22.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Viktorya Telminova:).
Nakladané uhorky patria k obľúbeným jedlám Slovákov. Ja ich robím v trochu inej verzii – pripravujem sladké uhorky. Keď to počula moja svokra, len prekvapene zdvihla oči. Keď ich však ochutnala, uznala, že sú šialene dobré.
Zaváranie na zimu síce nepatrí medzi moje najobľúbenejšie činnosti, ale keď v chladných mesiacoch otvorím poháre s výnimočne chutným obsahom, viem, že to stálo za to. Sladké nakladané uhorky robím už rok a po zime mi nezostala ani jedna nádoba.
Sladké nakladané uhorky v sladkej marináde – recept. Tieto uhorky sa jednoducho hodia ku všetkému
Nakladané uhorky sa výborne hodia k rôznym obedom, sendvičom, hotdogom a mnohým ďalším pochutinám. Takže v mojej špajze nesmú chýbať. Recept je našťastie veľmi jednoduchý, takže každý rok pripravím tucet pohárov, aby som si mohla vychutnať skvelý doplnok.
Zloženie:
- Malé uhorky (podľa toho, koľko máte pohárov),
- strúčik cesnaku (do každej nádoby),
- plochá čajová lyžička horčičného semienka (do každej nádoby),
- 2 bobkové listy a 1 nové korenie (do každej nádoby),
niekoľko zrniečok korenia (do každej nádoby).
Prísady na marinádu:
- 2 l vody,
- 300 ml liehového octu,
- 300 g cukru,
- 10 lyžíc tekutého medu,
- 3 plné polievkové lyžice kamennej soli.
Recept na sladké uhorky. Príprava krok za krokom
Príprava sladkých uhoriek nie je vôbec zložitá. Preto sa oplatí pustiť sa do práce, pretože chutia naozaj šialene.
Spôsob prípravy:
- Uhorky vložte do misky a zalejte studenou vodou. Nechajte ich hodinu namočené a potom ich dôkladne umyte.
- Vodu nalejte do hrnca, pridajte ocot, cukor a soľ. Premiešajte a priveďte do varu. Keď nálev začne vrieť, vypnite horák a po 5 až 10 minútach pridajte med. Miešajte, kým sa úplne nerozpustí.
- Umyte a vyhrejte poháre. Na dno každej nádoby dajte korenie. Potom začnite ukladať uhorky (môžete ich predtým nakrájať na hrubšie plátky alebo pozdĺžne na polovice).
- Do pohárov nalejte mierne vychladnutú marinádu a pevne ich uzavrite.
- Dno veľkého hrnca vystelieme utierkou. Umiestnite poháre do hrnca a zalejte ich vodou približne do 3/4 výšky. Na miernom ohni ich priveďte do varu a pasterizujte 10 minút. Potom nechajte úplne vychladnúť. Potom ich uložte na suché a chladné miesto, aby ste si ich mohli vychutnať dlhšie.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
V dôsledku toho sa nakladané uhorky stávajú plesnivými a mäkkými. Všetky poháre pôjdu do koša
Nakladané uhorky. Ako ich nakladať, aby zostali chrumkavé? Voda nie je všetko
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.