Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy, Zaujímavosti,

Toto je najhoršia chyba pri výrobe uhoriek. Vďaka nej sú ochabnuté a pokrčené.

20.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Viktorya Telminova). V lete všetci plníme do pohárov najrôznejšie dobroty a rôzne ich spracovávame. Je ťažké nesúhlasiť s tým, že väčšinu našich zaváranín robíme...

20.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Viktorya Telminova).

V lete všetci plníme do pohárov najrôznejšie dobroty a rôzne ich spracovávame. Je ťažké nesúhlasiť s tým, že väčšinu našich zaváranín robíme z uhoriek, pričom uhorky vedú. Ako pripraviť uhorky, aby boli pevné a chrumkavé? Stačí jedna chyba a budú nechutne zvráskavené.

V lete všetci plníme do pohárov najrôznejšie dobroty a rôzne ich spracovávame. Je ťažké nesúhlasiť s tým, že väčšinu našich zaváranín robíme z uhoriek.
Foto: shutterstock.com/Viktorya Telminova

Slováci milujú uhorkové zaváraniny. V lete, keď je sezóna v plnom prúde, nakladáme uhorky, samozrejme, vynikajúce uhorky, ktoré sú ideálne na sendviče, šaláty a občerstvenie. Recept na uhorky je veľmi, veľmi jednoduchý a myslím, že ho bez problémov zvládne každý. Existuje však jedna chyba, ktorá nám uhorky účinne zničí. Vôbec nejde o nesprávne pomery alebo chybné uhorky.

Ako pripraviť uhorky, aby neboli zvráskavené?

Keď hovoríme o nakladaných uhorkách a chybách pri ich príprave, zvyčajne sa zameriavame na samotnú zeleninu. Do hry vstupujú podmienky, v ktorých dozrievali, ich veľkosť a prípadné zmeny spôsobené chorobami alebo kŕmením parazitmi. Dôležité sú aj otázky nálevu – je lepšie nepoužívať vodu z vodovodu bez prevarenia a tiež sa neodporúča používať uhorky bez ich predchádzajúceho namočenia. To všetko je dôležité, ale môžete sa veľmi snažiť, aby boli vaše uhorky dokonalé, a keď ich po nakladaní vyberiete z hrnca, uvidíte, že sú bledé, zvráskavené, a keď ich ochutnáte, mäkké a ochabnuté. Všetko kvôli chybe pri pasterizácii.

Uhorky zalejeme octovou marinádou so soľou, cukrom, horčicou, cesnakom a niekedy aj bobkovým listom a korením. Poháre pevne uzavrieme, vložíme do hrnca vystlaného utierkou a zalejeme vodou. Potom privedieme do varu na miernom ohni a pasterizujeme len 5-7 minút. Ak čas pasterizácie predĺžime, uhorky pravdepodobne zmäknú. V neposlednom rade po pasterizácii vyberte poháre z vody a nechajte ich vychladnúť.

Uhorky zalejeme octovou marinádou so soľou, cukrom, horčicou, cesnakom a niekedy aj bobkovým listom a zrnitým korením. Poháre pevne uzavrieme, vložíme do hrnca vystlaného utierkou a zalejeme vodou.
Foto: shutterstock/Viktory Panchenko

Recept na uhorky. Vyjdú chrumkavé a pevné

Ingrediencie:

  • 3 kg malých uhoriek,
  • 3 l vody,
  • 0,5 l liehového octu,
  • 6 polievkových lyžíc cukru,
  • 3 lyžice soli,
  • 2 korene chrenu nakrájané na kúsky,
  • 1 väčšia hlava cesnaku,
  • nové korenie, bobkový list, zrnká korenia, biela horčica,
  • kôpor spolu so stonkami (jedna stonka do každej nádoby).

