Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Ľahký koláč na leto. Ochutnáte túto penu a budete cítiť, že všetky vaše starosti zmiznú

24.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tetiana Shumbasova). V horúcom počasí sa len málo ľuďom chce piecť koláče. Kuchyňa je aj tak dosť vyhriata a zapnutím rúry sa situácia len...

24.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tetiana Shumbasova).

V horúcom počasí sa len málo ľuďom chce piecť koláče. Kuchyňa je aj tak dosť vyhriata a zapnutím rúry sa situácia len zhorší. Pre tento pečený koláč sa však oplatí urobiť výnimku. Penový koláč je neuveriteľne ľahký a nadýchaný. Stačí jedno zahryznutie do nebeskej peny, aby ste sa cítili, akoby vás uspávali na obláčiku.

Svieži, letný penový koláč
Foto: shutterstock/Tetiana Shumbasova

Ťažké, husté koláče si nechajte na zimu. Teraz je čas na ľahké pečivo, ktoré vás úplne uspokojí. Jedným z nich je penový koláč. Skladá sa z cesta, višňového džemu (v našom recepte sladkého a zároveň kyslého) a spomínanej peny, ktorá tu hrá prvé husle. Na príprave nie je nič zložité. Musíte si len dávať pozor, aby ste neprešľahali bielka, a nezabudnúť hneď použiť penu. Ak ju pripravíte skôr a necháte ju bokom, môže stratiť svoju nadýchanosť a stať sa vodovou.

Ako pripravíte penový koláč? Recept krok za krokom je uvedený nižšie. Sľubujeme, že na tento dezert sa oplatí zapnúť v rúru, aj keď je vonku vyše 30 stupňov.


Penový koláč. Ľahký koláčik na leto


Ingrediencie:

  • 400 g višňového džemu,
  • 180 g pšeničnej múky,
  • 120 g jemného cukru,
  • 90 g studeného masla,
  • 7 vaječných bielkov,
  • žĺtok,
  • 2 lyžice práškového cukru,
  • čajová lyžička studenej vody.
Letný penový koláč. Skladá sa z cesta, višňového džemu a peny, ktorá tu hrá prvé husle
Foto: shutterstock/Tetiana Shumbasova


Postup prípravy:


Penový koláč začneme vytvorením krehkého základu. V miske zmiešajte múku, práškový cukor, žĺtok, studenú vodu a studené maslo nakrájané na malé kúsky. Cesto prenesieme do tortovej formy (v našom prípade s priemerom 20 cm) a vyložíme dno a boky formy do výšky 3 cm. Popicháme vidličkou a dáme na 10 minút do mrazničky alebo na pol hodiny do chladničky. Pečieme približne 20 minút pri teplote 175 stupňov.

Po vychladnutí potrite spodok višňovým džemom. Bielka vyšľaháme do tuhej peny. Potom postupne pridávame cukor bez toho, aby sme prestali miešať. Takto postupujte, kým sa kryštáliky cukru nerozpustia. Na vrstvu džemu rozotrite vyšľahanú penu. Vyrovnajte a opäť pečte pri 175 stupňoch, ale tentoraz len 10 minút. Po tomto čase vypnite rúru, ale koláč hneď nevyberajte. Nechajte ho tam ešte asi štvrť hodiny. Koláč podávame keď vychladne.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Jednoduchý jogurtový koláč s ovocím. Stačí pár minút a máte sladké potešenie

Vždy ich robím ako prílohu ku káve. Chutia lepšie ako čokoláda. Poznám jednoduchý recept bez pečenia


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Robím najlepšiu bravčovú nátierku. Recept je starý viac ako päťdesiat rokov, ale ja doň pridávam niečo špeciálne

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Ako pripraviť bravčovú natierku, aby chutila lepšie ako tá z regionálnych jarmokov alebo vianočných trhov? Viem to…

Túto nezvyčajnú prísadu pridávam do krémovej hubovej polievky. Takto ju podávajú v reštauráciách

22.11.2021 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/loveofphoto). Hubová polievka si získala mnoho priaznivcov vďaka svojej krémovej konzistencii a jedinečnej chuti a vôni. V reštauráciách ju…

Francúzska zemiaková polievka je majstrovské dielo. Za pár eúr máte večeru ako v reštaurácii

21.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/MariaKovaleva). Jednoduchá a chutná večera, ktorá nestojí veľa a je rýchlo hotová? Nemusí to byť len vyprážané jedlo so…

Takto podávam baklažán. Uložte si recept, pretože budete nadšení

21.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/BearFotos). Stal sa neoddeliteľnou súčasťou mojej kuchyne, takže ho mám vždy poruke. Používam ho na prípravu rýchleho, chutného a…

Obyčajné mleté mäso nerobím. Ohnivé kotlety sú oveľa lepšie, tajomstvom je chlieb

21.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Oakland Images) Požarského ohnivé kotlety bol pokrm, ktorý sa v Rusku objavil za vlády cára Mikuláša I. Tento rezeň…

Auto Trendy

Citroën 2025: Všetky pripravované modely

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Od modernizovaného modelu Ami až po nový C5 Aircross - tu je prehľad toho, čo Citroën chystá na budúci rok. Citroën 2025: Všetky pripra

Faceliftované Mitsubishi ASX: Nové technológie, lepšia výbava, ale čo bezpečnosť?

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Mitsubishi ASX sa podrobilo testovaniu EuroNCAP – je toto SUV naozaj bezpečné? Malé SUV dostalo facelift, aby si viedlo lepšie v silne konkurenčnom segmente B-SUV.…

Prečo riskovať pokutu? Naučte sa kedy a ako používať zadné hmlové svetlá!

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Zákon prikazuje montovať na vozidlá zadné hmlové svetlá. Za ich nesprávne používanie hrozí pokuta. Kedy by sme ich mali používať? Nie všetci vodiči ich vedia…

Osem dôvodov, prečo sa motorky stanú vašou novou závislosťou: Prestaňte sa obmedzovať autami!

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Jazdenie na autách ma fascinuje čoraz menej, zatiaľ čo motorky ma úplne očarili. Po dôkladnom zamyslení som prišiel k jednoznačnému záveru: motorky sú jednoducho lepšie.…

Marcopolo uvádza na trh Nomade: 4x4 dieselový obytný automobil

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Vďaka špičkovej technológii a exkluzívnemu dizajnu spája Nomade robustnosť a pohodlie. Marcopolo Motorhome, divízia spoločnosti Marcopolo

Objasnené: Ako bude fungovať nové chladiace zariadenie pre jazdcov F1

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Exkluzívny pohľad na fungovanie nového chladiaceho zariadenia, ktoré FIA schválila na rok 2025. Prototyp FIA pre nové chladiace zariadenie formuly 1 využíva chladenú vodu, ktorá…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov