Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Domácnosť, Ekológia, Záhrada,

Používajte na zalievanie raz za mesiac. Sansevieria bude plodná

02.08.02024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/iced.espresso). Železná rastlina, ktorá vydrží takmer všetko. Takúto povesť má sansevieria, okrasná kvetina, ktorá sa hodí do väčšiny interiérov a nie je veľmi náročná...

02.08.02024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/iced.espresso).

Železná rastlina, ktorá vydrží takmer všetko. Takúto povesť má sansevieria, okrasná kvetina, ktorá sa hodí do väčšiny interiérov a nie je veľmi náročná na pestovanie. Nevadí jej sucho, vysoké teploty ani znečistený vzduch. Napriek tomu má jednu slabinu – nadmernú vlhkosť. Uistite sa, že viete, ako by sa mala sansevieria zalievať, aby tento druh zdobil váš domov dlhé roky.

Sansevieria vyžaduje málo vody, preto buďte pri zalievaní opatrní.
Foto: shutterstock/iced.espresso

Rastlina, ktorá je symbolom zdravia

Po stáročia ľudia pripisovali rastlinám ďalší význam. Využívali ich nielen pre ich okrasný a liečivý potenciál. V mnohých prípadoch mali uľahčovať komunikáciu alebo byť amuletom šťastia. Sansevieria, známa aj ako serpentín, sa považovala za symbol zdravia.

To všetko vďaka jej veľkej odolnosti a schopnosti prosperovať v nepriaznivých podmienkach. Verilo sa, že vyžaruje dobrú energiu a zároveň priťahuje zdravie a šťastie do domácnosti. V súčasnosti je sansevieria známa ako jedna z rastlín, ktoré čistia vzduch, preto sa určite oplatí udržiavať ju atraktívnu a v dobrom stave.

Sansevieria – zalievanie pod dohľadom

Svokrin jazyk je sukulent, ktorý si ukladá zásoby vody v hrubých mäsitých listoch. Vďaka tomu je odolný voči suchu. Bez zalievania vydrží sansevieria až štyri týždne. Nadmerné zalievanie je pre jej blaho oveľa nebezpečnejšie. Príliš vlhký substrát vedie k hnilobe odnoží a listov. Ak k tomu dôjde, rastlina sa už nedá obnoviť.

sansevieria
Sansevieria dobre znáša aj veľmi drsné podmienky. Nemala by sa však nadmerne zalievať.
Foto: shutterstock/Grumpy Cow Studios

Ako často máte zalievať sansevierie? Čím je chladnejšie, tým menej často. V lete stačí zalievať raz za týždeň alebo dva. V chladnejších mesiacoch obmedzte zalievanie na raz za tri alebo štyri týždne. Pred zalievaním vždy skontrolujte, či je pôda v kvetináči zreteľne vyschnutá. Až potom môžete naliať časť tekutiny.

Ako zalievať sansevierie? Technika je dôležitá

Zdanlivo jednoduchá činnosť, ktorá však stále nie je bezchybná. Ak sa pýtate, čím zalievať sansevierie, máme pre vás dobrú správu. Bez obáv môžete použiť vodu z vodovodu. Rastlina veľmi dobre reaguje na vápnik, ktorý je v nej prítomný. Je však dôležité, aby tekutina nebola studená a mala izbovú teplotu.

Bude tu fungovať kanva na polievanie? Nie nevyhnutne. Pri zalievaní sansevierie sa odporúča naliať vodu do taniera a po chvíli odstrániť prebytok. Rastlina si sama vezme toľko vody, koľko potrebuje.

Sansevieria bude vyzerať ako milión dolárov. Postará sa o to domáce hnojivo

Milovníci kvetináčových rastlín vynakladajú maximálne úsilie na to, aby ich zelená zbierka vyzerala čo najkrajšie. Na to nie je potrebné zásobovať sa kilogramami syntetických hnojív. O dobrú kondíciu vašej rastliny sa môžete postarať pomocou výrobku z obchodu s potravinami.

Hovoríme o pôvodnej zelenine. Ak do kvetináča so sansevieriami vložíte niekoľko strúčikov cesnaku, zabránite vzniku plesní, ktoré by spomalili rast a tvorbu nových listov. Proti parazitom v pôde a hubovým chorobám si môžete pripraviť aj domáci postrek. Poradí si s voškami, roztočmi a háďatkami.

  • Ošúpte štyri strúčiky cesnaku a pretlačte ich cez lis.
  • Zalejte litrom vody a odložte na niekoľko dní na teplé, tienisté miesto.
  • Preceďte cez sito. Tekutinu môžete naliať do pohára a skladovať na chladnom mieste až jeden mesiac. Pred zalievaním sansevierie zrieďte v pomere 1:1 čistou vodou.
Na výrobu domáceho cesnakového postreku potrebujete prelisovaný cesnak a vodu.
Foto: shutterstock/Africa Studio

Rastlina bude bez chorôb a škodcov, takže bude môcť bez prekážok rozvíjať okrasné listy.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Štipku nasypte do kvetináča. Prírodné hnojivo bude sansevierie vyživovať

Po raňajkách ju nasypte do kvetináča a sansevieria porastie ako mávnutím čarovného prútika


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Ako sa staráte o svoj trávnik v septembri? Kosenie nestačí!

16.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Budimir Jevtic). V rozpore s tým, čo sa zdá, práve teraz - v septembri - keď leto ustupuje jeseni,…

Vydlabte do zemiaka dieru a odneste ho na noc do kúpeľne. Ráno nebudete veriť vlastným očiam

16.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Súkromný archív). Ako sa zbaviť strieborných rybičiek? Môžete ich nalákať na jedno miesto jednoduchým a ekologickým spôsobom bez použitia…

Robíte to, keď kupujete paradajky? Robíte veľkú chybu. Produkt sa rýchlejšie pokazí

16.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Redaktion93). Mnohí Slováci robia pri nákupe paradajok trestuhodnú chybu. Výsledkom je, že namiesto toho, aby ušetrili peniaze, na tom…

Nazbierajte na prechádzke a rozsypte pod vresom. Prírodná prikrývka bude pôsobiť ako štít. Budú bohato kvitnúť

16.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe ( Vres je nielen výraznou záhradnou dekoráciou, ale aj spôsobom, ako vniesť farbu do jesenných záhonov. Vďaka ich rozmanitosti a…

Jednu čajovú lyžičku nalejte do vody pred varením. Vajcia nebudú praskať. Je to starý trik skúsených kuchárov

16.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/senadamie). Mnoho ľudí sa sťažuje, že vajcia počas varenia praskajú. Zistite, čím je to spôsobené a čo môžete urobiť,…

Auto Trendy

Ford Focus ST nemá dostatočný výkon? Zákazníci sa sťažujú a spoločnosť reaguje

16.9.2024 Redakcia Auto trendy - Má najvýkonnejší Focus menej koní, ako výrobca sľubuje? Spoločnosť priznala, že dostala takéto signály od svojich zákazníkov a rozhodla sa túto záležitosť ďalej preskúmať.

Kia EV2 (2025): Malé kórejské elektrické vozidlo v predpremiére

16.9.2024 Redakcia Auto trendy - Naše stvárnenie predpovedá línie malého kórejského elektromobilu Kia EV2, ktorý sa očakáva v roku 2025.

Čína odporúča výrobcom automobilov, aby neinvestovali v Európe

16.9.2024 Redakcia Auto trendy - Na stretnutí s priemyselným odvetvím Peking odporučil, aby sa automobilky nestavali v zahraničí. Zároveň sa usiluje o dosiahnutie dohody o clách. Čína odporúča výrobcom automobilov…

Nové bezpečnostné vozidlo MotoGP

16.9.2024 Redakcia Auto trendy - Nová generácia BMW M5 sa bude používať ako bezpečnostné vozidlo v MotoGP. Hybridný sedan s výkonom 727 koní bol predstavený na špeciálnom podujatí.

Hyundai pripravuje uvedenie nového veľkého SUV. Kedy bude predstavený ďalší Ioniq 9?

16.9.2024 Redakcia Auto trendy - Hyundai uvedie na trh nové veľké elektrické SUV, ktoré bude úzko spolupracovať s modelom Kia EV9. Predstaviť by sa mal koncom tohto roka. Hyundai uvedenie…

Dongfeng Box debutuje v Európe: Čínsky hatchback dlhý niečo vyše 4 metrov

16.9.2024 Redakcia Auto trendy - Technologický čínsky hatchback s tvarmi navrhnutými tak, aby maximalizovali vnútorný priestor, má množstvo palubných technológií a V2L.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov