Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Rodina a priatelia, Zaujímavosti, Zdravie,

Dodržiavate tieto pravidlá? Tu je 5 príznakov, že starnete zdravo

05.08.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/JP WALLET). Starnutie je prirodzená etapa života, ktorá môže byť plná radosti, nových skúseností a naplnenia. Aj keď má určité výzvy, existuje veľa znakov,...

05.08.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/JP WALLET).

Starnutie je prirodzená etapa života, ktorá môže byť plná radosti, nových skúseností a naplnenia. Aj keď má určité výzvy, existuje veľa znakov, že sa s postupom času vyrovnávame dobre.

Foto: shutterstock/JP WALLET

Geriater doktor Parul Goya poskytol rozhovor huffpost.com a priznal, že do istej miery vieme ovplyvniť rýchlosť a intenzitu starnutia nášho tela. Ide o fyzické zdravie, emocionálnu väzbu a duševnú podporu. Toto sú prvky, ktoré vám môžu pomôcť užiť si zdravý a uspokojujúci život, keď starnete.

Podľa neho a ďalších špecialistov existuje niekoľko spôsobov správania, ktoré majú osobitný vplyv na udržanie fyzického, duševného a emocionálneho zdravia. Stojí za to ich implementovať do vášho života, aby ste sa čo najdlhšie tešili z dobrej pohody a dobre starli:

Zdravá myseľ spočíva v zdravom tele, čo znamená, že ste stále fyzicky aktívni

Vaše telo je chrám a starostlivosť oň je kľúčom k dlhému a zdravému životu. Preto častá fyzická aktivita, vyvážená strava a pravidelné návštevy lekára dokážu zázraky. Veď príslovie „v zdravom tele zdravý duch“ nevzišlo z ničoho nič a platí pre každého bez rozdielu veku.

Ľudia, ktorí starnú, sa často venujú rôznym formám aktivít a nemusia to byť dlhé hodiny strávené vyčerpávajúcim cvičením! Môže to byť ranná prechádzka v parku, hodiny jogy, ktoré zlepšujú flexibilitu a pokoj mysle, alebo plávanie, ktoré posilňuje svaly bez toho, aby zaťažovalo kĺby. Pohyb je život a fyzické zdravie vám umožňuje užívať si každý deň s plnou silou.

Rozhýbete nielen telo, ale aj mozog

Vaša myseľ potrebuje cvičenie rovnako ako vaše telo. Ľudia, ktorí sa venujú intelektuálnej činnosti, sa tešia lepšiemu duševnému zdraviu a nižšiemu riziku neurodegeneratívnych ochorení, na ktoré sú starší ľudia obzvlášť zraniteľní.

Ľudia, ktorí starnú dobre, sú tí, ktorí sa chcú neustále učiť niečo nové – môže to byť učenie sa nového jazyka, hra na hudobný nástroj alebo prihlásenie sa do online kurzu. Každodenné čítanie kníh, lúštenie krížoviek alebo účasť na logických hrách sú tiež skvelé spôsoby, ako udržať svoju myseľ v skvelej kondícii.

Nezamykáte sa doma a so svojimi blízkymi ste neustále v kontakte

Silné sociálne väzby sú kľúčom k šťastnému životu v každej fáze od detstva až po starobu. Viac radosti zo života majú ľudia, ktorí pestujú vzťahy s rodinou a priateľmi, zapájajú sa do komunitného života a zúčastňujú sa rôznych záujmových skupín.

Samozrejme, s pribúdajúcim vekom máme menej energie chodiť na dlhé dovolenky či dlhé hodiny rozhovorov, no v podstate stačia pravidelné stretnutia s priateľmi pri káve, účasť na miestnych akciách či dokonca dobrovoľníctvo. Tieto interakcie pomáhajú bojovať proti osamelosti a depresii a prinášajú veľa pozitívnych emócií do každodenného života.

Stále máte pozitívny prístup k životu a plán do budúcnosti

Váš postoj k životu má obrovský vplyv na vaše zdravie a pohodu. Ľudia, ktorí dokážu vidieť pozitíva v rôznych situáciách, sa dokážu lepšie vyrovnať s výzvami starnutia. Optimizmus vám nielen zlepší náladu, ale priaznivo vplýva aj na vaše fyzické zdravie – znižuje hladinu stresu, posilňuje imunitu a zlepšuje kvalitu spánku. Každý deň je predsa nová šanca nájsť vo svete okolo nás niečo krásne a hodnotné.

Ďalším znakom dobrého starnutia je, že stále myslíme na budúcnosť. Nie je to len o pozitívnych plánoch, ale aj o tých menej príjemných. Porozprávať sa s blízkymi o tom, čo sa stane, ak vážne ochoriete alebo budete vyžadovať väčšiu starostlivosť, je podľa odborníkov znakom toho, že vám na sebe záleží a ako bude váš život vyzerať, nech sa deje čokoľvek.

