30.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pixel-Shot).
Väčšina receptov, v ktorých sa používajú zemiaky, začína rovnako: „Začnete ich varením“. Každý detail má pritom vplyv na konečný výsledok. Kedy zemiaky osoliť, aby boli aromatické?
Zemiaky sú dnes základom mnohých jedál. Mnohí ľudia si bez nich nevedia predstaviť nedeľný obed. Najčastejšie sa podávajú s mäsom a zeleninou. Zdá sa však, že spôsoby ich prípravy a podávania nemajú konca kraja. Na prípravu všetkých druhov základných jedál, od kaše až po šalát, musíme ovládať umenie správneho varenia zemiakov.
Ako sa majú variť zemiaky? Čas je dôležitý
Správne varenie zemiakov je jednou zo základných zručností, ktoré by sme mali v kuchyni ovládať. Keď sa uvaria, sú mäkšie, šťavnatejšie a príjemnejšie na jedenie. Všetko však záleží na detailoch. Nezabudnite väčšie zemiaky nakrájať na kocky, aby ste zabezpečili rovnomerné varenie.
Čas na ich prípravu, sa bude líšiť v závislosti od ich veľkosti:
- Nové zemiaky potrebujú 10-12 minút
- Malé zemiaky sa uvaria za 15-20 minút.
- Väčšie zemiaky nakrájané na kocky sa budú variť 30-40 minút.
Koľko soli potrebujú zemiaky? Tento krok pri varení nevynechajte
Soľ reaguje s rôznymi potravinami rôzne. Napríklad huby by sa nemali soliť príliš skoro v procese varenia, pretože hrozí, že získajú tvrdú štruktúru. V prípade zemiakov by sme však takéto obavy mať nemali. Najlepšie je osoliť vodu ešte predtým, ako do nej zemiaky hodíte a voda už vrie. Urobiť to pred vhodením hlavnej ingrediencie je dôležitý krok, ktorý im dodá chuť. Dobrým pravidlom je použiť čajovú lyžičku soli na každých 0,5 kg varených zemiakov.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Moja babička ho vždy dávala do vreca so zemiakmi. Teraz už viem prečo. Neklíčia a sú tvrdé
Sused mi povedal trik na uskladnenie zemiakov. Pri nej nikdy nevyklíčia a zostanú dlho pevné
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.