1.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/geniuscook_com).
Pistáciový tvarohový koláč je mimoriadne chutná variácia jedného z najobľúbenejších koláčov. Chutí neskutočne dobre a vyzerá ako z výstavy cukrární. Ako ho pripraviť? Napriek tomu, že sa to zdá byť ťažké, nie je to až také zložité.

Foto: shutterstock/geniuscook_com
30. júla sme si pripomenuli Medzinárodný deň tvarohových koláčov. Pravdepodobne neexistuje lepšia príležitosť na upečenie úžasne chutného pistáciového koláča v pohodlí domova. Najmä preto, že sa pripravuje pomerne ľahko a rýchlo. Len si dajte pozor, pretože jeden plech nemusí stačiť.
Pistáciový tvarohový koláč je ten najlepší dezert, aký si môžete predstaviť. Čo potrebujete na jeho prípravu?
Cheesecake je nepochybne jedným z najobľúbenejších našich koláčov, spolu s jablkovým koláčom a bábovkou. V závislosti od vašich preferencií ho môžete pripraviť na rôzne spôsoby, napríklad s pridaním bielej čokolády, brusníc, s rosou alebo za studena. Výber je naozaj dosť veľký. Ak však hľadáte jedinečnú kombináciu chutí, ktorá rozmaznáva vaše chuťové bunky, určite vyskúšajte recept na tvarohový koláč s pistáciami. Je taký šialene lahodný, že sa takmer nedá opísať. Čo potrebujete na jeho prípravu?
Pre korpus:
- 1/2 kocky masla (100 g),
- 200 g sušienok.
Na hmotu:
- 0,5 kg tvarohu,
- cca. 200 g smotanového syra
- 200 g pistáciovej pasty,
- voliteľne: 200 g lúpaných nesolených pistácií,
- 3 vajcia,
- 150 g bieleho cukru,
- približne lyžica citrónovej šťavy,
- vanilkový extrakt,
- približne polievková lyžica pšeničnej múky.
Na vrch:
- biela čokoláda,
- 100 ml 30% smotany,
- niekoľko pistácií,
- voliteľne: sušené maliny.

Foto: shutterstock/Carey Jaman
Ako pripraviť šialený pistáciový cheesecake? Recept krok za krokom
Príprava tvarohového koláča s pistáciami je trochu časovo náročná, ale zvládne ju každý bez ohľadu na svoje kulinárske zručnosti. Začnite predhriatím rúry na 160 stupňov a prípravou formy. Dno vyložte papierom na pečenie. Čo robiť ďalej?
- Rozpustite maslo na miernom ohni, rozdrvte alebo zomeľte sušienky a potom spojte obe prísady, aby vznikla hustá hmota. Dajte ju na dno formy a uložte do chladničky, kým budete pripravovať zmes.
- Tvaroh zomelieme, potom ho dáme do misky, pridáme smotanový syr, pastu, vajcia, múku, asi lyžičku vanilkového extraktu, citrónovú šťavu a cukor. Mixérom vymiešame na hladkú hmotu. Voliteľne: nasekáme pistácie a pridáme ich do celku.
- Z chladničky vyberieme formu zo sušienkami, lyžicou do nej dáme tvarohovú zmes, zarovnáme ju a celok vložíme do vyhriatej rúry. Pečte približne 60 minút, kým vrch nie je ľahko hnedý.
- Po uplynutí času vypnite rúru, otvorte dvierka a nechajte koláč v rúre ešte pol hodiny. Potom ho vyberte a počkajte, kým vychladne.
- Vo vodnom kúpeli rozpustite smotanu a čokoládu. Zmes vymiešajte a nalejte ju na vychladnutý koláč. Ozdobte nasekanými pistáciami a prípadne sušenými malinami. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Nepreplácajte. Vafle z tohto receptu budú chutnejšie a lacnejšie ako tie pri mori
O tomto čokoládovom koláči sníva celá moja rodina. Pridávam doň zeleninu a oni ju ani necítia
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.