03.08.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa).
Každý z nás má iné spôsoby, ako urobiť prípravu jedál rýchlejšou a chutnejšou. Je však možné varenie ešte urýchliť? Áno, a podľa tohto receptu to zvládnete. Jeho príprava je jednoduchá a uzavretie do pohárov znamená, že zostane dlhšie čerstvé.
Zima je obdobím, kedy oceňujeme najmä chute leta uzavreté v pohároch. Príprava domácich zaváranín sa stala nielen praktickým spôsobom skladovania potravín, ale aj spôsobom, ako si vychutnať vôňu čerstvej zeleniny a ovocia po celý rok. Oplatí sa nájsť si chvíľku a naplniť si špajzu domácimi špecialitami, ktoré vám prinesú spomienky na teplé dni a spestria váš zimný jedálny lístok. Nie je nič lepšie, ako keď vonku zúri snehová búrka, otvoríte dózu plnú letných chutí.
Jedným z takýchto receptov je omáčka na špagety na zimu. Táto aromatická omáčka pripravená zo zrelých paradajok, čerstvých byliniek a zeleniny je dokonalým doplnkom k cestovinám. Vďaka nej si za pár chvíľ pripravíme chutné a zdravé jedlo, ktoré chutí ako uprostred leta. Je to perfektná alternatíva k hotovým produktom z obchodu, vďaka čomu máte pod kontrolou ingrediencie a vychutnávate si prirodzenú, domácu chuť po celý rok.
Recept na omáčku na špagety na zimu
Ingrediencie
- 3 kg paradajok,
- 2 veľké cibule,
- 4 strúčiky cesnaku,
- 2 červené papriky,
- 2 mrkvy,
- 2 stonky zeleru,
- 200 ml olivového oleja,
- 2 polievkové lyžice paradajkového pretlaku,
- lyžica sušeného oregana,
- lyžica sušenej bazalky,
- lyžica cukru,
- soľ a korenie podľa chuti.
Spôsob prípravy
- Paradajky sparíme vo vriacej vode, ošúpeme, zbavíme semienok a nakrájame na kocky.
- Cibuľu a cesnak ošúpeme a potom nakrájame nadrobno. Papriku umyjeme, zbavíme semienok a nakrájame na malé kocky. Mrkvu a zeler ošúpeme a nasekáme nadrobno.
- Vo veľkom hrnci zohrejte olivový olej. Pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak, smažte na strednom ohni, kým nie sú mäkké a mierne zlaté.
- Pridáme nakrájanú papriku, mrkvu a zeler. Za častého miešania smažíme asi 10 minút.
- Potom pridajte nakrájané paradajky a paradajkový pretlak. Varte na miernom ohni asi hodinu, kým zelenina nezmäkne a omáčka nezhustne.
- Pridajte sušené oregano, bazalku, cukor, soľ a korenie podľa chuti. Dôkladne premiešame a varíme ďalších 10 minút.
- Horúcu omáčku nalejte do sterilizovaných pohárov, pričom na vrchu nechajte asi 1 cm miesta. Poháre pevne uzavrite.
- Poháre pasterizujte vo veľkom hrnci s vriacou vodou asi 20 minút. Po pasterizácii vyberte poháre z vody a nechajte ich vychladnúť. Omáčku skladujte na chladnom mieste.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Varia ju na juhu, ale na Slovensku chutí rovnako dobre. Táto polievka zasýti každý hlad
Najlepšie paradajky v zaváraninových pohároch. Nie je to pyré ani passata, ale chutné občerstvenie
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.