28.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pixel-Shot).
Moja stará mama vždy hovorila, že na to, aby paradajkový pretlak chutil perfektne, potrebujete zeleninu zaliatu slnečným žiarením. Za také považovala šťavnaté a sladké býčie srdce. Teraz, keď robím pretlak z jej receptu, neviem si vybrať iné.
Dobre pripravený paradajkový pretlak bude ideálnym základom pre polievky, rôzne omáčky a pizzu. Okamžite robím dvojitú alebo dokonca trojitú dávku, pretože ho používam namiesto passaty alebo koncentrátu. Tu je recept mojej babičky na zaváracie paradajky.
Paradajková omáčka, ktorá nahradí passatu a koncentrát. Moja stará mama robí tú najlepšiu
Na rozdiel od zdania, pripraviť dobrú omáčku nie je také jednoduché. Dôležité sú koreniny a správne proporcie a druh zeleniny, na ktoré moja stará mama nikdy nedá zabudnúť. Vždy hovorí, že najlepší paradajkový pretlak bude z býčích sŕdc. A má pravdu. Chuť je úplne iná.
Ingrediencie:
- cca 4 kg paradajok,
- plná lyžica soli,
- plná lyžica cukru,
- 4 strúčiky cesnaku (jeden na kilogram paradajok)
- 2-3 vetvičky ligurčeku,
- korenie: trochu oregana, bazalka, sušené paradajky a feferónka.
Paradajkový pretlak – babský recept. Spôsob prípravy krok za krokom
Akonáhle budete mať perfektné paradajky pre svoje poháre, môžete sa pustiť do ich prípravy. Začnite oparením a následným odstránením šupiek. Čo bude ďalej?
Spôsob prípravy:
- Zeleninu nakrájajte na menšie kúsky a snažte sa z nej odstrániť semienka.
- Nasekané paradajky vložte do hrnca a zapnite minimálny horák. Varte, kým sa nezačnú rozpadávať. Môže to trvať až 45 minút.
- Pripravíme si jemné sitko a pretlačíme ním paradajky. Vzniknutú pastu vložíme späť do hrnca, pridáme soľ, cukor, prelisovaný cesnak, ligurček a korenie.
- Varte na miernom ohni, občas premiešajte. Doba varenia závisí od konzistencie, ktorú chcete dosiahnuť.
- Pripravte si čisté a sterilizované poháre a nalejte do nich horúce paradajky. Okamžite ich uzavrite a otočte hore dnom, aby sa uzávery utesnili.
- Poháre pevne zabaľte do hrubej prikrývky alebo uterákov, aby pomalšie vychladli – potom dôjde k samovoľnej pasterizácii. Keď poháre vychladnú, presuňte ich na chladné a suché miesto.
Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
To je to najlepšie, čo môžete s paradajkami urobiť. Taliani budú túto chuť závidieť
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.