22.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ahanov Michael).
Obľúbený koláč z detstva. Má všetky výhody. Krásne vyzerá na stole, výborne chutí a navyše sa veľmi ľahko pripravuje.
Zebrovaný koláč – prísady
- 5 vajec
- 1 a 1/2 šálky cukru
- 3 lyžice kakaa
- 1 šálka oleja
- 1 polievková lyžica prášku do pečiva
- 2 a 1/2 šálky polohrubej múky + 2 PL múky
- šálka perlivej neochutenej minerálka
- obľúbená aróma
- Na polevu: 2 tabuľky horkej čokolády + 1 PL margarínu
Ako vyrobiť zebrí koláč?
- Oddeľte bielky od žĺtkov.
- Bielka vyšľahajte do tuha a potom postupne pridávajte cukor.
- Keď sú bielky vyšľahané, pridajte žĺtky a premiešajte.
- Do misy preosejte múku. Postupne pridávajte preosiatu múku k vajíčkam, premiešajte, potom prilejte šálku perlivej minerálky a olej po častiach, pričom po každej časti zmes striedajte. Potom pridáme prášok do pečiva a arómu a chvíľu miešame.
- Vzniknuté cesto potom rozdeľte na dve rovnaké časti. Vložte ho do dvoch samostatných misiek. Do jednej pridáme dve polievkové lyžice kakaa a premiešame, do druhej pridáme dve polievkové lyžice múky a premiešame.
- Tortovú formu vymastíme margarínom a vysypeme trochou múky.
- Do formy ukladáme zmes vo vrstvách – striedavo dve polievkové lyžice tmavej zmesi, dve polievkové lyžice bielej a takto postupujeme, až kým všetko nevyčerpáme.
- Pečieme hodinu pri teplote 180 stupňov.
- Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli spolu s margarínom. Upečený koláč ozdobíme polevou.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Rýchly marhuľový koláč. Je to najjednoduchší dezert na svete
Prečo za ňu platiť, keď si ju môžete vyrobiť doma? Tento recept na domácu zmrzlinu je perfektný