23.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/irina02).
Nielenže je chutná, ale má aj priaznivý účinok na organizmus. Pravidelné pitie šťavy z čiernych ríbezlí môže zlepšiť imunitu a znížiť riziko vzniku rôznych ochorení. Jej všestrannosť nás môže prekvapiť. Overme si účinky ovocného nápoja na naše zdravie a zistime, ako si pripraviť domácu šťavu z čiernych ríbezlí.
Na čo pomáha pitie šťavy z čiernych ríbezlí?
Čierne ríbezle sa zbierajú od polovice júla. Sú vhodným ovocím na výrobu šťavy, pretože obsahujú málo kalórií. Na 100 g ríbezlí pripadá len 63 kcal.
Okrem toho takáto porcia obsahuje:
- 1,4 g bielkovín
- 15,3 g sacharidov
- 0,41 g tukov
- 7,9 g vlákniny
Aký je výsledok? Vysoký obsah vlákniny v ríbezliach pomáha fungovaniu čriev. Okrem toho sú čierne ríbezle ovocím s nízkym glykemickým indexom. To znamená, že sa výborne uplatnia v diéte pre diabetikov. Ovocie obsahuje rutín a vitamín C, ktoré utesňujú cievy. Významnú úlohu pri podpore organizmu zohráva aj kvercetín, ktorý znižuje hladinu cholesterolu.
V 100 g čiernych ríbezlí nájdete aj:
- 322 mg draslíka
- 230 mg vitamínu A
- 55 mg vápnika
- 24 mg horčíka
- 1,54 mg železa
- 1 mg vitamínu E
- menej ako 1 mg vitamínov B6, B1, B2, B3
- menej ako 1 mg zinku a mangánu
Ak chcete využiť zdravotné výhody šťavy z čiernych ríbezlí, odporúča sa neprekročiť dennú dávku 100-150 ml (menej ako pohár) šťavy zriedenej vodou.
Ako pripraviť šťavu z čiernych ríbezlí? Aké ovocie si vybrať, čo je potrebné?
Predtým, ako začnete vyrábať šťavu, skontrolujte čerstvosť čiernych ríbezlí. Mali by mať intenzívnu farbu, byť pevné a mať špecifickú vôňu. Predtým, ako začnete s výrobou domáceho nápoja, vždy na samom začiatku dôkladne opláchnite všetko ovocie a pripravte si potrebné príslušenstvo a prísady.
Pri výrobe šťavy z čiernych ríbezlí budete potrebovať:
- hrniec
- čierne ríbezle
- vodu
- cukor (nepovinné)
- varič
- nádoby
Jednoduchý recept na šťavu z čiernych ríbezlí bez cukru
Na prípravu šťavy z čiernych ríbezlí nepotrebujete veľa času ani surovín. Len z kilogramu čiernych ríbezlí pripravíte nápoj za 20 minút. Dlhšie trvá, kým sa z ovocia získa šťava prirodzenou cestou.
- Ríbezle najprv opláchnite a potom ich vložte do veľkého hrnca.
- Potom ich zalejte vodou, kým nie sú všetky zakryté.
- Hrniec postavte na sporák a ríbezle varte 7 minút.
- Vidíte, že ríbezle začali praskať? V tomto momente hrniec odstavte z ohňa a potom ho nechajte vychladnúť.
- Keď teplota tekutiny dosiahne optimálnu úroveň, vyložte veľké sito gázou a prelejte doň ovocie. Nechajte ríbezle niekoľko hodín odtekať, aby sa tekutina vypustila. Snažte sa ríbezle nestláčať.
- Keď ovocie pustí všetku šťavu, nalejte ju do pohárov a zavrite viečkom.
- V tomto momente môžete poháre pasterizovať, ale nič vám nebráni vychutnať si chuť a blahodarné vlastnosti nápoja hneď.
Recept na šťavu z čiernych ríbezlí bez varenia. Príprava šťavy v parnom odšťavovači
Parný odšťavovač je zabudnutý spotrebič z čias komunizmu, ktorý je v kuchyni stále užitočný. Môže byť praktickým nástrojom na prípravu šťavy z čiernych ríbezlí. Veľkú úlohu v parnom odšťavovači zohráva použitie pary. Na správne používanie tohto zariadenia je potrebné naplniť dve jeho nádrže. Do jednej je nevyhnutné naliať vodu a druhú naplniť ovocím, prípadne pridať cukor. Zakryté zariadenie sa umiestni na horák, aby sa spustil proces výroby pary.
Spomenuli sme cukor. Nie je bezpodmienečne nutné ho používať, ale pomôže rozbiť kyslú chuť ovocia. Koľko cukru by ste mali pridať, aby ste získali sladšiu šťavu z čiernych ríbezlí? Na kilogram kyslého ovocia by malo byť 200 až 250 gramov cukru. Pri náhradách starostlivo odmerajte množstvo sladidla. Niektoré sladidlá vo väčšom množstve nepriaznivo ovplyvňujú náš tráviaci systém.
Recept na šťavu z čiernych ríbezlí a čerešňových listov
Šťava z čiernych ríbezlí, či už varená v hrnci alebo v odšťavovači, sa dobre kombinuje s prísadami. Ideálnym doplnkom sú čerešňové listy. Šťavu urobia trpkejšou a dodajú jej špecifický chuťový nádych. Na prípravu ríbezľovej šťavy s čerešňovými listami potrebujete kilogram čiernych ríbezlí, pol kilogramu cukru a 100 g čerešňových listov.
Príprava šťavy z čiernych ríbezlí a čerešňových listov:
- Ríbezle zalejte vodou, až kým nie sú všetky zakryté.
- Pridajte čerešňové listy a položte na sporák.
- Varte 10 až 15 minút, kým sa všetko nezovrie.
- Hrniec odstavte na 12-24 hodín.
- Po uplynutí tejto doby si pripravte husté sitko, na ktorom ovocie preceďte.
- V tomto momente môžete pridať cukor a tekutinu opäť priviesť do varu.
- Prevarte, stiahnite vzniknutú penu a nakoniec šťavu nalejte do pohárov alebo fliaš.
Ako skladovať šťavu z čiernych ríbezlí?
Dôležitým aspektom je skladovanie čiernych ríbezlí. Ak nechcete naraz spotrebovať všetko nakúpené ovocie, zvyšok môžete zamraziť. Ríbezle uskladnené v mrazničke sú vhodné na použitie niekoľko mesiacov. Ako však skladovať hotovú šťavu? Ak ju chcete spotrebovať v krátkom čase, jednoducho ju uložte do chladničky. Dlhodobejšie skladovanie je možné až po pasterizácii.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Nazýva sa „čierne zlato“. Upokojuje črevá, chráni obličky a mozog. Jedzte po celý rok
Majú viac vitamínu C ako citrón. Kedysi ich jedol každý, dnes sú zabudnutým ovocím
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.