Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Tipy, Zaujímavosti,

Nasypte lyžicu do vody a vypite ju do dna. Rozlúčte sa s črevnými problémami

4.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Shutterstock/wasanajai). Jablčný ocot, hoci nie je novou alebo objavnou zložkou na kuchynských pultoch, zažíva v poslednom čase renesanciu. Je to vďaka lekárom a odborníkom...

4.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Shutterstock/wasanajai).

Jablčný ocot, hoci nie je novou alebo objavnou zložkou na kuchynských pultoch, zažíva v poslednom čase renesanciu. Je to vďaka lekárom a odborníkom na výživu, ktorí čoraz častejšie hovoria o jeho chuti a zdravotných výhodách. Je to prírodný liek na mnohé choroby, ochorenia a tráviace problémy. Môžeme si ho ľahko pripraviť doma a najchutnejší je ten na báze kyslej dužiny.

Jablčný ocot, hoci nie je novou alebo objavnou zložkou na kuchynských pultoch, zažíva v poslednom čase renesanciu.
Foto: Shutterstock/wasanajai

Dá sa vyrobiť jablčný ocot z papiera?

Dozrievajú veľmi skoro a rovnako rýchlo sa kazia. Paprikové jablká sú plody, s ktorými sa stretávame pod nohami už v júli pri potulkách sadmi alebo záhradami. Opláchnuté pod vodou sú chutným a rýchlym občerstvením. Koše plné malých, ale šťavnatých plodov sa dajú použiť na prípravu prvých letných zaváranín. Zelené a zo stromov pozbierané malé, ale chutné papierové jabĺčka sú ideálne do mnohých receptov. Okrem iného ich môžeme použiť na:

  • koláče,
  • džemy,
  • džúsy,
  • kompóty.

Môžeme ich ľahko zapiecť s mäsom alebo dokonca naložiť do pohára. Na ich základe sa oplatí pripraviť ešte jednu pochúťku, ktorou je jablčný ocot. Ten je skutočnou nevyhnutnosťou pre skúsených kuchárov aj šikovné gazdinky. Rýchlo zvýši chuť vašich pokrmov a poradí si aj so šmuhami, špinavými oknami alebo špinavou podlahou. Recept si nevyžaduje výnimočné kuchárske zručnosti. Stačí vám niekoľko základných surovín a veľa trpezlivosti pri čakaní na chutný výsledok.

Domáci jablčný ocot

Ryžový, vínny, balzamikový alebo liehový ocot. Rôzne druhy octu sú skvelé nielen na použitie do jedál, ale aj na uľahčenie čistenia a upratovania. Medzi nimi vyniká najmä jeden, ktorého výhody oceňujú nielen kuchári, ale aj kozmetici. Reč je o jablčnom octe, ktorého vynikajúcu chuť, zdravotné a ošetrujúce vlastnosti si môžeme vyskúšať sami. Stačí ho pripraviť zo zvyškov kyslej dužiny, ktoré dozrievajú od polovice júla.

Zloženie jablčného octu z buničiny

  • 3 kg šupiek a semien z dužinatého dreva
  • 5 polievkových lyžíc cukru
  • 1,5 l filtrovanej a prevarenej vody
  • 1 veľká nádoba
  • Ľanové plátno alebo gáza

Príprava jablčného octu

  1. Do hrnca nalejte vodu uvedenú v recepte, pridajte cukor a postavte na sporák. Zapnite stredný horák a varte, kým sa cukor nerozpustí.
  2. Odstavte nádobu a jej obsah, aby úplne vychladla, a medzitým naplňte čistú a vypálenú nádobu šupkami a semenami z dužinatého dreva.
  3. Zvyšky ovocia v pohári zalejte pripravenou cukrovou vodou, najlepšie izbovej teploty. Je dôležité, aby tekutina pokryla celý odpad.
  4. Vrch nádoby zakryte gázou alebo tkaninou, potom na ňu položte tanier a dodatočne zaťažte ďalšiu nádobu. Teraz zostáva byť trpezlivý.
Takto pripravená tekutina sa denne čistí od usadenín a každých pár dní sa premieša drevenou lyžicou. Ako dlho trvá výroba jablčného octu? Celý proces kvasenia jablčného octu trvá tri až päť alebo dokonca šesť týždňov.
Foto: shutterstock/I Ketut Tamba Budiarsana

Po akom čase prelejeme jablčný ocot?

Takto pripravená tekutina sa denne čistí od usadenín a každých pár dní sa premieša drevenou lyžicou. Ako dlho trvá výroba jablčného octu? Celý proces kvasenia jablčného octu trvá tri až päť alebo dokonca šesť týždňov. Ako zistíte, kedy je výrobok pripravený na použitie? Charakteristickým znakom bude neprítomnosť malých vzduchových bubliniek, ktoré sa tvoria na povrchu. Až po dosiahnutí tohto bodu môžeme pristúpiť k prelievaniu jablčného octu z dužinatého dreva do vypálených pohárov alebo malých fliaš. Najlepšie je tekutinu prefiltrovať cez husté sito alebo gázu.