Foto: shutterstock/fizkes

Dokážete sa prispôsobiť meniacemu sa svetu

Život je neustála zmena a schopnosť prispôsobiť sa je kľúčová v každom veku. Ľudia, ktorí sa dokážu prispôsobiť novým okolnostiam, sa lepšie vyrovnávajú s výzvami, ktoré so sebou prináša starnutie. Toto je čas, keď flexibilita a otvorenosť novým skúsenostiam môže priniesť veľa radosti.

Môže to znamenať naučiť sa používať nové technológie, cestovať na neznáme miesta alebo objavovať nové koníčky. Ak nemáte problém prispôsobiť sa zmenám, umožní vám to užívať si život a neustále objavovať jeho krásy.

Dobré starnutie je harmonickou kombináciou fyzického zdravia, duševnej aktivity, pevných sociálnych väzieb, pozitívneho prístupu k životu a schopnosti prispôsobiť sa zmenám. Tým, že sa budeme o tieto aspekty starať, môžeme si užívať život naplno v každej fáze. Nezabúdajme, že starnutie nie je len výzvou, ale aj príležitosťou rozvíjať sa a objavovať nové príležitosti. Každý deň je príležitosť si to užiť a zdieľať s ostatnými.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Jete cukor? Vedci majú nový vážny argument, prečo to nerobiť

Sledujte svoj cirkadiánny rytmus a zaspávajte v tomto čase. Podľa vedcov je to pre telo najlepší čas


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Páry sa často vyžívajú v takýchto hrách. Neuvedomujú si, že sa zahrávajú s ohňom. „Na chvíľu strácam zrak“

05.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/George Rudy). Pri posteľných záležitostiach neexistujú prakticky žiadne obmedzenia. Ak sú obaja partneri ochotní a schopní niečo otestovať, prečo…

Umývate sa každý deň? Dermatológovia varujú pred nepríjemnými účinkami

05.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/gpointstudio). Je každodenné umývanie tela zdravé? Mnohí z nás si nevedia predstaviť ísť spať bez toho, aby si dali…

Spálite viac kalórií ako pri obyčajnej chôdzi. Potrebujete jednu vec

4.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Slawomir Kruz). Nordic walking (severská chôdza) je forma fyzickej aktivity spočívajúca v chôdzi s použitím špeciálnych palíc, ktorá si…

Nielen kvôli vašim kostiam. Prečo sa oplatí užívať vitamín D?

4.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ekaterina Pokrovsky). Ako sme nedávno zistili, vitamín D je nielen skvelou podporou pre pre zdravý vývoj kostí, ale má…

Odporúčala ich svätá Hildegarda. Majú priaznivý účinok na pankreas a pečeň

4.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Lesya Dolyuk). Zrejmý symbol jesenných prechádzok. Gaštany s obľubou zbierajú veľkí aj malí turisti. Tentoraz sa však zameriame na…

Auto Trendy

Predaj elektromobilov bude opäť rásť - tu je dôvod

5.10.2024 Redakcia Auto trendy - V Európe bude v roku 2025 štvrtina všetkých predaných vozidiel s nulovými emisiami vďaka úspornejším modelom a prísnejším limitom CO2.

Aston Martin nesmie sedieť a čakať, kým Newey začne - Krack

5.10.2024 Redakcia Auto trendy - Hoci Aston Martin odpočítava dni do príchodu Adriana Neweyho, pokrok musí prísť ešte predtým. Šéf tímu Aston Martin Mike Krack tvrdí, že jeho tím formuly…

Číňania kúpili továreň Nissan, teraz zastavujú výrobu

5.10.2024 Redakcia Auto trendy - Pred niekoľkými mesiacmi orgány Európskej únie oznámili zavedenie dodatočných ciel na tých výrobcov elektromobilov z Číny, ktorí využili finančnú podporu Pekingu, aby mohli konkurovať na…

Majitelia starších modelov Volvo dostanú novoročný darček

5.10.2024 Redakcia Auto trendy - Väčšina výrobcov aktualizuje svoje informačno-zábavné systémy len pri facelifte alebo úplne novej generácii konkrétneho modelu. Vodiči starších vozidiel preto môžu na nové modely pozerať so…

Prvé elektrické Ferrari sa blíži

5.10.2024 Redakcia Auto trendy . Podľa Benedetta Vignu, generálneho riaditeľa spoločnosti Maranello, sa prvé elektrické Ferrari objaví vo štvrtom štvrťroku 2025.

Európska únia schválila konečné clá na elektromobily vyrobené v Číne

5.10.2024 Redakcia Auto trendy - Európska únia schválila konečné clá na elektromobily vyrobené v Číne. Clá nadobudnú účinnosť v novembri tohto roka.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov