3.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Petr Jilek).
Jedlá z cukety sú známe svojou ľahkosťou a sviežosťou. Vďaka tomu, že je to univerzálna zelenina, môžeme ju použiť na mnoho spôsobov. Čo dobré môžete s cuketou urobiť? Skúste si pripraviť chutnú prílohu k večeri, ktorú si zamilujú všetci členovia domácnosti.
V lete často používame sezónnu zeleninu na kulinárske experimenty. Tohtoročné počasie sa postaralo o úrodnú úrodu, na záhonoch sú krásne cukety. Neviete, ako využiť jej prebytok? Poradíme vám recept na exotické cukety na kórejský spôsob, ktoré sa výborne hodia ako príloha k rezňom a zemiakom.
Čo dobré môžete urobiť s cuketami? Cuketa na kórejský spôsob prekoná každý recept
Cuketa na kórejský spôsob je lahodný šalát korenený v ázijskom štýle. Podávaný teplý poteší všetkých, ktorí ho ochutnajú. Je ideálny ako netradičná príloha ku grilovaniu alebo nedeľnému obedu. Ak máte radi nezvyčajné chute, tento šalát vám určite bude chutiť. Na prípravu budete potrebovať:
- 1,5 veľkej cukety
- dve jarné cibuľky (biela a zelená časť),
- 3 strúčiky cesnaku,
- 1 čajová lyžička rybej omáčky,
- 1,5 čajovej lyžičky javorového sirupu,
- 2 lyžice oleja na vyprážanie,
- pol čajovej lyžičky vločiek chilli papričiek,
- soľ a korenie podľa chuti,
- sezamové semienka na posypanie šalátu.
Cuketu nakrájajte na plátky hrubé asi pol centimetra. Posypeme soľou a odložíme na 10 minút. Jarnú cibuľku nakrájajte na kolieska a vhoďte ju do horúceho oleja. Po chvíli pridajte cuketu osušenú na papierovej utierke, zalejte javorovým sirupom a rybacou omáčkou a pridajte cesnak pretlačený cez lis a zvyšok korenia. Smažte 5 minút na silnom ohni, kým zelenina nie je mäkká, ale stále chrumkavá. Šalát preložte na taniere a posypte sezamovými semienkami.
TIP! Aby bol šalát chutnejší, môžete ho poliať trochou sezamového oleja. Zvýrazní chuť cukety a bude sa hodiť k pálivej paprike.
Môžete jesť horké cukety? Buďte opatrní, keď ochutnáte charakteristickú chuť
Pred pridaním cukety do jedla nezabudnite ochutnať, či nie je horká. Ak to neurobíte a horkosť prerazí chuť paradajok, celé jedlo skončí v koši. To však nie je jediný dôvod, prečo sa vyhnúť horkým cuketám. Za nepríjemnú chuť tejto zeleniny môže cucurbitacín. Ide o zložku, ktorá sa prirodzene vyskytuje v tekvici, uhorke alebo práve cukete. Ak ju konzumujeme v nízkych koncentráciách, nášmu zdraviu neškodí. Príliš veľké množstvo však môže viesť k otrave a zdravotným problémom. Preto ak pri lúpaní cukety pociťujete horkosť, upustite od jej varenia.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Cuketa má horkú chuť? Okamžite ju prestaňte jesť. Môže sa to skončiť bolesťami brucha a zvracaním
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.