23.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Igor Normann).
V posledných týždňoch sa stali skutočným kuchynským hitom. Pridávajú sa do dezertov, ale stali sa aj prísadou do rôznych jedál, ktoré obohacujú svojou jedinečnou chuťou. V skutočnosti sú nielen chutné, ale aj zdravé. Pomáhajú pri chudnutí a znižujú hladinu cholesterolu. Pri dodržaní určitých podmienok si ich môžete vychutnávať, koľko len chcete.
Znižujú krvný tlak a cholesterol, podporujú činnosť srdca, omladzujú a uľahčujú zaspávanie. Sú skutočným občerstvením na špeciálne úlohy. Pistáciové oriešky, hoci sú známe po celom svete už roky, sa v posledných mesiacoch stali skutočným hitom.
Možno ich pridať do kávy, vo forme omáčky alebo pridať do zmrzliny či dezertov. Neodmietnu sa ani k slaným jedlám a používajú sa aj ako náplň do kysnutých koláčov a šišiek. Boom pistácií pokračuje. A niet divu.
Na čo sú pistácie dobré? Orechy na špeciálne úlohy
Sú chutné a zdravé, niekedy sa jedia ako samostatná desiata alebo sa pridávajú do šalátov, cestovín či koláčov. Sú nielen výživné, ale majú aj zdraviu prospešné účinky. Vďaka ich nízkemu glykemickému indexu ich môžu jesť aj ľudia s cukrovkou. Treba sa však zamerať na detaily – a vyberať si tie bez pridanej soli.
Nesolené pistácie sú najzdravšou verziou tohto občerstvenia. Každá iná verzia – pražená, lúpaná alebo zmiešaná s inými orechmi – môže postrádať ich zdraviu prospešné vlastnosti. Tepelná úprava ich zbavuje niektorých výživových hodnôt a vitamínov, zatiaľ čo pridanie soli nepriaznivo ovplyvňuje kardiovaskulárny systém a zvyšuje krvný tlak. Ak teda idete nakupovať, vyberajte si len nesolené pistácie.
Kto by mal jesť pistácie? Skutočný poklad zdravia
Pistácie obsahujú veľké množstvo vitamínov skupiny B a vitamínu A, ako aj minerálne látky ako železo, vápnik, horčík, mangán, fosfor, draslík a zinok. Tieto nenápadné orechy obsahujú aj veľké množstvo bielkovín a vlákniny na trávenie, ako aj antioxidanty.
Pistácie sú však predovšetkým zdrojom zdravých mononenasýtených mastných kyselín. Znižujú tak riziko kardiovaskulárnych ochorení vrátane vysokého krvného tlaku alebo ischemickej choroby srdca a mŕtvice. Štúdie navyše dokazujú priaznivý vplyv konzumácie pistácií na zníženie pocitu hladu. Pistácie sú preto vhodné pre ľudí, ktorí sa snažia dosiahnuť svoju vysnívanú postavu – hoci len v primeranom množstve, to je približne 15-30 g denne. V nadbytku majú úplne iný účinok.
Pistácie navyše:
- zlepšujú zrak
- uľahčujú zaspávanie
- zmierňujú stres
- omladzujú pokožku a posilňujú nechty a vlasy
Kto by nemal jesť pistáciové oriešky? Títo ľudia by sa mali mať na pozore
Pistácie by však z pochopiteľných dôvodov nemali konzumovať ľudia, ktorí sú alergickí na orechy. Toto občerstvenie nie je vhodné ani pre ľudí s ochorením obličiek. Pistácie obsahujú šťavelany a veľké množstvo draslíka, ktorým by sa mali vyhýbať.
Pistácie sa neodporúčajú ani ľuďom s hypertenziou, pretože vzhľadom na vysoký obsah kalórií a tukov môžu pri nadmernej konzumácii viesť k poruchám srdca a zvýšeniu krvného tlaku. Veľké množstvo vlákniny môže tiež spôsobiť tráviace problémy, pretože narúša tráviaci trakt. Nadmerná konzumácia pistácií preto môže viesť k hnačke, bolestiam brucha alebo žalúdočným kŕčom. Preto sa neodporúča prejedanie sa pistáciami. Správne množstvo je približne 30 g denne.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Hrsť ráno pomôže vyčistiť črevá. Nie každý by ich však mal jesť
Vaše telo vám dá vedieť, ak pijete príliš veľa kávy. Neignorujte tieto príznaky. „Trvá až 24 hodín“
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.