26.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Vanessa Bentley).
Tradícia prípravy zaváranín na zimu sa v mnohých rodinách dedí z generácie na generáciu. V domácich špajzách stoja v radoch poháre plné uhoriek, húb, domácich džemov alebo zaváranín. Tento rok sa oplatí pripraviť si aj zásoby jablkového kompótu. Tu je osvedčený recept na túto jesennú a zimnú pochúťku.
Chutný jablkový kompót
Voda, jablká, časť cukru a citrónová šťava. Z tak málo ingrediencií môžeme pripraviť mimoriadne aromatický, sladkokyslý jablkový kompót, ktorý chutí rovnako ako babičkin jablkový kompót. Po dôkladnom vychladení a pridaní niekoľkých kociek ľadu si ho môžete vychutnať počas teplého dňa na balkóne alebo v záhrade. Prípadný prebytok nalejte do pohárov, pasterizujte a uschovajte na chladnejšie dni, keď vám trochu zahriatia pripomenie chuť leta.
Prísady na jablkový kompót:
- 1 kg jabĺk
- 2 litre vody
- približne. 100 g cukru
- vyžmýkaná citrónová šťava
Ako pripraviť jablkový kompót na zimu?
- Jablká umyte pod studenou tečúcou vodou a osušte. Ošúpeme ich, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na štvrtiny.
- Do veľkého hrnca nalejte dva litre vody a pridajte cukor. Obe prísady priveďte do varu a pridajte nakrájané jablká.
- Hrniec s vodou, cukrom a ovocím prikryte, znížte teplotu a varte 25 – 30 minút.
- Po uplynutí času pridajte šťavu vytlačenú z jedného citróna. Tým sa zabráni tmavnutiu jabĺk.
- Horúcim jablkovým kompótom naplňte čisté a vypálené poháre, pričom dbajte na to, aby ste nechali asi 1 cm medzery.
- Dno čistého hrnca vystelieme bavlnenou utierkou a vložíme doň poháre tak, aby sa navzájom nedotýkali.
- Vnútro hrnca naplňte vodou asi do ¾ výšky pohárov a priveďte vodu do varu. Od varu pasterizujte 25 minút.
- Pasterizované poháre s jablkovým kompótom vyberte z hrnca a položte ich hore dnom.
- Keď poháre úplne vychladnú, môžete ich opäť otočiť a uložiť do skrine, domácej špajze, pivnice alebo garáže.
Na čo pomáha jablkový kompót?
Šťavnaté, chrumkavé, jemne sladké alebo silne kyslé jablká sú ovocím, ktoré nájdete v poľských obchodoch po celý rok. Hoci sa hovorí, že najlepšie chutia len na jeseň, oplatí sa ich zlákať aj v lete. Ak nás omrzia ako samostatné občerstvenie, môžeme z nich pripraviť lahodné konzervy, ku ktorým sa vrátime v chladnej zime. Skutočnou pochúťkou je jablkový kompót.
Podávaný v lete dokonale osvieži a zároveň je skvelým doplnkom zdravej výživy. Ak chcete, aby mal čo najlepší účinok, môžete sa úplne zaobísť bez cukru. Túto verziu môžete podávať aj diabetikom. Odborníci na výživu upozorňujú, že jablkový kompót podporuje správnu činnosť čriev a pomáha riešiť zápchu. Pohár jablkového kompótu zastaví opakujúce sa hnačky a okrem toho zabezpečí správnu hydratáciu a doplní chýbajúce vitamíny a minerály.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Iba 3 zložky. Tento kompót je raj v ústach. Perfektný k večeri a na letné popoludnie
Urobte si ho teraz a v zime sa poďakujete. Dokonalý recept od babičky
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.