3.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Elena Shashkina).
Vo väčšine slovenských domácností sa v kuchynskej skrinke alebo chladničke určite nachádza nádoba so sušenými paradajkami. Sú ideálne do šalátov, pridávame ich do omáčok a plníme nimi rolády. Nemusíte ich však kupovať v obchode, pretože oveľa lepšie sušené paradajky si pripravíte doma. Budú mať dokonalú chuť a neobsahujú žiadne konzervačné látky.
Pokiaľ ide o sušené paradajky, v obchodoch ich môžeme kúpiť v dvoch verziách – sušené suché paradajky balené v plastových vreckách alebo iných obaloch a sušené paradajky v oleji. Dnes vám ukážeme recept práve na druhú verziu paradajok. Budú aromatické a plné chuti a pripravíte ich naozaj jednoduchým spôsobom. Už nikdy nesiahnete po pohároch z obchodu.
Ako pripraviť sušené paradajky? Tento recept vás poteší
Ingrediencie:
- približne 3 kg malých paradajok, najlepšie dužinatých
- 4-5 strúčikov cesnaku
- 1 l olivového oleja
- obľúbené bylinky – oregano, bazalka, tymián, rozmarín
- 3 PL octu, môže byť biely vínny ocot
- soľ (najlepšie hrubá)
Domáci recept na sušené paradajky v oleji
- Opláchnuté paradajky osušte, prekrojte na polovicu a odstráňte tvrdé miesto, na ktorom vyrástli stopky. Neodstraňujte semená ani dužinu. Jemne ich posypte soľou a odložte na niekoľko minút. Potom z nich vylejte prebytočnú šťavu.
- Ak máte sušičku ovocia, položte na ňu kúsky paradajok a zapnite ju na stredný výkon. Keď sa paradajky začnú krčiť, zvýšte výkon spotrebiča a sušte ich, kým sa viditeľne nezmenšia a nebudú takmer suché (nesmú však byť úplne vysušené – musia si zachovať určitú mäkkosť).
- Ak však nemáte sušičku ovocia, rovnako dobre poslúži aj rúra. Jednoducho položte kúsky paradajok na plech vystlaný papierom na pečenie a zapnite teplotu. Nastavte teplotu na 80 stupňov a sušte paradajky s pootvorenými dvierkami, kým sa pekne nevysušia.
- V hrnci zohrejte ocot zmiešaný s olivovým olejom. Pridajte bylinky a cesnak a prehrejte. Zmes by mala byť veľmi horúca, ale neprivádzajte ju do varu. Paradajky vložte do pohárov a zalejte ich horúcou olejovou zmesou. Dbajte na to, aby sa cesnak a bylinky dostali do každej nádoby.
- Potom poháre pevne uzavrite a otočte ich hore dnom, aby sa viečka uzavreli. Poháre pevne prikryte hrubou látkou alebo dekou a nechajte úplne vychladnúť. Takto pripravené sušené paradajky skladujte na tmavom a chladnom mieste.
Domáce sušené paradajky sú najlepším doplnkom šalátov, toastov a mäsa. Ak chcete ich chuť ozvláštniť, môžete do každej nádoby dať niekoľko nakladaných kapár alebo sušených brusníc. Olej z pohárov so sušenými paradajkami môžete použiť ako základ pre dresingy alebo v ňom môžete smažiť krutóny.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Cuketový šalát v pohároch: 6 jedinečných receptov na chutné zimné šaláty s rôznymi prísadami
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.