19.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Marian Weyo).
Mrazenie ovocia je jedným z najlepších spôsobov uchovávania potravín. Vďaka nemu ovocie nestratí svoje cenné zdravotné vlastnosti a budeme si môcť dlho vychutnávať jeho lahodnú chuť. Na proces mrazenia ich však treba správne pripraviť. Ako na to? Poradíme vám, ako ovocie zamraziť krok za krokom.
V zásade sú všetky sezónne druhy ovocia vhodné na zmrazenie. Vďaka tomu si môžeme oveľa dlhšie vychutnávať ich lahodnú chuť. Maliny, čučoriedky, černice, jahody, hrušky alebo marhule môžu ísť do mrazničky, keď sú čerstvé, a prísť vhod inokedy. Aby si však zachovali svoju chuť a zdraviu prospešné látky, je potrebné ich na mrazenie správne pripraviť. Ako na to? Vysvetľujeme.
Mrazené ovocie krok za krokom. Ako pripraviť ovocie na zmrazenie?
Mrazenie ovocia je obľúbeným spôsobom, ako predĺžiť jeho vhodnosť na konzumáciu. Je však potrebné ich správne vybrať a zamerať sa na čerstvé, zrelé a nepoškodené exempláre. Ovocie je potrebné dôkladne umyť a osušiť, aby sa nezlepilo a nevznikli ľadové hrudky. Presná príprava ovocia závisí od jeho druhu. Niektoré druhy ovocia je napríklad potrebné zbaviť jadierok alebo olúpať. Napríklad jablká a hrušky je potrebné zbaviť stopiek a nakrájať na menšie kúsky.
Mnohí ľudia robia častú chybu, keď ich ukladajú rovno na seba. To však môže viesť len k ich zlepeniu. Ovocie je dobré položiť na rovný povrch (napríklad na tácku), aby sa navzájom nedotýkalo. Takto by sa mali umiestniť na niekoľko hodín do mrazničky a až po úplnom stuhnutí by sa mali uložiť do vzduchotesných vreciek alebo nádob určených na mrazenie.
Mrazené ovocie – ako dlho vydrží vhodné na konzumáciu?
Mrazené ovocie sa môže skladovať až jeden rok. Takto dlho sa môže používať napr. na výrobu kompótu, ako náplň do koláčov alebo ako prísada do palaciniek. Dôležité je len to, aby boli vrecká alebo nádoby, v ktorých sú uložené, vzduchotesné.
Musíme tiež zabezpečiť, aby sa teplota v mrazničke udržiavala na konštantne nízkej úrovni. V ideálnom prípade by to malo byť -18 stupňov Celzia alebo ešte menej. Dobré je tiež podpísať príslušné balenie. Jeho podpísanie s dátumom zmrazenia uľahčí správu zásob. Nezabudnete, kedy ste ovocie zmrazili, a budete vedieť, do kedy by sa malo spotrebovať.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Toto je najlepší nápad na čučoriedkové zaváraniny. U svokry sú hitom. Lepšie ako džemy
Nazýva sa „čierne zlato“. Upokojuje črevá, chráni obličky a mozog. Jedzte po celý rok
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.