Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Tipy, Záhrada,

Vinič tak ochránite pred chorobami. Nejde o žiadne striekanie

20.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Lukas Gojda). Hrozno sa v domácich záhradách objavuje čoraz častejšie. Poteší veľkolepým vzhľadom a šťavnatým ovocím, ktoré sa dá využiť na rôzne spôsoby. Ak...

20.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Lukas Gojda).

Hrozno sa v domácich záhradách objavuje čoraz častejšie. Poteší veľkolepým vzhľadom a šťavnatým ovocím, ktoré sa dá využiť na rôzne spôsoby. Ak však chcete pestovanie viniča naplno využiť, stojí za to sa oň správne starať a okrem iného ho chrániť pred chorobami a škodcami. Nejde o použitie postrekov, ale o trik, ktorý je známy už stáročia na ochranu viniča. Spoznajte ho a aplikujte vo vlastnej záhrade.

Ako chrániť vinič proti chorobám a škodcom? Oplatí sa použiť tento storočný trik.
Foto: shutterstock/Lukas Gojda

Šťavnaté hrozno z vlastného pestovania prináša veľkú radosť a uspokojenie. Dá sa využiť rôzne, a preto sa čoraz viac ľudí rozhoduje pestovať vinič vo svojej záhrade či pozemku. Keď sú podmienky priaznivé, niektorí ľudia si dokonca zakladajú aj vlastné plantáže. Pri pestovaní hrozna sa oplatí naučiť sa trik, ktorý ochráni váš vinič. Zaujímavé je, že tu nejde o použitie nástreku.

Pestovanie hrozna – čo sa oplatí vedieť?

Ak sa chcete tešiť z bujne rastúceho hrozna, musíte mu poskytnúť vhodné podmienky. V dôsledku zmien počasia je na Slovensku stále viac možné úspešné vinohradníctvo. Je však potrebné zabezpečiť vhodné umiestnenie a pôdu. Je tiež dôležité prispôsobiť druh prevládajúcim podmienkam. V prvom rade hrozno potrebuje slnko, teplo a ochranu pred vetrom.

Okrem toho je dôležité zabezpečiť primeraný priestor, pretože vinič enormne rastie. Preto si treba dobre zvážiť rozhodnutie vysadiť túto rastlinu a vybrať pre ňu to správne miesto. Pestovanie viniča vyžaduje aj správny rez, odstraňovanie buriny a hnojenie.

Hrozno je ľahko vystavené chorobám a škodcom

Bohužiaľ, pri pestovaní hrozna vás môžu po ceste stretnúť aj nejaké problémy. Vzhľadom na obľubu teplých podmienok nie je odolné voči mrazu. Jeho príchod môže mať za následok nedostatok úrody v sezóne. Ale to nie je všetko.

Vinná réva môže trpieť aj chorobami, ako je pleseň sivá alebo múčnatka, ako aj škodcovia vrátane roztočcov. Ide o veľkú hrozbu, ktorá, ak sa rýchlo neodhalí, môže spôsobiť veľa škôd.

Samozrejme, existujú postreky a hnojivá, ktoré pomáhajú vysporiadať sa s týmito problémami. Avšak stojí za to sa čo najlepšie pripraviť, aby ste problém odhalili čo najskôr a odstránili ho v zárodku. Na tento účel sa oplatí použiť trik, ktorý vinohradníci poznajú už stáročia. Je to jednoduché, ale veľmi užitočné.

Čo zasadiť v blízkosti hrozna? Dobrou voľbou budú ruže

Môžete si všimnúť, že mnohé vinohrady sú pokryté nielen hroznom, ale aj ružami. A tu sa oplatí zastaviť, pretože stojí za to vedieť, že nie sú vysadené z vizuálnych dôvodov. Prečo sa teda ruže vysádzajú vedľa viniča?

Kríky ruží sú mimoriadne náchylné na mnohé choroby, ktoré rady napádajú aj vinič. Najbežnejšie z nich sú múčnatka a sivá pleseň. Preto pri výsadbe ruží vedľa hrozna môžete ľahko a hlavne rýchlo spozorovať prvé príznaky choroby. To vám dáva šancu rýchlo reagovať a vyriešiť problém v zárodku.

Ruže pôsobia ako takzvané indikátorové rastliny. Ak ich niečo trápi, viete, že problémy môže mať aj vinič. Tiež stojí za to vedieť, že ruže pôsobia ako magnet na včely a iný hmyz, ktorý pomáha riešiť problém vošiek.

