5.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto:shutterstock.com/Vlad Kazhan).
Pri ceste do Gruzínska nie je možné neochutnať miestnu špecialitu, ktorá očarí každého. Recept na tento pokrm nie je zložitý, takže si ho môžete skúsiť zopakovať vo vlastnej kuchyni.
Chačapuri je zvyčajne okrúhla placka, ktorá sa niekedy označuje ako gruzínska pizza vďaka syrovej náplni zapekanej do cesta. Pozrite sa, čo by ste mali vedieť o chačapuri .
Chačapuri alebo chlieb s tvarohom
Chačapuri je jedným z tradičných jedál kaukazskej kuchyne. Gruzínci sa nezhodujú v tom, kedy a kto toto jedlo vymyslel. Niektorí sa domnievajú, že pôvod chačapuri úzko súvisí s predkresťanskou vierou Gruzíncov: jedlo totiž pripomína gruzínsky národný symbol, slnko. Iní tvrdia, že tvorcom chačapuri bol istý Chacha zo Svanetie a jedlo bolo pomenované na jeho počesť. Názov však určite pochádza z dvoch gruzínskych slov: khacho – tvaroh a puri – chlieb. Chačapuri teda doslova znamená „chlieb s tvarohom“. V skutočnosti je chačapuri placka zapečená so syrom, ktorá sa v rôznych regiónoch Gruzínska vyrába v rôznych variantoch.
Adžarské chačapuri: placka z kysnutého cesta plnená syrom, vajcom a maslom
Adžarské chačapuri, je jednou z najobľúbenejších variácií tohto jedla. Má podobu lodičky z kysnutého cesta, v ktorej je syr, maslo a vajce. Na prípravu chačapuri budete potrebovať:
- 500 gramov pšeničnej múky
- 1 čajovú lyžičku droždia
- 1 čajovú lyžičku soli
- 1 čajovú lyžičku cukru
- 300 ml vody
- 2 lyžice olivového alebo rastlinného oleja
- 200 gramov syra feta
- 200 gramov syra ricotta
- 200 gramov žltého syra (napr. gouda a čedar v rovnakom pomere)
- 4 vajcia
- 40 gramov masla
- pažítka alebo petržlenová vňať alebo koriander.
Múku preosejte do misy a zmiešajte ju s rozdrobeným droždím, soľou, cukrom a olejom. Po pridaní teplej vody cesto premiešame a vymiesime. Vyformujte z neho guľu, prikryte ju utierkou a nechajte aspoň hodinu kysnúť. Vykysnuté cesto rozdeľte na štyri časti, z každej časti vytvorte v rukách guľu, vytvarované gule položte na pomúčenú dosku a prikryte utierkou na ďalšiu polhodinu (najlepšie je umiestniť dosku na teplé a nevetrané miesto). Nastrúhajte syry, nastrúhajte žltý syr. Každú guľôčku cesta rozvaľkajte tak, aby vznikla placka s hrúbkou pol centimetra. Na placku dáme lyžičku nastrúhaného syra, cesto preložíme na oboch stranách, pričom stred zostane voľný, a okraje zrolujeme tak, aby sa spojili do tvaru lodičky. Do stredu každej lodičky pridáme rozdrobený syr. Plech na pečenie vyložte papierom na pečenie, vložte naň surové chachapuri a prikryte bavlnenou utierkou na ďalších 20 minút na kysnutie. Predhrejte rúru na 220 stupňov. Pečte 15 až 20 minút na strednej polici (možnosť nahor a nadol). Po uplynutí tohto času pridajte do každého chachapuri jedno surové vajce a približne 10 g masla. Pečte ďalších 5 minút, aby sa bielka spojili. Podávajte ozdobené nasekaným koriandrom, petržlenovou vňaťou alebo pažítkou.
Gruzínske khachapuri: lobiani preferuje fazuľu
Gruzínske chačapuri sa najčastejšie plní syrom, niekedy aj mäsom. V regióne Rača sa však podáva odroda chačapuri račuli alebo lobiani, v ktorej je syr nahradený červenou fazuľou. Pripravujú sa podobne ako ostatné druhy chachapuri, pričom sa vyžaduje plnka:
- 300 gramov červenej fazule namočenej cez noc (možno použiť konzervovanú červenú fazuľu)
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 alebo 2 cibule
- sladká a pálivá paprika
- zväzok petržlenovej vňate alebo koriandra
- soľ, korenie, prípadne chilli.
Predtým, ako cesto vykysne, uvarte fazuľu, sceďte ju (nechajte trochu vody), pretlačte ju tĺčikom. Cibuľu nakrájajte a opražte, cesnak prelisujte, petržlenovú vňať alebo koriander nasekajte. Všetko pridajte k fazuli a okoreňte. Do každej stlačenej guľky cesta pridáme plnku a zabalíme ju tak, aby plnka nevytiekla. Zľahka rozvaľkajte a vytvarujte okrúhly koláč. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 – 220 °C približne 20 minút.
Chačapuri so syrom: Chačapuri imeruli
Ako už názov napovedá, chačapuri so syrom je najbežnejšou formou tohto gruzínskeho pokrmu. Dokonalým príkladom je chačapuri so syrom imeruli. Okrem prísad na cesto si musíte pripraviť 1 vajce a 500 gramov stredne slaného syra imeretin. Ak ho nemáte, môžete použiť napríklad 200 gramov syra feta a po 100 gramov syra mozzarella, bryndza a korycín. Kým cesto kysne, rozdrobte alebo nastrúhajte syr, pridajte surové vajce a miešajte, kým nebude mať konzistenciu tvarohu. Múkou poprášte dosku na pečenie, položte na ňu 4 guľky vytvorené z vykysnutého cesta, každú z nich rukou mierne sploštite a posypte trochou múky. Do každej pridáme tvarohovú náplň a cesto so zmesou vo vnútri zabalíme tak, aby nevytieklo von. Cesto jemne rozvaľkajte, aby ste získali okrúhle placky, ktoré nie sú príliš tenké. Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 200-220 °C asi štvrť hodiny, podávame horúce.
Chačapuri s mäsom: kubdari
Milovníci mäsitých jedál radi vyskúšajú chačapuri s mäsom. Toto jedlo pochádza z oblasti Svaneti a nazýva sa kubdari. Od chačapuri imeruli sa líši len plnkou, na ktorej prípravu potrebujete:
Potrebujete:
- 800 gramov mletého bravčovo-hovädzieho mäsa
- 5 – 6 strúčikov cesnaku
- cibuľu šalotku
- zväzok koriandra
- soľ, korenie, lyžičku kurkumy, feferónku alebo červenú papriku.
Mäso zmiešajte vo veľkej mise s koreninami, pridajte prelisovaný cesnak, nadrobno nakrájanú cibuľu a nasekaný koriander, dôkladne premiešajte a nechajte v chladničke odstáť jednu hodinu. Pokračujte ako pri chachapuri so syrom, pričom čas pečenia predĺžte približne na 25 minút.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Rohlíčky vyrobené metódou 1:1:1. Chuť je vynikajúca
Dodržiavam pravidlo 3:2:1 a krehké cesto vyjde vždy perfektne
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.