26.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/irina2511).
Nepoznám nikoho, kto by nemal rád sladkosti. Všetci, ktorých poznám, ich dokonca milujú a zvyčajne si ich podávajú po večeri alebo ku káve. Ak patríte k tým, ktorí ich tiež milujú, musíte poznať tento recept. U nás doma je známy už roky a moja babička a mama ich robia pri každej príležitosti.
Zebra koláč je kultovým pečivom, a ak ho nepoznáte, dnes je ten správny čas to zmeniť. Ja osobne ho poznám už od detstva, pretože ho zrejme robil každý u nás doma. Jeho príprava je triviálna a zvládne ju aj ten, kto nikdy nič nepiekol. Pripravíte ho zo surovín, ktoré už pravdepodobne máte doma, pretože zoznam ingrediencií je naozaj krátky.
Na prípravu zebrieho koláča potrebujete 6 ingrediencií. Aby vyšiel tak, ako má, musíte cesto, ktoré ste pripravili z produktov, rozdeliť na dve rovnaké časti a do jednej z nich naliať kakao. Takto vytvoríte dve hmoty rôznych farieb, ktoré po upečení vytvoria pruhy a budú vyzerať ako zebra. Koláč sa výborne hodí ku káve a čaju, a ak mu chcete dodať viac chuti, po upečení ho potrite rozpustenou čokoládou.
Zebra koláč – recept
Ingrediencie:
- 5 vajec,
- 2,5 šálky pšeničnej múky,
- 1,5 šálky jemného cukru,
- šálka rastlinného oleja,
- pohár perlivej vody,
- 2 lyžice kakaa,
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva.
Spôsob prípravy:
- Prípravu dezertu začnite vajíčkami. Oddeľte bielka od žĺtkov a tie vyšľahajte mixérom na tuhý sneh. Potom postupne pridávajte cukor a miešajte, kým sa úplne nespojí.
- Keď je zmes hotová, začnite po malých častiach pridávať žĺtky. Dôkladne premiešajte, aby vznikla homogénna hmota. Pridáme múku preosiatu cez sito a prášok do pečiva, opäť premiešame a spojíme.
- Nakoniec prilejte perlivú vodu, ale nezabudnite, že jej množstvo musíte kontrolovať, aby cesto nebolo príliš riedke. Keď sa tak stane, pridajte do zmesi trochu múky.
- Keď je zmes hotová a hladká, rozdeľte ju na dve rovnaké časti. Do jednej časti pridajte preosiaty kakaový prášok a dôkladne premiešajte, aby ste sa vyhli hrudkám.
- Formu na pečenie dôkladne vyložte papierom na pečenie. Potom do formy striedavo nalejte obe cestá. Na záver môžete pomocou špáradla jemne premiešať oba cestá, aby získali nové vzory.
- Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne hodinu. Ak sa chcete uistiť, že je koláč hotový, môžete urobiť test „suchou paličkou“. Po uplynutí tohto času ho vyberte z rúry a nechajte vychladnúť. Môžete ho tiež poliať čokoládovou polevou.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Havajský koláč? Ach,…! Odkedy mi susedka dala recept, robím ho celé leto bez prestávky
Ľahký koláč na leto. Ochutnáte túto penu a budete cítiť, že všetky vaše starosti zmiznú
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.