Spôsob výroby:

  1. Uhorky dôkladne umyte. Sklenice vyvarte a osušte, cesnak ošúpte (strúčiky môžete rozrezať na polovicu), koreň chrenu tiež ošúpte a nakrájajte na kúsky tak, aby boli v každej nádobe aspoň 4.
  2. Na dno každej nádoby vložte vetvičku kôpru, pridajte niekoľko strúčikov cesnaku, niekoľko kúskov chrenu, lyžičku horčičných semienok a 3-4 bobkové listy a niekoľko zrniečok korenia.
  3. Do pohárov vložte uhorky. Ukladajte ich pomerne tesne na seba, ale nie tak, aby sa skrčili. Potom pripravte nálev. Do hrnca nalejte vodu, pridajte cukor, soľ a 8-10 guľôčok nového korenia a priveďte do varu.
  4. Horúcim nálevom zalejte poháre s uhorkami a pevne ich uzavrite. Umiestnite poháre do veľkého hrnca (dno vopred vystelte utierkou). Poháre zalejte asi 3/4 vody a priveďte do varu. Po zovretí pasterizujte 5-7 minút. Nechajte úplne vychladnúť.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Zaváranie paradajok je veľmi jednoduché a prekvapivo rýchle na prípravu. Hodia sa aj v zime

Ako zavárať uhorky? Ani chren, ani hrozno. Už viem, aké je tajomstvo receptu mojej svokry


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Takto dlho a rýchlo by mali muži a ženy schopní bežať

24.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/BearFotos). Pre mnohých ľudí je pravidelný beh súčasťou ich rutiny. Iste: beh je zdravý a vyčistí vám hlavu! Ale…

Nápoj z varenej cibule má zázračné účinky! Výsledky vás prekvapia

24.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Melica). Vedeli ste, že červená cibuľa uvarená aj so šupkami je zdrojom liečivých látok? Väčšina cibuľových sirupov a odvarov…

Odhalené tajomstvo zdravých sladkých raňajok! Tento prídavok do ovsených vločiek vás dostane

24.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/MaraZe). Túžite po sladkých raňajkách, ale nechcete sa vzdať zdravého životného štýlu? Máme pre vás dokonalé riešenie! Ovsená kaša…

Tieto odrody jabĺk sú top! Najlepšie na koláče aj domáci jablkový džús

24.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Christina Patricya). Jablká patria medzi stálice našich kuchýň – pečieme z nich šťavnaté koláče, varíme kompóty a lisujeme voňavé…

Zapíjajte vodou, najlepšie nalačno. Porazíte vysoký cukor a cholesterol. Črevá začnú dobre fungovať

24.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/pics five) Význam každodennej hydratácie je dobre známy. Môžete ju však urobiť ešte prospešnejšou - vďaka nenápadnej prírodnej látke…

Auto Trendy

Príroda bez milosti: Navštívte tieto miesta a už sa nevrátite, 5 miest na Zemi, kam by ste NIKDY nemali vkročiť

25.4.2025 Redakcia Auto trendy - Existujú miesta na našej planéte, kde príroda alebo ľudská činnosť vytvorili podmienky tak extrémne, že návšteva sa rovná rozsudku smrti. Zabudnite na dovolenku v Tatrách…

Motor, ktorý dokáže všetko: Miniatúrny V-8

24.4.2025 Redakcia Auto trendy - Modelárske sny sa stali skutočnosťou! Predstavujeme vám úžasný 1:10 model motora V-8, ktorý nielen, že vyzerá ako skutočný, ale aj jeho drobné diely sa hýbu.…

Mercedes-Benz ukazuje, ako vyzerá budúcnosť cestovania

24.4.2025 Redakcia Auto trendy - Mercedes-Benz prináša koncept, ktorý mení pohľad na cestovanie. Vision V predstavuje budúcnosť monovolumov, spájajúc moderné technológie, luxus na úrovni limuzín a ekologickú víziu. Ak ste…

Tragédia na oblohe: Havária lietadla si vyžiadala štyri obete

24.4.2025 Redakcia Auto trendy - Osudný sobotný deň sa zapísal do histórie amerického Illinois čiernymi písmenami. Malé jednomotorové lietadlo Cessna C180G sa zrútilo na pole neďaleko obce Trilla. Na palube…

Elon Musk ukazuje prstom: Tesla v strate a vinníkom sú politika a "blowback"!

24.4.2025 Redakcia Auto trendy . Tesla zažíva kruté časy – 71-percentný prepad čistého príjmu a pokles výroby o 16 percent sú len špičkou ľadovca. Elon Musk však tvrdí, že za…

Tajomstvo pohodlného a zdravého cestovania? Starostlivosť o klimatizáciu!

24.4.2025 Redakcia Auto trendy - Jar je ideálnym obdobím na prípravu auta na nové výzvy roka. Výmena pneumatík na letné, čistenie karosérie či čistenie interiéru patria medzi bežné jarné rutiny.…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov