22.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/margouillat photo).
V lete, keď nám za oknami búši horúčava, nemáme chuť na ťažké a zložité jedlá. Krémová pórová polievka je ideálna na ľahkú, ale výživnú a vitamínmi nabitú večeru. Môžete ju pripraviť rýchlo a bez dlhého státia v kuchyni.
Leto je obdobím, keď sa stravujeme predovšetkým na základe sezónnej zeleniny a ovocia. Má to niekoľko dôvodov. Predovšetkým sú bežne dostupné a lacné a práve v sezóne sú najchutnejšie a najzdravšie. Akú zeleninu jesť v júli? Patria sem nové zemiaky, ale aj pór.
Čo môžete robiť s pórom? Existuje mnoho nápadov, nielen na leto
Pór je jednou zo základných druhov zeleniny používaných v slovenskej kuchyni. Spája sa nielen s vývarom a zeleninovým šalátom, ale aj s letnými šalátmi a zapekanými jedlami. V lete, keď sa nám často nechce variť, smažiť a dlho stáť v kuchyni, sú chladené jedlá a polievky skvelým nápadom na večeru. Krémová pórová polievka je ideálna na každodenné použitie; je rýchla a chutná a predovšetkým jednoduchá.
Akú zeleninu jesť v júli? Pórová krémová polievka je ideálnou voľbou na leto
Pórová krémová polievka je jedlo, ktoré pripravíte z letných sezónnych produktov, takže je ideálnou voľbou na toto ročné obdobie. Je triviálne jednoduchá, hoci budete potrebovať mixér. Na polievku použite bielu časť póru alebo siahnite po mladej zelenine. Do stredu polievky môžete pridať napríklad aj konzervovanú bielu fazuľu, čím pokrm obohatíte o nevyhnutnú porciu bielkovín. Pridanie zeleru jej dodá chuť a smotana ju urobí mierne sladkou.
TIP! Nevyhadzujte zelené lístie do koša na bioodpad. Môžete ich použiť napríklad na vaječnú a pórovú pastu, nakrájať ich, osmažiť a pridať do knedlí, mletých rezňov alebo ich hodiť do vývaru. Zelené listy dodajú vášmu vývaru, paradajkovej alebo hubovej polievke väčšiu arómu a chuť.
Potrebné ingrediencie:
- 3 póry,
- 1 malý kúsok zeleru, 1 malú petržlenovú vňať a 1 malú mrkvu,
- 3-4 nové zemiaky,
- 3 strúčiky cesnaku,
- 2 PL olivového oleja a 2 PL vyčisteného masla,
- 750 ml vývaru alebo vody,
- 80 – 100 ml mlieka alebo smotany,
- soľ, korenie, bylinkové korenie, štipka muškátového orieška, cukor.
Z póru odrežte zelenú časť listov. Pór očistite, umyte a nakrájajte na plátky. Umyte, ošúpte a nakrájajte na kocky aj mrkvu, zeler, zemiaky a petržlen. Nemusíte si byť istí, že sú dokonalé, ale menšie kúsky rýchlejšie zmäknú. Cesnak ošúpte a nakrájajte na plátky. Vo veľkom hrnci zohrejte maslo a olej. Prihoďte pór a niekoľko minút ho orestujte. Pridajte cesnak. Po minúte alebo dvoch pridajte aj nakrájanú zeleninu. Všetko smažte ďalšie 2-3 minúty a potom prilejte vývar. Hrniec prikryte a varte 15-20 minút, kým zelenina nezmäkne.
Ku koncu varenia pridajte korenie, lyžičku cukru, štipku muškátového orieška a lyžičku soli. Premiešajte a odstavte z horáka. Rozmixujte na hladkú kašu. Za stáleho miešania pridajte mlieko alebo smotanu (pri izbovej teplote; ak ste ju vytiahli z chladničky, nezabudnite ju predtým stužiť). Skontrolujte chuť a v prípade potreby pridajte viac soli, korenia alebo kľučky. Podávajte s krutónmi, praženými tekvicovými alebo slnečnicovými semienkami, orechmi alebo inými obľúbenými prílohami.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.