Vidíte teda, že ruže vedľa hrozna neslúžia len ako dekorácia, ale aj varujú pred prípadnými chorobami a pomáhajú v boji proti škodcom. Dodatočne stojí za zváženie vysadiť v blízkosti viniča levanduľu alebo rozmarín, ktoré svojou vôňou zase odpudzujú mnohých škodcov, ktorí sú potenciálnou hrozbou pre hrozno.

Vo vinohradoch môžete vidieť ruže vysadené v blízkosti viniča. Pôsobia ako indikátorové rastliny.
Foto: shutterstock/Sandra Alkado

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Čo sadiť po zemiakoch? Naplánujte si bohatú úrodu už teraz

Rozdrvte, zalejte vriacou vodou a počkajte. Toto je ideálny prípravok na smútivky. Nemajú proti nemu šancu


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Vydlabte do zemiaka dieru a odneste ho na noc do kúpeľne. Ráno nebudete veriť vlastným očiam

16.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Súkromný archív). Ako sa zbaviť strieborných rybičiek? Môžete ich nalákať na jedno miesto jednoduchým a ekologickým spôsobom bez použitia…

Robíte to, keď kupujete paradajky? Robíte veľkú chybu. Produkt sa rýchlejšie pokazí

16.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Redaktion93). Mnohí Slováci robia pri nákupe paradajok trestuhodnú chybu. Výsledkom je, že namiesto toho, aby ušetrili peniaze, na tom…

Pridajte ho do ovsenej kaše a zvyšok naneste na vlasy. Toto je najlepší kondicionér po lete

16.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/fongbeerredhot). Starostlivosť o vlasy nevyžaduje, aby sme si kupovali drahú kozmetiku. Môžeme sa o ne starať pomocou prírodných produktov,…

Nazbierajte na prechádzke a rozsypte pod vresom. Prírodná prikrývka bude pôsobiť ako štít. Budú bohato kvitnúť

16.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe ( Vres je nielen výraznou záhradnou dekoráciou, ale aj spôsobom, ako vniesť farbu do jesenných záhonov. Vďaka ich rozmanitosti a…

Jednu čajovú lyžičku nalejte do vody pred varením. Vajcia nebudú praskať. Je to starý trik skúsených kuchárov

16.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/senadamie). Mnoho ľudí sa sťažuje, že vajcia počas varenia praskajú. Zistite, čím je to spôsobené a čo môžete urobiť,…

Auto Trendy

Ford Focus ST nemá dostatočný výkon? Zákazníci sa sťažujú a spoločnosť reaguje

16.9.2024 Redakcia Auto trendy - Má najvýkonnejší Focus menej koní, ako výrobca sľubuje? Spoločnosť priznala, že dostala takéto signály od svojich zákazníkov a rozhodla sa túto záležitosť ďalej preskúmať.

Kia EV2 (2025): Malé kórejské elektrické vozidlo v predpremiére

16.9.2024 Redakcia Auto trendy - Naše stvárnenie predpovedá línie malého kórejského elektromobilu Kia EV2, ktorý sa očakáva v roku 2025.

Čína odporúča výrobcom automobilov, aby neinvestovali v Európe

16.9.2024 Redakcia Auto trendy - Na stretnutí s priemyselným odvetvím Peking odporučil, aby sa automobilky nestavali v zahraničí. Zároveň sa usiluje o dosiahnutie dohody o clách. Čína odporúča výrobcom automobilov…

Nové bezpečnostné vozidlo MotoGP

16.9.2024 Redakcia Auto trendy - Nová generácia BMW M5 sa bude používať ako bezpečnostné vozidlo v MotoGP. Hybridný sedan s výkonom 727 koní bol predstavený na špeciálnom podujatí.

Hyundai pripravuje uvedenie nového veľkého SUV. Kedy bude predstavený ďalší Ioniq 9?

16.9.2024 Redakcia Auto trendy - Hyundai uvedie na trh nové veľké elektrické SUV, ktoré bude úzko spolupracovať s modelom Kia EV9. Predstaviť by sa mal koncom tohto roka. Hyundai uvedenie…

Dongfeng Box debutuje v Európe: Čínsky hatchback dlhý niečo vyše 4 metrov

16.9.2024 Redakcia Auto trendy - Technologický čínsky hatchback s tvarmi navrhnutými tak, aby maximalizovali vnútorný priestor, má množstvo palubných technológií a V2L.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov