Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Zaujímavosti, Zvieratká,

Päť znakov, že vaša mačka je vysoko inteligentná. Test spravíte za pár okamihov

27.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels.com/Erva Nur). Majiteľov mačiek netreba presviedčať, že sú to výnimočne chytré a kreatívne zvieratá. Mačky sa však od seba výrazne líšia – niektoré sú...

27.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels.com/Erva Nur).

Majiteľov mačiek netreba presviedčať, že sú to výnimočne chytré a kreatívne zvieratá. Mačky sa však od seba výrazne líšia – niektoré sú mimoriadne inteligentné a svojou šikovnosťou prekvapia aj svojich majiteľov. Skontrolujte, či je v tejto elitnej skupine aj váš chlpatý kamarát!

Ak je vaša mačka rodený herec a vždy dostane to, čo chce, je to skutočný inteligent!
Foto: pexels.com/Erva Nur

Dlho sa tradovalo, že mačky nie sú také chytré a inteligentné ako psy a v mnohom sa s nimi nemôžu porovnávať. Koncom 20. rokov sa však uskutočnil výskum, ktorý dal týmto tézam nepravdu. Vedci z Berlína uskutočnili zaujímavý experiment, ktorý dokázal, že mačky nielenže nie sú v žiadnom prípade horšie ako psy, ale môžu byť dokonca múdrejšie ako oni!

Berlínski vedci vložili kus mäsa do skrinky a zamkli ju, no kľúč zostal v zámku. Pes sa rozhodol dostať večeru za každú cenu – vyskočil, napadol skrinku, dokonca sa ju pokúsil rozbiť. Mačka sa k tomuto problému postavila úplne inak – zamerala sa na kľúč, pretože okamžite pochopila, že je to jediný spôsob, ako sa dostať dovnútra. Zaujímavé je, že si pamätali, že ľudia otáčali kľúčom a napodobňovali ich správanie, až sa nakoniec dostali do skrinky a dostali mäso. Hoci štúdia bola vykonaná na dvoch jedincoch a existuje možnosť, že vybraná mačka bola jednoducho múdrejšia ako pes, výsledok tohto experimentu však povzbudil vedcov k ďalšiemu výskumu.

Posledné desaťročia potvrdili, že mačky aj psy sú múdre, inteligentné zvieratá, no úplne iným spôsobom. Psychika mačky je veľmi zložitá a stále o nej vieme málo. Psíkov sme teraz oveľa lepšie spoznali, možno aj preto sme mali pocit, že sú nám bližšie a ľahšie sa nám s nimi nadväzuje kontakt. Jedna vec je istá – mačky sú obdarené vysokou interpersonálnou inteligenciou sú veľmi šikovné, vynaliezavé a kreatívne, ale vždy konajú podľa svojich predstáv a keď sa im zachce.

Mačky sú inteligentné, ale líšia sa úrovňou inteligencie. Chcete si overiť, či je tá vaša skutočný chytrák? Tu je päť znakov, že je ukážkovo inteligentná!

Rada sa hrá na schovávačku

Ak sa vaša mačka rada hrá na schovávačku a nikdy sa takejto zábavy nevzdá, možno ju nepochybne nazvať inteligentnou. Ako to skontrolovať? Pripravte si guličky zo šuštivého, lesklého papiera a ukryte ich na rôznych miestach po dome. Ak mačka pozorujúca vaše správanie po chvíli prijme výzvu a začne hľadať loptičky, je to znak toho, že je inteligentná a má rada dobrodružstvá. Ak nájde aj všetky schované guľôčky, môžete byť hrdí – máte doma poriadnu šikovnicu!

Ak sa vaša mačka raz zasekla v okne a odvtedy sa od neho drží ďalej, je to znak toho, že je naozaj inteligentná.
Foto: shutterstock/NaMong Productions92

Nebojí sa ničoho

Mačky sú zvyčajne odvážne, nezávislé zvieratá, ktoré sa neboja ničoho. Ako v každej skupine, aj v tejto sa nájdu výnimky – utiahnutí, hanbliví až zbabelí jedinci. To je nepochybne ovplyvnené osobnosťou, do ktorej je ťažké zasahovať – ​​každá mačka je iná a každá je úžasná!

Bežne sa však verí, že odvážne mačky sa vyznačujú vyššou inteligenciou. Ak je vaša mačka odvážna a ničoho sa nebojí, je to znak toho, že máte doma skutočne inteligentnú mačku.

Rád sa s vami porozpráva

Aj keď sa dlho predpokladalo, že mačky sú samotári, ktorí si vždy idú svojou cestou, vedci už dávno dokázali (a domáce mačky to potvrdili), že mačky milujú spoločnosť ľudí a túžia po kontakte so svojimi majiteľmi. Výskum ukázal, že majitelia mačiek, ktorí sa s nimi veľa a ochotne rozprávajú, môžu počítať s reciprocitou!

Hoci mačky majú svoj vlastný jazyk a s ľuďmi komunikujú najmä rečou tela, niektoré mačky sa ochotne a často zapájajú do dialógu s ľuďmi. Mačka, ktorá sa snaží nadviazať takýto kontakt a ochotne odpovedá svojmu majiteľovi špecifickými zvukmi, je rozhodne veľmi inteligentná mačka!

Ukazuje herecký talent

Mačky sú väčšinou veľmi šikovné kombinácie, ktoré dokážu urobiť veľa pre dosiahnutie svojich cieľov. Tiež rady hrajú na city majiteľa – vaša mačka o vás určite prejavila úplný nezáujem alebo sa na vás urazila, keď ste sa rozhodli ísť na dovolenku bez nej. Trucujúca, smutná, nespokojná mačka je celkom bežný pohľad. Nie každý majiteľ si však uvedomuje, že ide len o pózu, ktorá často nemá veľa spoločného so skutočnými emóciami mačky.

Ak je vaša mačka rodený herec, ktorý dokáže zahrať akúkoľvek rolu a využiť ju na získanie toho, čo chce (hlavne maškrty), potom sa môžete pochváliť skutočne inteligentnou mačkou.

Foto: shutterstock/Sharomka

Učí sa na vlastných chybách

Mačky sú zvieratá, ktoré riskujú celý svoj život. Mačky milujú adrenalín a výzvy – ochotne vyliezajú na najvyšší nábytok v dome, schovávajú sa do misiek a dokonca aj do úzkych fliaš, stláčajú svoje pružné telá tam, kde by nemali, a dokonca utekajú z domu.

Niekedy sa však tieto dobrodružstvá pre ne skončia zle veľa mačiek sa zasekne v príliš tesnom predmete, zasekne sa v okne alebo narazia na veľké problémy pri pokuse dostať sa domov (túlavé mačky sú vystavené mnohým nebezpečenstvám a samotné predstavujú obrovskú hrozbu pre voľne žijúce zvieratá a vtáky a celý ekosystém).

Ak vaša mačka zažila takéto nepríjemné až nebezpečné dobrodružstvo, je veľká pravdepodobnosť, že sa to už nezopakuje. Podľa vedcov sa mačky učia zo svojich chýb a vyvodzujú z nich dôsledky. Ak sa vaša mačka raz zasekla v okne a odvtedy sa od neho drží ďalej, je to znak toho, že je naozaj inteligentná a nerobí hlúpe chyby!

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Mňauká vaša mačka opakovane? Môže to mať niekoľko príčin. Takto môže volať o pomoc

Tu sú príznaky toho, že vaša mačka začína starnúť. Dávajte na ňu pozor


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Mole sa do hodiny odsťahovali. Túto metódu by mala poznať každá žena

18.09.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tatiana Foxy). Samotné dospelé mole nepredstavujú veľkú hrozbu pre domácnosť, ale ich larvy často jedia látky, najmä bavlnu a…

Počas rozhovoru venujte pozornosť týmto znakom. Naznačujú nadpriemernú inteligenciu

15.9.2024 redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Nicoleta Ionescu). Aj v obyčajnom rozhovore dokážeme rozpoznať, či je náš partner nadpriemerne inteligentný, alebo naopak. Stačí vedieť, na…

Získaju „tehličky“ bez jediného brušáku. Príde tento trend aj na Slovensko? Muži sa zverili do rúk chirurgov

15.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Atstock Productions). Je možné získať "tehličky" pomocou plastickej chirurgie? Hoci estetická medicína bola donedávna doménou žien, jej služby využíva…

Čo ľudia pred smrťou najviac ľutujú? Pracovník hospicu vymenoval 9 vecí

12.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Chinnapong). Grace Bluerocková pracovala šesť rokov v hospici. Počas tohto obdobia mnohokrát sedela pri lôžku umierajúcich ľudí, ktorí sa…

Ako zmäkčiť tvrdé avokádo? Zabalte ho a vyklopte. Po 20 minútach bude mäkké ako maslo.

6.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/MK photograp55). Ako zmäkčiť tvrdé avokádo a urýchliť jeho dozrievanie? Ak narazíte len na ovocie, ktoré nie je pripravené…

Auto Trendy

Suzuki GSX-8R je motocykel, ktorý chcete vlastniť. Je to majster v každej kategórii

20.9.2024 Redakcia Auto trendy - Na novom Suzuki GSX-8R som jazdil vo všetkých podmienkach: v meste, na ceste aj na okruhu. Som presvedčený, že je to najlepšia rozumná motorka, akú…

BMW uvádza na trh nový rad karbónového príslušenstva pre M5 Touring

20.9.2024 Redakcia Auto trendy - BMW M5 Touring je možné vybaviť celým radom karbónových doplnkov. Ktoré položky si môžu zákazníci vybrať pre nové výkonné kombi.

Spoločnosť Ford uvádza na trh verziu pick-up Ranger s pohonom PHEV.

20.9.2024 Redakcia Auto trendy - Spoločnosť Ford oficiálne predstavila novú hybridnú verziu pick-up Ranger. Nový variant PHEV dokáže na jedno nabitie prejsť viac ako 45 km.

Volkswagen predviedol novinky v oblasti dodávok. Transporter T7 rozvíri trh

20.9.2024 Redakcia Auto trendy - Výrobca z Wolfsburgu predstavil siedmu generáciu ikonickej dodávky. Nový Volkswagen Transporter T7 debutuje v niekoľkých karosárskych variantoch, niekoľkých verziách výbavy a so širokou škálou agregátov.…

Toyota Urban Cruiser: Všestranné hybridné SUV

20.9.2024 Redakcia Auto trendy - Spomínate si na crossover, ktorý Toyota predávala pred rokmi? Teraz je to cenovo dostupné SUV. Toyota nemá núdzu o kompaktné vozidlá SUV. V skutočnosti má…

EÚ by mohla dokončiť clá na čínske elektromobily v septembri

20.9.2024 Redakcia Auto trendy - Európska únia by mohla hlasovať za dokončenie zdanenia elektromobilov vyrobených v Číne. Clá na elektrické vozidlá vyrobené v Číne by sa mohli zaviesť už v…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov