26.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Súkromný archív).
Správne skladovanie kávy zachová jej vôňu a chuť. Ukazuje sa však, že veľa ľudí robí chybu. Ako skladovať kávu, aby nezatuchla, vydržala dlhšie čerstvá a chutila?
Na káve je to, že rýchlo stráca arómu, takže je nechutná. Veľa ľudí si ju po návrate z obchodu presype do sklenenej nádoby. Je to dobrý nápad? Niektorí ľudia uchovávajú zrná aj v chladničke, no ukazuje sa, že to tiež nie je najlepšie riešenie.
Dokážete udržať kávu v tégliku? Mnoho ľudí robí túto chybu
Najväčší nepriatelia kávových zŕn sú:
- vzduch – oxidáciou káva stráca svoju chuť
- vlhkosť – spôsobuje jej zhlukovanie
- teplo – pri vyšších teplotách zrná strácajú svoju sviežosť
- slnečné žiarenie – zbavuje zrná ich olejnatosti a chuti.
Ako ju teda skladovať?
Je káva v tégliku v poriadku? Mnoho ľudí ju sype do sklenenej nádoby, ale stojí za to pamätať, že to nie je dobrý nápad. Potom je vystavená slnečnému žiareniu, čím stráca svoju charakteristickú vôňu a nechutí najlepšie.
Podobná situácia je aj pri skladovaní zŕn v kovových nádobách, pretože rýchlo chytia „kovovú arómu“ a stane sa nechutnou. Nezabúdajme tiež, že uchovávať kávu v chladničke nie je najlepšie riešenie, pretože pohlcuje pachy a rýchlo sa nasýti inými arómami.
Ako najlepšie skladovať kávu? Tu je najlepšie riešenie. Zachová si svoju chuť a vôňu
Kávu je najlepšie uchovávať v pôvodnom balení, pretože je navrhnuté tak, aby neprepúšťalo svetlo a vlhkosť. Nestratí chuť ani nezatuchne, ak sa vrchná časť obalu pripevní sponkou alebo sponkou. Kávu uchovávajme na tmavom a suchom mieste, aby nemala prístup k slnečnému žiareniu, napr. na poličke v skrini.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Najhoršie prísady do kávy. Nápoj sa mení na kalorickú záťaž
Vaše telo vám dá vedieť, ak pijete príliš veľa kávy. Neignorujte tieto príznaky. „Trvá až 24 hodín“