Pred podávaním dochuťte soľou, korením a pridajte lyžicu olivového oleja. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Jogurtový koláč bez pečenia. Lepší ako z cukrárne a len zo štyroch ingrediencií. Kolegíne neuveria
Urobila som ju a podávala s chlebom. Rodina už nechcela jesť na večeru nič iné
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.