19.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Grazziela).
Pečenie je umenie, ktorému sa oplatí venovať trochu času. Napríklad, keď chcete upiecť tortu na narodeniny svojho dieťaťa alebo vianočný perník. Pravdepodobne sa však u vás niekedy zastavia nečakaní hostia alebo máte jednoducho chuť na niečo sladké a nechcete čakať niekoľko hodín, kým ju uspokojíte. V takýchto situáciách vám príde vhod tento recept na rýchly koláč s marhuľami – alebo akýmkoľvek iným ovocím, ktoré máte radi.
Každý by mal poznať recept na rýchly koláč s ovocím, ktorý sa dá pripraviť za hodinu. Keď vám priatelia na poslednú chvíľu oznámia, že sa chystajú na návštevu, alebo keď vaša domácnosť náhle zatúži po niečom sladkom, môžete im naservírovať rýchly marhuľový koláč.
Čo je jogurtový koláč?
Tajomstvo expresného koláča spočíva v tom, že je vyrobený z ľahko dostupných surovín, ktoré stačí spolu spojiť.
V skutočnosti ide o jednoduchý jogurtový koláč – nazvaný tak preto, že sa vyrába na jogurtovom základe. Vďaka tomuto výrobku sa stáva príjemne vlhkým a naozaj ľahkým. Majte na pamäti, že aby bol koláč vydarený, jogurt a ostatné prísady sa nesmú vybrať priamo z chladničky – musíte ich zohriať na izbovú teplotu.
V kombinácii so šťavnatými marhuľami vytvára úžasnú kombináciu chutí a je ideálnym dezertom na leto. Ak ste marhule nekúpili, ale máte po ruke maliny, čerešne alebo čučoriedky, takéto ovocie sa tiež výborne hodí na prípravu rýchleho koláča.
Rychlý marhuľový koláč – recept
Tento recept na rýchly marhuľový koláč si môže dopriať každý. Dôležité je, aby ste postupovali podľa nižšie uvedených pokynov a čoskoro si budete môcť pochutnať na lahodnom koláči. Pripravte si potrebné produkty zo zoznamu a potom sa pustite do pečenia.
Ingrediencie:
- 2 vajcia
- 90 g jemného cukru
- 75 ml repkového oleja
- 125 ml bieleho jogurtu
- niekoľko kvapiek vanilkového extraktu
- 200 g pšeničnej múky (+ na posypanie tortovej formy)
- čajová lyžička prášku do pečiva
- 2 marhule
- práškový cukor na posypanie
Spôsob prípravy:
Vajíčka a jogurt zohrejte na izbovú teplotu. Marhule umyte (nemusíte ich lúpať) a odstráňte z nich kôstky. Ovocie nakrájame na malé kúsky.
Celé vajcia rozbijeme do misky. Pridáme cukor a vanilkový extrakt. Vajcia s cukrom vyšľaháme mixérom na nízkych otáčkach – len toľko, aby sa cukor rozpustil, ale aby sa zmes príliš neprevzdušnila. Do vaječnej zmesi pridajte olej a jogurt. Premiešajte.
V samostatnej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva a sódu bikarbónu. Preosejte ju do zvyšku cesta a krátko premiešajte – len kým sa ingrediencie nespoja.
Tortovú formu s priemerom 24 cm vymastite a vysypte múkou. Cesto nalejte do formy a povrch uhlaďte. Na koláč položte plátky marhúľ a zľahka ich pritlačte do stredu.
Koláč vložte do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečte približne 40-50 minút (kým nie je tyčinka suchá). Odstavte, aby úplne vychladol. Posypte práškovým cukrom.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Robím ich vo štvrtok ráno a mám pokoj na raňajky až do nedele. Sú výživné a chutné
Prečo za ňu platiť, keď si ju môžete vyrobiť doma? Tento recept na domácu zmrzlinu je perfektný
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.