23.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Anna Sulencka2).
Najmladší členovia domácnosti sa jej vyhýbajú ako mor a starší sa ju snažia prepašovať do jedál. Čerstvá petržlenová vňať je skutočnou vitamínovou bombou. V kombinácii s vodou a viacerými ingredienciami dokonale uhasí váš smäd a zároveň zabezpečí prirodzenú imunitu a správne fungovanie organizmu. Ako si takúto limonádu rýchlo pripraviť doma? Dáme vám tip.
Petržlenová limonáda
Petržlen je jedným z najobľúbenejších doplnkov do mnohých jedál. Hoci deťom nemusí chutiť, dospelí si ňou radi posypú chlebíčky, varené zemiaky a šaláty plné zeleniny. Bylinky nám toho ponúkajú naozaj veľa. Petržlen obsahuje hlavne:
- vitamín A,
- vitamín C,
- vitamín K,
- horčík,
- draslík,
- železo,
- chlorofyl.
Zaujímavým spôsobom využitia čerstvej petržlenovej vňate je pripraviť si z nej limonádu.
Ingrediencie na petržlenovú limonádu
- 1 zväzok čerstvej petržlenovej vňate
- 2 citróny
- 3-4 lyžice medu
- 1 liter studenej vody
- niekoľko kociek zmrzliny
Ako pripraviť petržlenový nápoj?
- Začneme tým, že petržlen dôkladne umyjeme a osušíme. Pár vetvičiek si môžeme odložiť na neskôr, budú sa nám hodiť na ozdobu.
- Zvyšok petržlenovej vňate dôkladne nasekajte a vložte do čistého džbánu. Dva citróny blanšírujte vo vriacej vode a ošúpte ich.
- Z takto pripraveného ovocia vytlačíme šťavu a zvyšky hodíme do petržlenovej vňate. Pridajte 3-4 polievkové lyžice medu do džbánu a zalejte trochou vody.
- V ďalšom kroku všetko rozmixujeme tyčovým mixérom. Ak chceme získať číry nápoj, môžeme ho precediť cez sitko.
- Do džbánu nalejte zvyšok vody, jemne premiešajte a vložte na niekoľko hodín do chladničky.
- Zelená petržlenová limonáda chutí najlepšie dobre vychladená a podávaná s plátkom citróna.
Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Teta Anka mi každý rok dáva svoj vylepšený hruškový džem. Nedávno mi prezradila aj recept
Vhodné do horúceho počasia. Hydratuje oveľa lepšie ako bežná minerálna voda