Dávkovanie jablčného octu

Vlastnoručne pripravený jablčný ocot predčí výrobky z obchodu. Od začiatku až do konca vieme, aké ingrediencie používame, a môžeme ich voľne dávkovať. Po niekoľkých týždňoch kvasenia môžeme prejsť k používaniu hotového výrobku. Ak plánujete prípravok užívať perorálne, nezabudnite ho predtým zriediť vodou. Neriedený jablčný ocot môže vážne podráždiť sliznice tráviaceho traktu.

Ako správne dávkovať jablčný ocot? Optimálne sa odporúča kombinovať približne 15 ml octu s jedným pohárom vody. Zmes môžete vypiť pred jedlom alebo počkať 5-10 minút po skončení jedla. Nezabudnite však, že jablčný ocot nesmiete používať častejšie ako dvakrát denne a nesmiete prekročiť hornú hranicu užívania maximálne 30 ml fermentovanej tekutiny.

Výhody pitia jablčného octu

Početné zdravotné výhody jablčného octu nás môžu povzbudiť nielen k tomu, aby sme ho pridávali do jedla, ale aj k jeho samostatnej konzumácii. Ukazuje sa, že pitie octového roztoku na báze dužinatého dreva a vody má pozitívne účinky a podporuje liečbu mnohých ochorení. Medzi niekoľkými najdôležitejšími zdravotnými prínosmi uvádzajú lekári a odborníci predovšetkým tieto:

  • zníženie chuti do jedla,
  • zrýchlenie spaľovania tukov,
  • zníženie hladiny cholesterolu v krvi,
  • poskytuje bohatú dávku antioxidantov,
  • zvýšenie prirodzenej obranyschopnosti organizmu,
  • podpora normálnych tráviacich procesov.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Jablčný ocot pomáha pri chudnutí, zlepšuje zdravie a vzhľad vlasov. Ako ho používať?

Jablčný ocot – na čo je najlepší? „Spáli“ pneumatiku ako kardio. Až o 8 kg menej! Týmto sa výhody nekončia


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Kto by si pomyslel, že táto kombinácia bude lepšia ako miešané vajíčka. Odteraz sú to vaše obľúbené raňajky

5.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Elena Shashkina). Pri príprave raňajok často rozmýšľame, čo pripraviť, aby bolo jedlo sýte a plnohodnotné. Máme tendenciu siahnuť po…

Zapnete umývačku riadu a odídete? Následky môžu byť katastrofálne. Nejde len o záplavu

05.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Súkromný archív). Môžete zapnúť umývačku riadu a odísť z domu? Teoreticky áno, ale najprv sa zamyslite, či je to…

Henna na vlasy alebo bežná farba? Zistite, ktoré riešenie si vybrať

5.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pixel-Shot). Henna na vlasy namiesto bežnej farby na vlasy? Ak uvažujete o tomto riešení, určite si prečítajte tento článok.…

Obľúbené korenie pomôže zachrániť zafarbené oblečenie

05.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shuttertstock/Kmpzzz). Boli časy, keď nebolo toľko špecializovaných čistiacich prostriedkov, a tak sme sa s museli vysporiadať inak. Naše mamy…

Veľa ľudí dáva prací prášok a aviváž do nesprávnej priehradky. Existuje dôvod, prečo je na jednej z nich kvetina

5.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: súkromný archív). Ako používate priehradky v práčke? Mnohí ľudia ich reflexívne plnia pracím prostriedkom a nezamýšľajú sa nad tým,…

Auto Trendy

Predaj elektromobilov bude opäť rásť - tu je dôvod

5.10.2024 Redakcia Auto trendy - V Európe bude v roku 2025 štvrtina všetkých predaných vozidiel s nulovými emisiami vďaka úspornejším modelom a prísnejším limitom CO2.

Aston Martin nesmie sedieť a čakať, kým Newey začne - Krack

5.10.2024 Redakcia Auto trendy - Hoci Aston Martin odpočítava dni do príchodu Adriana Neweyho, pokrok musí prísť ešte predtým. Šéf tímu Aston Martin Mike Krack tvrdí, že jeho tím formuly…

Číňania kúpili továreň Nissan, teraz zastavujú výrobu

5.10.2024 Redakcia Auto trendy - Pred niekoľkými mesiacmi orgány Európskej únie oznámili zavedenie dodatočných ciel na tých výrobcov elektromobilov z Číny, ktorí využili finančnú podporu Pekingu, aby mohli konkurovať na…

Majitelia starších modelov Volvo dostanú novoročný darček

5.10.2024 Redakcia Auto trendy - Väčšina výrobcov aktualizuje svoje informačno-zábavné systémy len pri facelifte alebo úplne novej generácii konkrétneho modelu. Vodiči starších vozidiel preto môžu na nové modely pozerať so…

Prvé elektrické Ferrari sa blíži

5.10.2024 Redakcia Auto trendy . Podľa Benedetta Vignu, generálneho riaditeľa spoločnosti Maranello, sa prvé elektrické Ferrari objaví vo štvrtom štvrťroku 2025.

Európska únia schválila konečné clá na elektromobily vyrobené v Číne

5.10.2024 Redakcia Auto trendy - Európska únia schválila konečné clá na elektromobily vyrobené v Číne. Clá nadobudnú účinnosť v novembri tohto roka.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov