4.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/matka_Wariatka).
Lečo v skle je ideálny spôsob, ako si udržať leto dlhšie. Vychutnajte si lahodné, chutné a sýte jedlo zo sezónnej zeleniny aj v zime. Je to jednoduchý spôsob, vďaka ktorému si ju vychutnáte aj v januári.
Lečo je chutné a sýte jedlo plné zeleniny. Obzvlášť chutné je po pridaní cukety, ktorej sezóna je práve v plnom prúde. Ako ho pripraviť a potom uchovať v pohári, aby ste si jeho chuť mohli vychutnávať celé mesiace?
Recept na lečo do pohárov. Bude chutné aj v zime
Okrem jedinečnej chuti má maslová tekvica ešte jednu výhodu – môžete si ju prispôsobiť podľa svojich predstáv. V tradičnej verzii by mala obsahovať trochu poriadnej a kvalitnej klobásy, ale nič vám nebráni túto ingredienciu vynechať a zamerať sa najmä na zeleninu vrátane paradajok, papriky, cibule alebo húb. Nech už si vyberiete ktorúkoľvek možnosť, je dobré, aby obsahovala aj cuketu. Najmä preto, že je momentálne jej sezóna, takže si ju môžete vychutnať priamo z kríka. Ako si pripravíte chutnú zmes, ktorú budete jesť aj v zime? Pri nákupe zeleniny sa držte pravidla 2:2:2:2
Zloženie:
- 2 kg papriky, najlepšie rôznych farieb,
- 2 kg dužinatých paradajok (tiež v sezóne, oplatí sa použiť) alebo 4 paradajky z konzervy,
- 2 kg cukety,
- 2 veľké cibule,
- olej na vyprážanie,
- korenie, t. j. soľ, korenie, sladká paprika, údená paprika, pálivá paprika, trochu cukru, majoránka
- voliteľne: 4 klobásy.
Ako pripraviť chutné domáce lečo ? Nezabudnite na cukety
Príprava leča je naozaj jednoduchá a navyše si nevyžaduje zašpinenie množstva náčinia, pretože potrebujete len panvicu a hrniec. Ak sa rozhodnete pre mäsovú verziu, začnite tým, že klobásu nakrájate na polovičné plátky. Potom ju pridajte na panvicu a opečte na oleji.
- Cibuľu ošúpeme, nakrájame a opečieme do sklovita (môžeme to urobiť spolu s klobásou). Prelož ju do hrnca s trochou oleja.
- Papriky umyte, odstráňte jadierka a nakrájajte na plátky, z paradajok odstráňte korienky a možno aj šupku, cuketu ošúpte a nakrájajte na polovičné plátky. Všetko pridáme k cibuli, premiešame a dusíme asi 20-25 minút. Nezabudnite pravidelne miešať, inak sa zelenina môže prilepiť na dno.
- Keď sa paradajky rozpadnú a paprika je mäkká, pridajte korenie. Stačí asi po 1 čajovej lyžičke majoránky, papriky, trochu cukru a podľa chuti soľ a korenie. Varte ďalších 5-10 minút.
- Pripravte si čisté a vypálené poháre a dajte do nich horúci nálev. Pevne ich zaskrutkujte a pasterizujte (v hrnci alebo v rúre). Keď vychladnú, uložte ich na chladné a tmavé miesto a budú dlho chutné.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.